Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 26.02.2025, 18:27:01
Tři hříbata není hodně. Klisna je plodná od tří, čtyř let a může rodit i přes dvacítku. Ale to je už svým způsobem taky množírna. Viděla jsem lipické klisny v Grazu - vytahaná břicha, propadlá páteř. Nelíbilo se mi to.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 26.02.2025, 17:40:59
Doktoři se tam střídají, ale sestry ne a my potřebujeme sestry;). A není to nic tak vážného, jinak bych na to dbala víc. Zatím nejlepší přístup za dlouhou dobu a nejlepší ceny.
Já si myslím, že mnozí mladí absoventi moc spokojení nejsou, jsou vykořisťovaní a nemají pořádnou profesní podporu.
Viděla jsem to i na té noční pohotovosti Jaggy, ta holka nevěděla NIC. Ani vyhodnotit rentgen. Nebo ho možná ani nedělali.. Byla tam sama s podobně nezkušenou sestrou a bylo vidět, jak neví , co má dělat. Ať teda tu neskutečně předraženou službu nenabízej, když ji neumí personálně zabezpečit.
Doktoři se tam střídají, ale sestry ne a my potřebujeme sestry;). A není to nic tak vážného, jinak bych na to dbala víc. Zatím nejlepší přístup za dlouhou dobu a nejlepší ceny.
Já si myslím, že mnozí mladí absoventi moc spokojení nejsou, jsou vykořisťovaní a nemají pořádnou profesní podporu.
Viděla jsem to i na té noční pohotovosti Jaggy, ta holka nevěděla NIC. Ani vyhodnotit rentgen. Nebo ho možná ani nedělali.. Byla tam sama s podobně nezkušenou sestrou a bylo vidět, jak neví , co má dělat. Ať teda tu neskutečně předraženou službu nenabízej, když ji neumí personálně zabezpečit.
Jj, já vím, psala jste, že Jaggy katastrofa a ještě jim není blbý si za to vzít tolik peněz, kdyby to aspoň bylo adekvátní.
Já, co chodím ke svýmu veterináři, tak ten taky začínal po škole na klinice a odešel, spokojený nebyl. Ceny má víc než příznivý, často mně něco dá jen za nákupku a třeba za mačkání žlázek si nikdy nevzal nic. Ale dělá od rána skoro do večera, tak nevím, jak dlouho to vydrží.
Tak když už pomlouváme veterináře tak já se přidám, ale v dobrem slova smyslů.
Tady v Albrechticích provozuje vet co má jméno Galuška, velice už starý veterinář, ale srdcem je to vet i když už ho má hodně nemocné. Příklad v Havířově mám taky veta Maška ceny na město nejlevnější, když chodím k Maškovy na čištění zubů bere si 1000-1500kč podle trhání a za léky zvlášť. Galušla za zuby 400-600kč i s lékama ano má praxi ve svém domečku, to taky hodně dělá a hlavně už je opravdu za vodou. Od Galušky syn taky vet. dělá v Krnově, před časem jsem potřebovala taky zuby a jeho tatínek byl hooodně nemocný, tak jsme se obrátily na něho je to takových 5let a cena byla za zuby 2700kč plus krev 1800kč bez léku.
U nás je veterinářů zdánlivě hodně, ale takových, kteří jsou ochotní jet i k hospodářským zvířatům jak šafránu. Nicméně právě ti jsou nejrozumnější co se týká jakékoli domluvy a peněz. Přitom se nejvíc nadřou. To jsou lidé ,kterých si opravdu vážím.
To vnímám taky jako dost blbý, že přijdete na kliniku a pokaždý natrefíte na jinýho doktora. Myslím si, že by si toho pacienta vždycky měl nechat jen ten jeden, ke kterýmu se přijde poprvé. Sama si taky myslím, že těm mladým veterinářům ty kliniky vyhovují, svoji samostatnou praxi často ani nechtějí. Já naposled na klinice docela koukala na ty názory mladé veterinářky….pětiletá fena je prý na porod už stará. Hm, a v kolika by teda měla rodit, když ještě ve třech je to úplně trhlý štěně.
Jen k mladým veterinářům na klinice : Musí mít nějakou praxi, než je zapíší do komory a svou praxi si můžou otevřít. A pak - vybavení ordinace? Milion, jeden asi nestačí. Pronájem prostor ? Ne každý absolvent má taťku miliardáře.
