Aktuálně: 2 759 inzerátů261 227 diskuzních příspěvků19 163 uživatelů

Separační úzkost - štěně z útulku 8 měsíců

Adam (neregistrovaný) 15.02.2025, 19:57:53 xxx:xxx.1cc2:5d4a

Ahojte,

máme doma 3 týdny štěně z útulku, věkově má 8 měsíců. Zezačátku na nás bylo pořád nalepené, v průběhu těch 3 týdnů se to trochu zlepšilo, ale poslední 2 dny jsou naprosté peklo. Štěně nevydrží ani samo ve vedlejší místnosti, aby po chvíli nezačalo šíleně kňučet/výt. Někdy taky škrábe na dveře, jindy se snaží rozkousat ohrádku, co jsem pro ni udělal, aby nám nelezla do obýváku a nekousala sedačku a jiný nábytek. Za touto ohrádkou sama nechce vydržet ani, když nás vidí a jsme na druhé straně. 

Pelíšek má v obýváku asi metr od dveří a stejně když dveře zavřeme, stojí permanentě před nimi a do pelíšku prostě nejde. Je to fakt děs, mám teď nějakou dobu home office, ale to se opravdu těžko daří, když o místnost níž co 5 minut skučí pes. Navíc budou opět dny, kdy budu muset do práce. Člověk si hlavně beze strachu, že ten pes něco rozkouše nezajde ani na nákup.

Jak proti této “separační úzkosti” u takto staré fenky bojovat a za jak dlouho se dá očekávat zlepšení?

Díky, Adam

Anonym55 (neregistrovaný) 15.02.2025, 20:50:22 xxx.xxx.66.145

Blbě. 

Fakt to není něco, co by si člověk přál řešit. To už bych radši řešila agresi ke psům, než toto. Stojí to neskutečné množství času, energie, nervů, atd.

Osobně bych se bez trenéra nehnula ani o píď. Najděte si někoho spolehlivě schopného vám poradit přesné kroky. Anonymně přes internet se to řeší fakt blbě, dostanete nějaké rady a postupy, ale je velká šance, že se v tom stejně budete všelijak plácat a čas vám bude utíkat.

Než seženete skutečnou pomoc, začněte psa učit odložení. Učí se to po mini-krůčcích, na začátku jde o zlomky vteřin a centimetry. Pokud nevíte, jak na to, můžete se inspirovat třeba zde - jednoduchý názorně ukázaný postup: https://kristynadostalkova.cz/odlozeni-pro-zivot/

Taky bych na vašem místě začala shánět pro psa hlídání pro dobu, kdy musíte do práce, jinak můžete očekávat velký průser. Zlepšení se očekávat dá v rámci týdnů či měsíců nebo let, když se s tím bude správně pracovat.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 15.02.2025, 21:58:05 xxx.xxx.171.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Adam z 15.02.2025, 19:57:53

Upřímně, najděte jí nový domov u někoho staršího, komu bude vyhovovat, že je na něj fixovaná. Osamělý důchodce bde z věrné přísavky nadšený, já se vás nechci dotknout, ale bude to lepší pro vás i toho psa.  

janaa
janaa 15.02.2025, 22:30:39 xxx:xxx.47d6:23ae

Máte doma chvilku mimino,které už si prošlo kdo ví čím, a děláte všechno špatně. Tohle fakt nevyřešíte po netu.

Člověk si hlavně beze strachu, že ten pes něco rozkouše nezajde ani na nákup….. Někdy taky škrábe na dveře, jindy se snaží rozkousat ohrádku, co jsem pro ni udělal, aby nám nelezla do obýváku a nekousala sedačku a jiný nábytek Bez pardonu,tyhle věty jsou na pěst. Proč jste si toho psa pořizovali? Koušou a demolujou i štěňata, co je má člověk od malička. To k tomu věku prostě patří. O psech nevíte zjevně vůbec nic. 

Adam (neregistrovaný) 15.02.2025, 23:07:57 xxx:xxx.1cc2:5d4a

Tyhle věty jsou na pěst? Můžete si aspoň po sobě přečíst, co jste napsala? Já teda nevím, jestli jste takový flegmatik, že je vám úplně jedno, co vám pes rozkouše nebo nerozkouše, protože je to “ještě přece štěnátko a štěnátka koušou a demolujou i když je má člověk od malička”.

