Jana (neregistrovaný)04.02.2026, 18:29:57xxx.xxx.142.196
Všechny zdravím. U mych dvou pejsků obřího plemene byla zjištěna špatná funkce štítné žlázy. Oběma naordinován Fothyron 400, dvě tablety ráno, dvě večer naší veterinářkou dle návodu v létáku. Z počátku byli příliš rozhození, tak jsem snižíla dávku na 1 ráno a 1 večer. Máte někdo zkušenost s dávkováním ? Navíc kardiolog posléze pejskům napsal Euthyron 50, 1 ráno a 1 večer. Což se mi jeví jako podstatně méně v miligramech, bohužel kardiolog je tak zaneprázdněný, ani za týden nepřišla odpověd. Jak tomu rozumět a jak velký je rozdíl v léčebné dávce. Máte prosím někdo zkušenost. Mohu ordinovat sama dle subjektivních potíží svého psa, není dávkováni velmi individuální, nikoli jasně dané dle váhy psa v příbalovém letáku, čímž se veterinářka řídila? Na kontrolní odběry jdeme za měsíc. Ale jeví se mi, že ta tableta Forthyronu 1 ráno a 1 večer zdá dostačující, alespon co do pohody kluků. Děkuji...
Odpověď na příspěvek uživatele Jana z 04.02.2026, 18:29:57
The recommended starting dosage of levothyroxine sodium is 10 μg/kg body weight orally every 12 hours. Because of variability in absorption and metabolism, the dosage may require alterations before a complete clinical response is observed. The initial dosage and frequency of administration are merely a starting point. Therapy has to be highly individualised and tailored to the requirements of the individual dog, in accordance with monitoring by the veterinarian.
The recommended starting dosage of levothyroxine sodium is 10 μg/kg body weight orally every 12 hours. Because of variability in absorption and metabolism, the dosage may require alterations before a complete clinical response is observed. The initial dosage and frequency of administration are merely a starting point. Therapy has to be highly individualised and tailored to the requirements of the individual dog, in accordance with monitoring by the veterinarian.
tolik informace od výrobce forthyronu.
Ano, děkuji. Návod mám doma a řídí se dle něj i veterinář. Nicméně kardiolog naordinoval erytrox 50 nebo tak nějak se jmenuje, čili lék pro lidi s mnohonásobně nižším dávkováním a také silou v miligramech. Tedy proto se táží, jak probíhalo léčení jinde, zda se dávka upravovala či nikoli. Je to jen zvědavost, za měsíc nás čeká kontrola a výsledky řeknou jak dávkovat dál . Já s těmi pejsky žiji 24 hodin denně, tedy vidím, jak na ně dávka působí. Za mne je dávkování individuální a z mé zkušenosti raději pomalejší nájezd, nežli plná dávka, tedy se přikláním k tomu, jak ordinoval kardiolog. Zajímá mne zkušenost ostatních.
Měla jsem fenku léčenou Forthyronem kvůli štítné žláze poslední 3 roky jejího života. Napřed nasadil veterinář doporučenou dávku a pak (myslím) po 2 týdnech se opakoval test na T4 z krve a dávka se upravila. Znovu se krev opakovala po měsíci a pak každých 6 měsíců. Po každé kontrole jsme se dohodli jestli dávku změnit nebo nechat. Cca po roce užívání se dala dávka snížit jak se díky léčbě upravila hmotnost - před tím měla nadváhu.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 04.02.2026, 20:14:18
to je docela složité. začíná se prostě nějakým doporučeným dávkováním, které je podle současné medicíny založené na důkazech viz leták od forthyronu, a pak se to titruje podle krví
nic dalšího se nedá poradit, když jste neodtajnila ani hmotnost těch psů, ani způsob, jakým jim byla nemoc diagnostikovaná.
to je docela složité. začíná se prostě nějakým doporučeným dávkováním, které je podle současné medicíny založené na důkazech viz leták od forthyronu, a pak se to titruje podle krví
nic dalšího se nedá poradit, když jste neodtajnila ani hmotnost těch psů, ani způsob, jakým jim byla nemoc diagnostikovaná.
Odtajnit samozřejmě mohu. Jedná se o psy obřího plemene, jeden 75 a 93 kg. Během pár měsíců začali před očima stárnout, jeden zhubnul , vypadávala srst, druhému ocásek. Tedy následoval odběr na štítnou žlázu a v tomto čase jsme absolvovali také vyšetření echo srdíčka, tedy nás směroval kardiolog. Za mne jsem se mylně domnívala, pokud veterinář po odběru krve říká, že všechny orgány jsou v pořádku, měla jsem za to, že všechny, ovšem nikoli. Štítná žláza se při operacích nevyšetřuje. Člověk se mylně domníval, že je potíž v srdíčku. To se vyšetřením štítné žlázy naštěstí vyloučilo. Ted se jeden z kluků častěji kouše, svědí jej různá místa na těle. Což je prý způsobeno Forthyronem, alespon dle zkušeností z diskuzí. Uvidíme, kdyžtak přejdeme s posvěcením veterinářky na Euthyrox. Kardiolog Euthyrox doporučoval, veterinářka naopak Forthyron. A ted, Babo rad … ! Laicky se domnívám, že na trhu je Forthyron krátce proti Euthyrox . Euthyrox potíže nedělá, je sice lidský lék, výhoda je, že je dlouho na trhu, tudíž osvědčený. Poradíte prosím ? Pokud komolím názvy léků, pardon.
