tohle zvíře nemá primární hypotyreózu. ani náhodou. buď má problém v hlavě, nebo je to sick euthyroid.
Děkuji za poznatek. Nicméně to, jak se kluk jeví, tedy hormony mu očividně zvedly náladu, aktivitu a ocásek obrůstat začíná. Ano, prodělal ve svých 2-3 letech těžké operace, ale jinak je velmi harmonická bytost, v naprosté pohodě, rozdávající lásku, tedy se traumaticky nejeví a po psychické stránce je skvělý. Žije doma, uvnitř jako člověk, žádná omezení. Prostě si jej hýčkáme a bereme všechna zvířátka, jako plnohodnotné členy rodiny. Samozřejmě pokud by nebyla žádná reakce na Forthyron, bylo by v úvahu zvažovat i to co jste napsala. Jsme v počátku, cca 3 týdny na Forthyronu a věřím, že bude postupem času líp…Krásný čas přeji…
tohle je tak na hraně, že by to chtělo nějaké funkční testy, nebo scinti.
No a pokud jste si Bodlinko nevšimla, pejsci jsou dva, výsledky jsou dva. U prvního kluka, kde zminujete, že nemá v žádném případě primární hypotyrézu, se dva veterináři shodli na stejné diagnoze bez diskuze (jeden kapacita), dle výsledků, klinicky to znát bylo jen ze ztráty svalů. Druhému byl udělán další test FT4 (Ria) dialyzovaný, pokud správně píšu a tím bylo jednoznačně potvrzeno také, že štítná žláza u druhého kluka nefunguje jak má a potřebuje také doplnit hormon. Po pár tabletách byla vidět zvýšená aktivita. Navíc jsme kontaktovali chovatelku ohledně dávkování, což také pomohlo a bohužel se u jejich předků vyskytla tato nemoc, což je vysoce pravděpodobná dědičnost. Děkuji..
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 09.02.2026, 02:04:16
problém je v tom, že když má pes nízký T4 tak se po forthyronu opravdu může zlepšit, ale to neznamená, že
vysvětlím. co dělají hormony štítné žlázy? zrychlují metabolismus. dáte hormony, zrychlíte se. proto bývá příznakem snížené funkce tloustnutí, protože bez nich se zpomaluje
ale celé je to v hormonální ose. TSH říká štítné žláze, dělej hormony. když štítná žláza nemůže, THS přirozeně co? Stoupá. Když máte nízké T4 a vysoké TSH, je to určitě primární hypotyreóza
Akorát u tohohle zvířete máte TSH menší než. Což znamená, že tělo nedalo vůbec žádný impulz té štítné žláze. To může být dáno nějakým cirkadiálním rytmem, i když menší než je prostě divný, ale mnohem pravděpodobnější bývá to, že takový organismus ty hormony, no, nechce. Z nějakého důvodu je pro něj lepší to zpomalení, bývá to třeba nějaké chronické onemocnění, chronický zánět a tak podobně. Nebo je to hypotyreóza centrální, vycházející z poruchy mozku (hypofýza nebo hypotalamus).
Ale prostě nízké T4 a nízké TSH neznamená jupí, mám diagnózu. Znamená to pátrej dál, šmudlo.
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 09.02.2026, 03:43:34
Moc hezky vysvětleno. Jistě ocení i další, kteří budou hledat odpovědi. Díky Bodlinko, označila jsem si, kdybych někdy potřebovala.
Bělouš to tak jednou měl, byl nachlazený, to jsme zvládli sami bez vet a nějak těsně po nemoci jsem nechávala nabírat krev preventivně a tohle jsem nevědéla, že bych měla počkat.
Doktorka se mě právě s výsledky ptala, jestli nebyl nachlazený v poslední době a že uděláme test opakovaně za 14 dnů a ten už byl v normě.
No a pokud jste si Bodlinko nevšimla, pejsci jsou dva, výsledky jsou dva. U prvního kluka, kde zminujete, že nemá v žádném případě primární hypotyrézu, se dva veterináři shodli na stejné diagnoze bez diskuze (jeden kapacita), dle výsledků, klinicky to znát bylo jen ze ztráty svalů. Druhému byl udělán další test FT4 (Ria) dialyzovaný, pokud správně píšu a tím bylo jednoznačně potvrzeno také, že štítná žláza u druhého kluka nefunguje jak má a potřebuje také doplnit hormon. Po pár tabletách byla vidět zvýšená aktivita. Navíc jsme kontaktovali chovatelku ohledně dávkování, což také pomohlo a bohužel se u jejich předků vyskytla tato nemoc, což je vysoce pravděpodobná dědičnost. Děkuji..
Ja to vemu mene odbornym a vice laickym pohledem, aneb pripad z praxe.
Stary pes, 40 kg, potvrzena hypotyreoza, nasazen Letrox 150mg (tehda nic jineho nebylo) v davkovani 3-0-3. Tehdy mlada Meruna se vloupala do psi lekarnicky (o tehle story jindy) a mimo jine sezrala dve plata Letroxu. Upozornuji, ze ona mela stitku naprosto v poradku.