Tak mi laskavě vysvětlete, jestli je podle vás lepším řešením vytyčit štěněti v domě koridory, kudy se může bezpečně pohybovat, a kde může rozkousat cokoliv, co je uvnitř, protože je to starý nábytek na kterém nezáleží… A nebo ho nechat volně pobíhat po baráku, protože je to přece ještě štěnátko a to k tomu patří a nechat ho rozkousat kompletně všechen nový nábytek a riskovat taky například jeho úraz proudem z rozkousané přívodní šňůry? Se proberte, vážená paní Jano, a tou pěstí dejte bez pardonu tak maximálně sobě.

Ostatním slušně děkuji za názory a rady, postupně si vše pročtu, včetně návodu, který byl poslán v první odpovědi.

Adam (neregistrovaný) 15.02.2025, 23:20:39 xxx:xxx.1cc2:5d4a

Musím trochu zmírnit svou předchozí zprávu, trochu jsem vychladl a pochopil na co narážíte. Myslel jsem, že vám vadí ta ohrádka.

Uznávám, že jsem se v původním příspěvku špatně vyjádřil. Ona totiž krom toho, že kouše ty věci uvnitř té ohrádky (což až tak nevadí), tak občas dokáže otevřít dveře a nějak se dostane až do technických místností, kam ji normálně nepouštíme. Tam jsou pak krom těch kabelů a spotřebičů i různé jiné věci, co by mohla rozkousat a nebylo by to úplně bezpečné pro ni. Přesto, že se každým dnem snažím líp zabránit jejím útěkům z toho vyhrazeného koridoru, je vynalézavá a vždycky se jí to nějak za den nebo dva povede překonat.

Omlouvám se tedy za přehnanou reakci, nicméně i ta vaše nebyla zrovna mírná. Je mi jasné, že po netu nic nevyřeším, nicméně kdybyste si pořádně přečetla původní příspěvek, tak vám je jasné, že hlavní část problému se děje poslední 2 dny. O víkendu nic nevyřeším ani osobně a začínám být zoufalý.. Ostatně od toho vyměňovat si rady podobná fóra snad jsou, ne? Tak proč bych se nemohl zeptat?

Xerxova
Xerxova 16.02.2025, 07:01:26 xxx:xxx.ccf5:d7e

osmiměsíční fenka (nevím jak velká) už není malé štěňátko, už se taky může připravovat na první hárání. A hormonální bouře je umí vykolejit a chovají se často jinak… 

Obecně platí - hodně zaměstnat, naučit ji po důkladném řízeném vyřádění odpočívat. Dát něco na uklidnění (lízací podložka, pamlsek žužlací…) a až bude umět být v klidu a pohodě ve vaší přítomnosti, aniž by vás všude sledovala… tak věřím, že postoupíte o kus dál.

Ale taky než se útulkáči rozkoukají, trvá to nějaký čas. Možná, že opravdu trpí silnou separační úzkostí a teď se to naplno projevilo. Pak není od věci zvážit vrácení do útulku s vysvětlením situace - aby někdo další věděl, do čeho jde…

drvodelkafialova
drvodelkafialova 16.02.2025, 07:32:56 xxx.xxx.171.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Adam z 15.02.2025, 23:20:39

Já vás chápu. Pořízení zvířete má přinášet radost, ne pocit zoufalství. Nejste první a ani poslední, kdo podcenil možné problémy, které přináší pořízení pejska z útulku. Snad se rozhodnete tak, aby to bylo dobré pro vás i pejska. Pokud se rozhodnete ji vrátit nebo sami najít nový domov, nemějte výčitky. Ona se to v útulku nemusela až tak projevovat a teď by alespoň věděli, do jakého domova by byla vhodná.

Separační úzkost je běh na dlouho.

Orionka (neregistrovaný) 16.02.2025, 08:24:10 xxx:xxx.9821:f5f7
drvodelkafialova:

Upřímně, najděte jí nový domov u někoho staršího, komu bude vyhovovat, že je na něj fixovaná. Osamělý důchodce bde z věrné přísavky nadšený, já se vás nechci dotknout, ale bude to lepší pro vás i toho psa.  

Drvodělko, nic ve zlém, ale copak vám provedli osamělí důchodci? Pro osamělého důchodce je vhodný starší pejsek, který už nemá tak velké nároky na řádění, kterého není třeba unavit za každou cenu. I osamělý důchodce si potřebuje dojít na nákup.

Souvislost se zadáním dotazu? Aby náhodou zadavatele nenapadlo, že vlastně babička je přesně taková osamělá důchodkyně, která nutně potřebuje zabavit.

