Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 25.02.2025, 20:52:31
“Stáváš se navždy zodpovědným za to, cos k sobě připoutal.”
Nenechám to trápit, to neznamená, že musím léčit. Zodpovědně ho nechám utratit a nenechám ho trápt se bolestí. Nebo teda jestli jsou léky? Ale zase roční výchovou nepolíbený rotvík, bůhví s jakou historií a chronickou bolestí, jako doufám, že nejsem jejich sousedka.
Osobně nevím, jestli bych do léčby zvířete dala 100tis., jako bezdětná bych bez mrknutí oka napsala, že ano a klidně i víc. Teď, s rodinou za zády, nevím, spíš ne, člověk časem mění své priority. A neznamená to, že nemám svoje zvířectvo ráda.
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 25.02.2025, 21:12:15
To jistě ne, pokud by byl zdravý, což ale není. Pro mě není rozdíl mezi utracením novorozence a utracením nemocného psa. Nicméně chápu že s vidinou lukrativní operace je samozřejmě prosazování přístupu záchrany za každou cenu vysvětlitelné.
Odpověď na příspěvek uživatele Janae z 25.02.2025, 21:09:54
Ale zase roční výchovou nepolíbený rotvík
Jak píše Arosek - paní má chovku, cvičák a prodává vycvičené psy. Neboli se tím živí. A tenhle pes se jí, aspoň mi to tak připadá, nehodí do krámu, protože není dostatečně rentabilní.
Mám koně, na kterém ze zdravotních důvodů (mých, ale na tom nesejde) nejezdím. A stojí mě v průměru 8 000 měsíčně. Bez jakékoliv návratnosti. Takže každý rok vyhodím 96 000 z okna. Protože zodpovědnost za tvora, který si to nevybral.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 25.02.2025, 21:27:12
Tahle paní nemá cvičák, ten má rodina mojí kamarádky a ona tam dochází. Tedy jí to rozhodně neživí. To že vy dáváte za koně tolik,no je to vaše hoby chápu. Nicméně to nesouvisí s tím o čem mluvím já. Pokud mám doma zvíře, pochopitelně se o něj starám co nejlíp, ale to znamená třeba i to že nechám uspat ve chvíli, kdy se rozhodnu, že jeho nemoc je na mě moc.Nenechám ho trápit, ale ani to nemůže finančně zruinovat rodinu.
Odpověď na příspěvek uživatele Janae z 25.02.2025, 21:09:54
Co mi říkala kamarádka tak právě obava o okolí psa, byl hlavní důvod, proč ho chovatelka vzala zpátky od nového majitele. Rotvajler s chronickou bolestí je rozhodně nebezpečný.
Nechtěla bych pečovat o psa, kterému péče bude působit nepříjemnosti - minimálně - spíš bolest, a který na mě není nijak navázán. A váží cca 30-40 kg. A ke kterému nemám žádný vztah já. Uspat ho, je podle mě, milosrdné pro všechny.
Ono i to “stáváš se zodpovědný…..” je takové zavádějící. Kozu, kterou k sobě připoutám, zodpovědně sežeru (pardón). Psa, který je nemocný, bolavý, budu držet při životě za cenu sebezničení - ekonomického, sociálního i případně zdravotního ? Navíc (v případě tohoto rtw) psa, kterého ke mně připoutal někdo jiný.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 25.02.2025, 21:55:58
Ano, třeba i dá. Ale přesně o to mi šlo. Jestli je běžná praxe veterináře, tlačit majitele psa do nákladných operací i v případech, kdy o to majitel z nejrůznějších důvodů nestojí. Vlastně jste mi s Bodlinkou odpověděly.
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 25.02.2025, 22:37:45
Veterinář není lékař pro lidi. Lékař má hlavně zachránit život i za cenu utrpení lidského pacienta (bohužel) a bez ohledu na okolí a navíc péči a operaci to okolí nehradí.