Měla jsem fenku léčenou Forthyronem kvůli štítné žláze poslední 3 roky jejího života. Napřed nasadil veterinář doporučenou dávku a pak (myslím) po 2 týdnech se opakoval test na T4 z krve a dávka se upravila. Znovu se krev opakovala po měsíci a pak každých 6 měsíců. Po každé kontrole jsme se dohodli jestli dávku změnit nebo nechat. Cca po roce užívání se dala dávka snížit jak se díky léčbě upravila hmotnost - před tím měla nadváhu.
Děkuji. Zaznamenali jste při užívání nějaké potíže? Svědění, neklid, zvracení ?
Náš předchozí pes bral Eurhyrox a snášel ho velmi dobře hned. Po 2 dnech neskutečně ožil a určitě se výrazněji nedrbal ani žádné zvracení nebo tak něco. Po 2 letech pak dostal na srdce Cardisure a současně byl zjištěn nádor na plicích. Hubnul a dávka euthyroxu musela být snížena, to snížení už snášel špatně a dostal i srdeční záchvat, který se potom už neopakoval.
Forthyron 400 a Euthyrox 50 obsahují stejnou účinnou látku (levothyroxin), ale v úplně jiné síle. Jedna tableta Forthyronu 400 má 400 mikrogramů, zatímco Euthyrox 50 má jen 50 mikrogramů, takže Forthyron je osmkrát silnější. Proto se dávka od kardiologa jeví „malá“, ale ve skutečnosti jde jen o jiný přípravek. U psů obřích plemen se běžná denní dávka často pohybuje zhruba mezi 600–1200 mikrogramy podle individuální potřeby a zdravotního stavu, zejména s ohledem na srdce. Původní dávka 2–0–2 Forthyron 400 byla spíše vysoká a to, že byli psi rozhození, tomu odpovídá. Snížení na 1–0–1 Forthyron 400 je rozumné a bezpečné, zvlášť když jsou kluci viditelně klidnější a v lepší pohodě. Dávkování hormonů štítné žlázy je u psů skutečně velmi individuální a nelze se řídit jen váhou nebo příbalovým letákem; ideální je držet nejnižší dávku, na které je pes klinicky v pořádku, a tu potvrdit kontrolními odběry. Do plánovaných odběrů bych dávku už neměnila a Euthyrox bych nepřidávala, dokud nebude jasno z krve.
Proto se dávka od kardiologa jeví „malá“, ale ve skutečnosti jde jen o jiný přípravek
nejevi se jako mala, je mala 😀a je jedno, jak se ty leky jmenuji.
A me teda zarazilo spis to, ze kardiolog tyden nereaguje a ze snizeni davky neni diskutovano s puvodni vetkou. Jako -rozumim diskuzi a jinemu nazoru, ale porad je to jen net-poradenstvi…
Odpověď na příspěvek uživatele Fatia z 05.02.2026, 10:40:05
to je na tom asi nejdivnější a vyvolává to ve mě pochybnosti o správné diagnóze. i to, že je těm psům - oběma! - na startovací dávce blbě je divné a naznačuje spíš, že problém nebude ve štítné žláze.
to je na tom asi nejdivnější a vyvolává to ve mě pochybnosti o správné diagnóze. i to, že je těm psům - oběma! - na startovací dávce blbě je divné a naznačuje spíš, že problém nebude ve štítné žláze.
Me tam teda zarazi ze jeden z psu hubnul. Jako co ja mam zkusneost, tak pri hypotyreoze psi pribiraji i ze vzduchu ...
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 04.02.2026, 22:23:49
Vedlejší účinky jsem nezaznamenala žádné. Naopak se postupně po nasazení léčby dal do pořádku stav kůže a fenka mi přestala tloustnout i na dietních granulích pro seniory, ve kterých se navíc jen vrtala. Asi po půl roce mohla žrát normální granule a konzervy, které jí chutnaly, měla znova normální váhu a kromě projevů stárnutí to byl od pohledu zdravý pes.
Taky je mi divné, že pes se sníženou funkcí štítné žlázy hubne. To bývá pokud je naopak funkce zvýšená. Nebo je tam souběh s jinou diagnózou.
No, tazatelka píše špatná funkce štítné žlázy, nepsala jestli zvýšená nebo snížená, to jste odvodili z léků, ale kdo ví co vetka vymyslela a jaká je vlastně ta diagnóza. Taky se mi stalo, že stanovená diagnóza byla spíš zbožné přání veta než faktický stav.