Orionka (neregistrovaný) 16.02.2025, 08:47:28 xxx:xxx.9821:f5f7

Zadavateli, nepište nic o tom, kolik vás doma je, že pejsek musí být ve vedlejší místnosti. Na mě to dělá dojem : jé konečně máme pejska ! A tak se mu rodina věnovala tak, jak to štěně ( i když větší, ale které nic neumí a má cosi za sebou ) potřebuje. Šlo z ruky do ruky a bylo spokojené. Pak zájem ochladl a přišla ohrádka. A pes má v hlavě zmatek. 

Moje rada : vraťte se k režimu, při kterém byl pes spokojený a přitom ho učte. Unavenému z vycházky dejte pelíšek k sobě, dejte mu žužlat umělou kost a snažte se ho na místě udržet a chválit, když tam vydrží. A pak další postup, jako při učení všeho dalšího. Posuňte pelech o kousek dál a vyžadujte setrvání je chvilku - a hlavně chvalte a odměňujte dřív než projeví nápad vstát. Až si srovná v hlavičce, co po něm chcete a že to není nic hrozného. Pak možná - po nějaké době - vydrží ležet ve vedlejší místnosti při otevřených dveřích.

Napsala jsem toho dost, ale nejdůležitější je - proč se tak změnil? Co se u vás změnilo? Nezměnili jste se vy v přístupu k němu? Co jste od vlastnictví psa očekávali? Možná měl zabavit děti místo vás ? Možná jste přišli na to, že vlastně žádného psa nepotřebujete, nechcete. Pak ho vraťte do útulku. Třeba ho někde čeká lepší osud ! Viz Bára u celníků.

Orionka (neregistrovaný) 16.02.2025, 08:49:55 xxx:xxx.9821:f5f7

….nepíšete…., možná sem tam i jinde vypadlo písmenko. Omlouvám se, nepřečetla jsem ten elaborát před tím, než jsem klikla.

Sarah01
Sarah01 16.02.2025, 09:17:27 xxx.xxx.162.253
Adam:

Ahojte,

máme doma 3 týdny štěně z útulku, věkově má 8 měsíců. Zezačátku na nás bylo pořád nalepené, v průběhu těch 3 týdnů se to trochu zlepšilo, ale poslední 2 dny jsou naprosté peklo. Štěně nevydrží ani samo ve vedlejší místnosti, aby po chvíli nezačalo šíleně kňučet/výt. Někdy taky škrábe na dveře, jindy se snaží rozkousat ohrádku, co jsem pro ni udělal, aby nám nelezla do obýváku a nekousala sedačku a jiný nábytek. Za touto ohrádkou sama nechce vydržet ani, když nás vidí a jsme na druhé straně. 

Pelíšek má v obýváku asi metr od dveří a stejně když dveře zavřeme, stojí permanentě před nimi a do pelíšku prostě nejde. Je to fakt děs, mám teď nějakou dobu home office, ale to se opravdu těžko daří, když o místnost níž co 5 minut skučí pes. Navíc budou opět dny, kdy budu muset do práce. Člověk si hlavně beze strachu, že ten pes něco rozkouše nezajde ani na nákup.

Jak proti této “separační úzkosti” u takto staré fenky bojovat a za jak dlouho se dá očekávat zlepšení?

Díky, Adam

Když máte ten homeoffice, tak to štěně nemůže být s vámi v jedné místnosti, třeba dát ho s pelíškem pod nohy? Takhle si to jenom zhoršujete. Chápala bych, že ho dáte do ohrádky, když nejste doma, ale toto teda nechápu, pardon. Takové štěně, které má za sebou zřejmě nehezké zážitky, musíte zvykat postupně. A začíná se nejdříve odchodem např. jen na 5 minut. Jako nedivte se, že vám tady zkušení pejskaři píšou dost ostře, ale na štěně a ještě z útulku jste se měli připravit. Pokud řešíte něco pokousaného nebo špinavou sedačku, tak prostě nemůžete mít psa. Za tu dobu, co máme psy, což je nějakých 30 let, jsme měli tolik rozkousaných věcí, že už to ani nepočítám. S tím prostě musíte počítat a nebo si byt dočasně zařídit tak, aby k tomu zničení cenných věcí nedošlo, nejlíp odstranit koberce a nábytek přestěhovat. Se mnou štěňátka spávala v prvních chvílích i v posteli, holt se častěji převlíkalo. Pokud tomu nejste ochotni nic obětovat, tak psa prostě mít nemůžete a opravdu ho raději vraťte.