Veterinář nemá podle zákona utratit zdravé bezproblémové zvíře. Potud souhlasím . Pokud ale majitel zvířete přijde s vážně nemocným zvířetem, má mít na vybranou i variantu nechat zvíře utratit a hlavním motivem veterináře nemá být moralizování. I utrácení psa v podobných případech je převzetí odpovědnosti. Pak se nedivím, když někdo chudší a jednodušší narazí na podobného moralistu, na léčbu zvířete nemá a tak ho nechá jakou dobu trápit. Pamatuji si na jednoho staršího veterináře, ten vždycky říkal - zvířecí nemoc má být krátká a jasná. Buď se má zvíře rychle uzdravit nebo zbavit trápení, protože bolest nechápe.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 25.02.2025, 21:27:12
Vy toho koně ale můžete v případě potřeby prodat. Zatímco tady u paní prodej nepřipadá v úvahu. Zřejmě živí paní také dost svých stávajících zvířat, která klidně tu stovku ročně taky stojí, bez návratnosti. Zaznělo, že cvičák není její. Netušíte, zda tam z dobré vůle nechodí předcvičovat zadarmo. Prodává cvičené psy - no jasně, jako by to byl nějaký vejvar (kolik jich prodá do roka?). Chovná stanice - no jasně, jako by to byl nějakej vejvar (vysvětlí zde kterýkoli chovatel). A to nevíme, zda nedává peníze do něčeho zásadního, třeba nemoc v rodině, podpora důchodců, a nebo neměla v poslední době nebo ji nečeká nějaký zásadní výdaj.
Ještě jednou bych se zdržela soudů na základě JPP. Bavme se obecně.
Já sem udělala chybu jak jsem to podala. Jedná se o dvě různé osoby - moji kamarádku (její rodina vlastní cvičák a i prodává cvičené služební psy) a její známou, která má v současné době doma toho nemocného psa a rodičovský pár rotvajlerů. Ta se chovem ani výcvikem neživí, jen na onen cvičák dochází a tuhle situaci momentálně řeší.
Ale znovu opakuju,ten pes byl hlavně modelový příklad a zajímalo mě , jak se k tomu obecně staví veterináři.
Vy toho koně ale můžete v případě potřeby prodat. Zatímco tady u paní prodej nepřipadá v úvahu. Zřejmě živí paní také dost svých stávajících zvířat, která klidně tu stovku ročně taky stojí, bez návratnosti. Zaznělo, že cvičák není její. Netušíte, zda tam z dobré vůle nechodí předcvičovat zadarmo. Prodává cvičené psy - no jasně, jako by to byl nějaký vejvar (kolik jich prodá do roka?). Chovná stanice - no jasně, jako by to byl nějakej vejvar (vysvětlí zde kterýkoli chovatel). A to nevíme, zda nedává peníze do něčeho zásadního, třeba nemoc v rodině, podpora důchodců, a nebo neměla v poslední době nebo ji nečeká nějaký zásadní výdaj.
Ještě jednou bych se zdržela soudů na základě JPP. Bavme se obecně.
Záleží, jaký chovatel. Pokud má několik chovných fen a x vrhů do roka, tak si troufám tvrdit, že i těch 100 tis. je pro něj pakatel, ta zvířata mu na to dávno vydělala.
Ale jak už píšu výš, co se týká tohoto pejska, zašla bych určitě i jinam na veterinu, třeba by to tolik ani nestálo, a nechala bych psa znovu pořádně vyšetřit. Sama nevím, co bych dělala, psa ani majitele neznám, nevím, jak ten pes vypadá, v jakém je stavu, nevím prostě nic.
Tak on ten ulomenej kousek chrupavky prevalujici se v kloubu drive ci pozdeji (spis drive nez pozdeji) tu artrozu zpusobi, pac proste tu chrupavku v postizenem klubu “dojebe”.
Asi jako kaminek v bote zapricini puchyr nebo jine porannei nohy. Pokud ho tedy z boty nevysypete.
Tak jistě, ale mě bylo ortopedem řečeno, že to pár let do té artrozy trvá, takže u 9měsíčního psa ani v případě OCD artroza nejspíš nehrozí. A tudíž ani librela nezabere.