Jen k mladým veterinářům na klinice : Musí mít nějakou praxi, než je zapíší do komory a svou praxi si můžou otevřít. A pak - vybavení ordinace? Milion, jeden asi nestačí. Pronájem prostor ? Ne každý absolvent má taťku miliardáře.
Kometa mě když tak opraví.
A na které podnikání při rozjezdu stačí milion? Většina lidí se v začátku podnikání zadluží až po uši a nemá otce miliardáře.
A vůbec, co je dnes milion? Kolik stojí bydlení, auto? I kdyby vybavení ordinace stálo několik milionů, tak i na sebe na rozdíl od baráku a a auta vydělá.
Druhá věc je, že taková veterinární praxe je velká řehole. A komu se do toho dnes chce, ještě s počátečním obrovským dluhem. Nedaleko od nás manželka důrazně zakázala přijímat pacienty doma. Veterinář na vsi - Herriot hadr.
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 27.02.2025, 06:32:37
jj. a bohudik, ze jeste porad clovek najde par tehle vetu, co oteviraji 2x tydne na 2 hodky i ordinaci pro mala zvirata a osetri mi i ty psy…ti nemaji problem, prodat mi neostomosan aniz by pes kvuli tomu potreboval vysetreni za dvojku 😀
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 27.02.2025, 08:32:47
Ne každý absolvent má taťku miliardáře.
Je několik možností.
Stanu se zaměstnancem nějaké už zavedené ordinace.
Vezmu si půjčku a otevřu si vlastní ordinaci a počítám s tím, že začátky budou krušné, než si vytvořím klientelu.
Vezmu si půjčku a odkoupím už zavedenou ordinaci i s klientelou.
Varianta č. 2 a 3 stojí v řádu miliónů a pak se holt účtují ceny, nad kterými se některým protáčejí panenky.
Pravda, můžete být takový obyč veterinář, který vakcinuje, odčervuje, případně kastruje a prodává granule. A Neostomosan (viz Ph).Ale když chcete dělat “vyšší” medicínu, potřebujete příslušné vybavení (RTG, sono, inhalační anestézii…) A to stojí peníze. Hodně peněz.
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 27.02.2025, 09:02:22
brezost a porod neni nemoc.
Není. Ale u pětileté feny bych se prostě vyptávala, jestli je všechno v pořádku. Stejně jako kamarádka, která poprvé připouštěla kobylu v 17 letech. Holt to mám nastavené takto.
A chovatelský program mi do toho zapadá. Nechtěla bych krýt fenu, která může být přenašečem nějaké choroby.
Taky mám vetku, co dopo dělá hospodářská zvířata a odpo 3 hodiny ordinace pro malá zvířata. Očkování je jen cena vakcíny, drápky a anální žlázky nic, čištění zubů v narkoze s vytržením jednoho 900,- cca před rokem atd. Ale zase je tam sama a neoperuje zlomeniny a tak. Takže třeba vloni Idorek by mě u ní stál půlku toho co v Třeboni, ale na takhle složitý zákroky není zařízená.
Hele,upřímně,já bych nechtěla chodit se zvířetem k čerstvému absolventovi,co si sebevědomě otevřel praxi. Protože vystudování čehokoli je jen základ, teprve praxe dělá mistra. A na to jsou kliniky určitě bezva. Jen tam pak záleží na vedení a chování těch,co vedou a učí.
Ad feny,já kryju vždycky ve čtyřech,pěti letech. Do tří let jsou bloncky úplně jeblý. Ve čtyřech už mají za sebou taky tři sezony honů,tudíž je pro mě prověřenej ten zdravotní základ, co se žádnýma testama nezjistí. Minimálně vím,že pohybový aparát, plíce,srdce jsou v pořádku,když zvládá takovou zátěž. Před krytím dělám jen odběry krve, abych měla jistotu,že je v daný okamžik vše,jak má. A když se teba te´d podívám na devítiletou Adélu,tak si jsem jistá,že by březost zvládla s přehledem i teď (samozejmě se nechystám jí krýt), daleko lépe než některé dvouleté gaučačky s kondicí nula nula nic