BaLu
BaLu 16.02.2025, 09:52:06 xxx.xxx.183.111

Přečetla jsem si znovu úvodní dotaz. Pár věcí mi není jasných. Proč nemůže být pes s vámi, ve vaší bezprostřední blízkosti, když sedíte v obýváku, proč musí být v ohrádce a jen se na vás dívat? Proč, když máte home office, nemáte psa u sebe, ale v místnosti o patro níž, Kdyby byl s vámi, mnohem lépe se vám bude korigovat nežádoucí chování, kousání věcí, které nechcete mít zničené,…

Psa máte tři týdny, je to štěně už s nějakou minulostí, zřejmě s nepříliš dobrými zkušenostmi, možná se strachem, že ho opustíte jako předešlý majitel,…

Jak už tu padly rady, štěně musíte pomalu a trpělivě učit, že když odejdete, že se zase vrátíte, nejdříve po minutách nepřítomnosti, a podle toho, jak si bude zvykat, ten čas prodlužovat. Vždycky jsme každého psa od první chvíle navykali na samotu, a i od štěněte jsme chodili do práce a do školy.

Neměla jsem nikdy psa z útulku, ale i ti naši někteří byli závisláci, kteří s námi chodili a chodka dodnes chodí, i na WC, byli a chodka je, vždy tam, kde je její panička, moje mamka, nebo kde jsme všichni. Nevím, proč by měla být např. v kuchyni sama, když jsme v obýváku. 

Doron
Doron 16.02.2025, 10:32:30 xxx.xxx.166.89

Ono to opravdu může být těžké, možná, že ta fenka ničí i když jste doma a proto je v ohrádce ?

Co je to za pejska? Myslím plemeno, resp.  čemu se podobá ?  Jakou má povahu a temperanent ? Co umí ?

Je fajn, že jste s ní teď doma, můžete to využít k tomu abyte ji naučil být v klidu ve vaší přítomnosti. Jak píšou ostatní, pořádně vyvenčit, unavit, nažrat a položit do pelíšku  vedle vašeho stolu s nějakým povelem,( já třeba říkám “lehni a spinkej” 🙂) a prostě tam bude, na povelu si trváte. Taky dobře funguje, když začnete zívat 🙂.

Musíte s ní cvičit, mít nějaké nároky, učit přivolání, lehni, místo, chůzi u nohy, takové ty obyčejné a důležité věci, kdy musí pracovat  a buduje se vztah. Psi hodně unaví různé “čmuchací ” hry,  koukněte na to , spousta inspirace na internetu.

Doma bych si s ní nehrála, rozhodně žádné divoké hry, tam má být klid. 

Kolik času s ní trávíte venku a co tam děláte ?

Orionka (neregistrovaný) 16.02.2025, 11:54:31 xxx:xxx.9821:f5f7

Ještě bych zdůraznila( pokud jste úplně nezkušený). Pozor na chválení a odměňování! Když bude na pelíšku třeba i půl hodiny a vy ji pochválíte ve chvíli když vstane, stylem “no, vidíš, to jsi byla hodná” - chválíte ji za to, že vstala ! ne za to, že byla na místě. Pes nerozumí tomu “byla” !

Orionka (neregistrovaný) 16.02.2025, 12:00:43 xxx:xxx.9821:f5f7

Stejně jako když odběhne a vy jí vynadáte ve chvíli, kdy příběhne. A ještě to vylepšíte plácnutím. Zdá se to jako banalita, kterou není třeba zdůrazňovat, ale já to vídám venku tak často….. stejně jako vytrvalé škubání vodítkem bez povelu, kdykoliv pes předběhne.

Anonym55 (neregistrovaný) 16.02.2025, 13:38:06 xxx.xxx.66.145

Ono to anonymní fórum je skutečně dost zrádné. Spousta lidí takového psa v životě neměla a vypisuje hlavně teorie anebo rady, které stačily na pejska, který žádný velký problém nemá. I já jsem to tak psávala, než se mi takový pes dostal do rukou.

Od té doby vím, že absolutně nic nevím, maximálně se můžu snažit porozumět tomu našemu útulkáči a ani po dvou letech intenzivní práce na tom, aby zvládal pobyt o samotě dobře, nemám zdaleka vše pod kontrolou. 

Vzpomínám, že jsem zpočátku také zkoušela tu radu s odcházením na dvě tři minutky… tomu psovi to bylo pro smích  🙂 Také jsem měla pro psa zprvu ohradu, ta mu byla taky pro smích. Člověk je někdy naivní a ani my jsme nechtěli některé věci vystavit riziku zničení. Pak jsme si to museli v hlavě úplně přenastavit. 

