Zdravím. Mám takový dotaz, dnes jsem se potkala s jednou známou a popisovala mi nepříjemnou situaci jedné paní od ní z cvičáku. Paní je chovatelka rotvajlerů a vrátil se jí od nového majitele 9měsíční pes s těžkou formou OCD. Po zvážení všech okolností se rozhodla a chtěla dát štěně uspat. Veternář to odmítl provést a v podstatě ji tlačí do operace za cca 100 000, s tím že uspání psa mu zákon zakazuje. Chci se zeptat, je skutečně pravda, že pokud existuje léčba, nesmí veterinář těžce postiženého psa utratit? Protože pokud ona tu operaci odmítne zaplatit, bude ten pes trpět. Jak to vlastně je? Chápu že zdravého psa utratit veterinář nemá, ale vztahuje se to i na podobné případy?
Myslím si, že u GR už dělají chovatelé standardně i rtg na OCD při zhotovení rtg na DKK a DLK před uchovněním. Jak je to u jinýho plemene, to netuším. Co se týká toho veterináře, tak si myslím, že kecá, protože pokud majitelka nemá na operaci, tak pes bude trpět boletí a to je zase na druhou stranu porušením zákona proti týrání. No, je otázka, jak moc těžce je ten pes postižený, ale pokud má už teď problémy s běžným pohybem, já bych šla jinam.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 24.02.2025, 21:30:04
Já nevím.Můj čistě laický názor je, že to je kombinace - čá st genetika, část krmení a přetěžování štěněte. Každopádně chovatelka, když viděla v jakém je stavu, si ho vzala zpátky.
Mě ani nejde o konkrétní nemoc, ale o to , co vlastně může majitel psa v podobné situaci dělat, když na podobnou operaci nebo drahou éčbu prostě nemá.
Já nevím.Můj čistě laický názor je, že to je kombinace - čá st genetika, část krmení a přetěžování štěněte. Každopádně chovatelka, když viděla v jakém je stavu, si ho vzala zpátky.
Mě ani nejde o konkrétní nemoc, ale o to , co vlastně může majitel psa v podobné situaci dělat, když na podobnou operaci nebo drahou éčbu prostě nemá.
Mě to u toho veterináře nepřekvapuje, mám pocit, že řada veterinářů je nastavena na to, aby se léčilo za každou cenu. Asi bych hledala jiného veta, který používá selský rozum. Ale jak se takoví hledají, to nevím.
Mě to u toho veterináře nepřekvapuje, mám pocit, že řada veterinářů je nastavena na to, aby se léčilo za každou cenu. Asi bych hledala jiného veta, který používá selský rozum. Ale jak se takoví hledají, to nevím.
Ale jo, najdete. Ale i tak zaplatit se musí, zadarmo to nikdo dělat nebude a vet péče je prostě drahá. Ostatně co dnes není.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 24.02.2025, 22:53:00
že u GR už dělají chovatelé standardně i rtg na OCD při zhotovení rtg na DKK a DLK před uchovněním
OCD se projevuje hlavne u rostoucich zvirat - ne u dospelcu bez pohyb obtizi. Nejcasteji jsou to ramena a lokty - ale nejen. A nekdy na diagnozu nestaci RTG, chteji CT.
k tomu uspani - nevim, co bych delala. Asi by zalezelo na projevu toho konkretniho psa. Jak se pohybuje ted.
Ono to ted asi na uspani nebude, proto se do toho ani vetovi nechce. Zadnemu se nebude chtit. Jestli je v kloubu/kloubech ulomek, bude se to zhorsovat . Pokud vim -konzervativni lecba -jako treba u vazu - neexistuje. Operace nebo jen mirnit projevy - leky proti zanetu a bolesti.
Hledejte jinde, operace OCD za sto tisíc je blbost.
Můj pes měl OCD v rameni, začalo se to projevovat ve 3 měsících, ale ono ty projevy ze začátku jsou docela mírný a taky už je to 20 let a tenkrát trvalo ještě půl roku ke stanovení diagnozy, protože o OCD ani ortopedi nevěděli. Tenkrát stála operace i s následnou péčí cca 15 tisíc, takže i kdyby to dneska stálo jednou tolik, tak to fakt ani zdaleka není tahle přemrštěná částka. Vždyť jde jen o vyčištění kloubu od úlomků.
Pes byl pak OK, takže utratit psa s OCD se mi fakt taky moc nezdá.
Hledejte prostě jinde, kde to dělají za normální ceny.
že u GR už dělají chovatelé standardně i rtg na OCD při zhotovení rtg na DKK a DLK před uchovněním
OCD se projevuje hlavne u rostoucich zvirat - ne u dospelcu bez pohyb obtizi. Nejcasteji jsou to ramena a lokty - ale nejen. A nekdy na diagnozu nestaci RTG, chteji CT.
k tomu uspani - nevim, co bych delala. Asi by zalezelo na projevu toho konkretniho psa. Jak se pohybuje ted.
Ono to ted asi na uspani nebude, proto se do toho ani vetovi nechce. Zadnemu se nebude chtit. Jestli je v kloubu/kloubech ulomek, bude se to zhorsovat . Pokud vim -konzervativni lecba -jako treba u vazu - neexistuje. Operace nebo jen mirnit projevy - leky proti zanetu a bolesti.
Kolem cca roku věku se to u nás dělá, to nevím, jestli je to už pozdě? Jj, CT je určitě na diagnostiku lepší, to je jasný, jen asi neznám veterinu, která ho má, to budou asi spíš ty lepší kliniky ve větších městech.
Já teda taky nevím, co bych dělala, proto bych to chtěla zkonzultovat s více veterináři. Možná by se dala najít veterina, která to udělá levněji, jak píše assil. Nikdo toho psa neznáme a nevíme, jak moc je to těžké, jestli je ležák nebo ne.
Ale pokud tam je vice nez jeden ulomek, na vice kloubech - s CT - dovedu si tu cenu predstavit i u lecby OCD. Jsem si i myslela, ze to bude komplikovanejsi pripad, nez jen vycisteni jednoho kloubu.
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 24.02.2025, 21:08:29
v podstatě ji tlačí do operace za cca 100 000,
Už jsem to tady jednou psala. Kamarádka veterinářka vyprávěla, jak k ní do ordinace přišla paní se psem, který měl nádor. Viděla jsem i fotografie před a po. Na klinice po ní chtěli 20 000, ona to udělala za desetinu. A paní jí málem líbala ruce.
Možná je otázka, jaká je prognóza a jestli je stav po operaci trvalý. Známí mají psa, kterému navrhuje veterinář operaci lokte ( artróza) = 40000. Úspěšnost odhad 40%. Docela velká částka s malou odhadovanou úspěšností. Zatím hledají jiného veterináře, jiné řešení.
Mám to jen z doslechu, ale prý tam hraje roli postižení víc kloubů + projevy psa. Ale nejde mi o tenhle konkrétní případ. Spíš o to, jestli je opravdu běžná praxe, že veterinář odmítá utratit nemocného psa. Chápu v případě zdravých bezproblémových psů, ale tohle je odlišná situace. Přece ne každý má volných x peněz na podobné zákroky a léčbu. Jasně že s výdaji se počítat musí, ale je řada lidí, kteří takové peníze prostě nedají, to pak opravdu veterinář nechá to zvíře trpět?