A vysledek? Litala jak motorova mys. ADHD hadr, zastavit to zvire neslo, nez to vyprchalo.
Ony ty hormony proste nakopnou. Nemocneho i zdraveho. Proste telo doatlo doping. a reaguje na nej. Takze brat jako ukazatel zvysenou aktivitu za me neni uplne ok.
K nejasnému testu jsme nechali udělat ješte Volný T4 (fT4) měřený metodou rovnovážné dialýzy (equilibrium dialysis – ED) je u psa považován za nejpřesnější (zlatý standard) laboratorní test pro diagnostiku hypotyreózy (snížené funkce štítné žlázy), který potvrdil hypotyreozu.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 09.02.2026, 11:43:26
tak já nezpochybňuji nízké hodnoty T4. Je celkem jedno, jak je naměříte, ten váš test je dobrý, když normální assay ukazuje normální čísla, ale vám to připadá divné a klinicky to neodpovídá.
Akorát že nízké hodnoty ještě nerovná se hypotyreóza. Protože ta hormonální osa. Když je do toho nízké TSH, znamená to prostě, že tělo v okamžiku měření těch hormonů víc nechtělo, nebo že nedokáže tvořit to THS (to je pak centrální hypotyreóza). Že ty hormony nechce, tomu se říká sick euthyroid a je to sakra časté.
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 09.02.2026, 13:04:34
Ano, rozumím co mi chcete říct. Myslím, že jsem psala výše. Na vyšetření štítné žlázy nás poslal kardiolog. Ten chlapec, který měl ne jasně dané výsledky pro užívání hormonu štítné žlázy, měl při vyšetření diagnostikovanou nedomykavost chlopně. Což kardiolog usoudil, že nejspíše je v jeho případě nefunkční štítnou žlázou. Napsal recept na srdce, ale sdělil, že jej máme dát jen v případě, když bude v pořádku štítná žláza. Nás by nenapadlo ji vyšetřovat solo, protože jsme měli za to, že ji vyšetřenou mají, absolvovali x krevních testů, ale nikdo z lékařů nám neřekl, že je třeba testovat i štítnou žlázu. Vše se tak nějak seběhlo v čase. Jeden z kluků mezi svátky shodil svaly, jak jste psala a stárnul před očima. Druhý byl kvůli dysplazii kloubů a dvěma operacím vždy pomalejší a ocásek mu malinko vypadal již při injekcích Librely, ale taky se zdálo, že rychleji zestárnul, oba během 3 měsíců. Proto jsme kluky objednali na echo vyšetření srdíčka.
Toto je již možné brát z Vaší strany jako systémové, chronické onemocnění ? Kardiolog nám popřál, až se zharmonizuje štítná žláza, měla by se upravit i ta nedomykavost. Máme sledovat dech, max. 20 nádechů za minutu, což je ok. Navíc používám i podpůrnou homeopatii na kdejaký neduh, tedy včetně srdce.. Díky
no jestli je ten pes kardiak a trpí k tomu artrózou, tak celkem splňuje podmínky k tomu sick euthryroid. nedomykavá chlopeň není způsobena hypotyreózou, ale onemocnění srdce je docela typický příklad, kdy tělo hormony štítné žlázy zahodí, aby se dále nevysilovalo.
hele pro srovnání můj pes, při diagnóze T4 nějakých 6 a TSH 12. Jako násobně vyšší. Tam je to pohodlně jasné. Příznaky opakované hotspoty v létě a lehká chudokrevnost zjištěná při nesouvisejícím odběru. Ale kdyby to TSH bylo jak vaše, nízké nebo hraniční, ale vlastně pořád pod 0,6, tak bych se jen s forthyronem opravdu nesmířila, protože to může být i naopak, že chudokrevnost je nějaký jiný problém a na to konto tělo sníží i hladinu hormonů štítné žlázy. Je to logické?
K potvrzení nebo vyvrácení diagnózy když čísla nesedí (TSH nízké, nebo třeba TSH vysoké a T4 normální) slouží funkční testy nebo scintigrafie.
ocásek mu malinko vypadal již při injekcích Librely, Jen si zde potichu čtu, ale tohle mi nedalo. Kolik dávek a kdy naposled je dostal nebo dostali - byly podány oběma psům nebo jen jednomu? Můj vořecháček měl snad všechny možné typické i atypické nežádoucí účinky po podání Librely, byl prvním případem v ČR, který byl ofiko Zoetisu hlášen vetem jako pes, který musel být uspán kvůli Librele.
Ted se jeden z kluků častěji kouše, svědí jej různá místa na těle. To klidně může být následek Librely. Dermatitida, svědivost měsíce po podání první dávky, nemusí to mít s léky na šítnou žlázu nic společného.
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 09.02.2026, 18:23:12
to je dobrý potřech a taky mi to připomíná,
že pokud vidíte nějaké zarůstání, nemůže to vůbec souviset s tím forthyronem, protože na tu kůži a srst to má efekt tak po půl roce (pokud byla příčinou hypotyreóza). kůže má děsně dlouhý metabolický obrat, než se to všechno znovu nastartuje a obnoví se cyklus růstu a odpočívání chlupového váčku, trvá to věky.