A i když trochu tuším, co zabírá u nás, nebudu to nikomu radit, protože jiný pes může mít problém úplně jiného druhu, ačkoliv jde o podobné projevy. Odborné rady a postupy přenechám odborníkům. 

Jediný, co si myslím, že platí - řešitelné to je, ale je to dřina, je to běh na dlouho trať, a rozhodně to není zábava. Každopádně fena zadavatele je mladá, takže je určitá šance, že to nebude takový boj jako u nás. Když se to vezme za dobrý konec.

N (neregistrovaný) 16.02.2025, 20:58:59 xxx.xxx.242.38

Já když dávám pesaně prášek, tak musím zamaskovat do něčeho dobrého. Čili šunka, ale ona potvůrka moc dobře ví,že je tam.😄 Přinesu misku s papáním a na vrcholu je onen kýžený “šunkový bobek” s tou ošklivou hnusnou věcí uvnitř. Vyčítavý pohled na mě se “slovy” to fakt musím? Tak aby mi udělala radost, tak to sní i když ví co za hrůzu je uvnitř. Následuje opět pohled s výrazem “byla jsem hodná?” a já samozřejmě “no ty jsi byla hodná” s pohlazením. Pak už se spokojeně a nerušeně pustí do pečeného kuřete či třeba vepřové plece. Neřešte to čím krmím psa.😄 Tátovi funguje zcela stejně a dokonce vymýšlí daleko komplikovanější cestičky k úspěšné manipulaci se svým páníčkem.😄 Moc dobře rozeznává čas minulý i budoucí. 

Zrzavci
Zrzavci 17.02.2025, 07:26:46 xxx.xxx.226.62
»
Odpověď na příspěvek uživatele Adam z 15.02.2025, 19:57:53

Neměla jsem nikdy psa s opravdu separační úzkostí, můžu jen popsat, jak to probíhá u nás, když přijde útulkový pes. 

Psa beru vždy na víkend, abych si mohla omkrnout situaci a aby si ji mohl omrknout i ten pes, abychom měli prostor a klid se zabydlet. Pak hned následuje to, že psa zvykáme na to, že se odchází. Během toho víkendu zjistím, jak reaguje, když právě odejdu do jiné místnosti, pokud je to tak, že  není v pohodě, začínáme okamžitě s nácvikem toho, aby to zvládl - po kouskách, musí se po malých kouskách - myšleno časový úsek. Odejdu, zavřu, hned se vracím. Pokud pes nedá zavření dveří, jen projdu, přivřu a hned se vracím. Až zvládne tohle, pak zavřu, pak prodloužím dobu - po chvilinkách malých, klidně půlvteřina, kdy jsou dveře zavřené a takhle to natahuju. Různě se objevuju,mizím,objevuju, mizím, mezitím, si hodně hrajeme - není to jen o tomhle nácviku, nicméně tomu věnuju hodně pozornosti, vedu psa postupně k tomu, že není problém, když mu zmizím. Dám mu na žvýkání třeba naplněný kong /to je nezničitelná hračka, do které můžete dát třeba paštiku, dobrůtky a tak  a pejsek si to doluje a vy mezitím, odejdete, vrátíte se.  Škoda, že jste plně nevyužil možnosti houmofísa, to je vellá škoda. Teď to bude chtít vzít si prostě dovoleno a zaměřit se na to. Až pes zvládne zůstat v místnosti sám - pochopitelně, nejen v té jedné, musíte to nacvičit různě v rámci bytu, předsíň, kuchyň, obývák… , tak pak teprve můžete začíst odcházet z bytu. Pomocníkem v tom nácviku vám může být i moje krabičková metoda. Tzn. zazásobíte se hromadou papírových krabic a ty využijete tak, že je třeba naskládáte do sebe a do té poslední dáte nějakou dobrůtku, hračku. a to dáte štěněti, až než odcházíte. Ideální je učit štěně si brát tu věc až na povel vezmi, abyste ho mohl říct až mezi dveřmi. tím pádem otočíte ten moment, že se štěně bojí Vašeho odchodu v to, že si moc přeje, abyste už odešel a řekl to kouzelný slovíčko. To co necháte uvnitř těch krabic musí být pro štěně opravdu atraktivní. I tady u těch odchodů musíte být VELMI trpělivý a cvičit to po vteřinách, nenatahovat to moc, musí to být tak, aby to pes zvládl.  Mezitím spousta hraní, venčení, aby se pes unavil a byl rád, že je rád.

Pes z útulku má s sebou vždy něco, co musíte řešit a být na to připraven. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.