pro mě prověřenej ten zdravotní základ, co se žádnýma testama nezjistí.
tak nejak…
Ano proto i já mám více veterinářu a teď páč jsem příhraničí tak zvažují i PL Prudnik. Musím po zjišťovat ceny a hlavně přístup, Galuška už asi moc dlouho to nezvládne i když rodina na něho tlačí aby přestal, ale on nechce a aspoň 1hod. týdně má otevřeno a malé zákroky dělá v sobotu.
pro mě prověřenej ten zdravotní základ, co se žádnýma testama nezjistí.
tak nejak…
můžete být takový obyč veterinář, který vakcinuje, odčervuje, případně kastruje a prodává granule
😂
ten veterinar, co jsme tady popisovali - dela cely den velka zvirata. a dobre je dela…Rozhodně neni “obyč”
Můj veterinář má malou ordinaci, rentgen nemá vůbec, na ten posílá jinam. Dopoledne dělá taky hospodářská zvířata, odpoledne od 14 do 17 hodin malá zvířata. Z operací dělá zatím jen kastrace, ostatní taky domluví jinde. Taťku miliardáře určitě nemá. Chodím k němu na očkování (kombinace cena do 500), pro tablety Simparica ( pro 3 psy cca 1000) a pak při náhlých akutních problémech. Taky mě očkuje a čipuje štěňata. Kastroval mi starší fenu, to tehdy bylo za 10 tisíc. Sono na zjištění březosti taky udělá, ale progesteron řeším jinde, protože nemá přístroj na vyhodnocení. Na čištění zubů chodím taky jinam, zatím nemám utz kartáček a asi ho ani kupovat nebudu, když za to vyčištění dám cca 300.
Náš “domácí” veterinář, úplně to samé dopoledne objíždí podniky, dělá hosp.zvířata. Odpoledne má ordinaci od 17 do 20. Naočkuje, udělá sono, jednoduchý rozbor krve, kastrace, nějaké to jednoduché sešití, čipování atd. Je ochotný otevřít ordinaci o víkendu nebo ve svátek. Objednávám inzulín tom způsobem, že napíšu jeho ženě na WhatsApp co potřebuji, přiložím fotku ( protože ona si nemůže pamatovat všechno) a ona mi to objedná, většinou do 24 hodin to mám u nich. Vyzvednout si to můžu po domluvě kdykoliv. Takových lidí si vážím, on sám mi řekl, že diabetiky nedělá a doporučil nám svou “učednici”. Když jsem měli na začátku problémy s glykémii volali si mezi sebou, aby spolu konzultovali další postup. Mít takového kamaráda je k nezaplacení.
Ta moje taky léky a vitamíny a odčervení atd prodává pomalu za nákupní ceny, rtg a sono má, dělá kastrace, kýly, šití různých ran, třeba ty samotný záda Idorkovi by udělala taky, říkala že by doprostřed dala štěp a že by se to taky pěkně stáhlo. Ale nešroubuje nohy atd.
Náš psí praktik je už důchodový (dělá i operace, jednoduché zlomeniny, sono, RTG, složitější ortoped. zákroky odkazuje jinam) nemá bohužel otevřeno o víkendech-pohotovost. Má teď u sebe mladou slečnu/paní, která ho i zastupuje, když není. Myslím, že to tam převezme. Není problém si domluvit ošetření přímo u něj. Můžu si donést léčivo, které mi on aplikuje za cenu inj. materiálu. Ceny jsou průměrné, chápu, že má také výdaje s ordinací a potřebuje z něčeho žít.
Ale pravděpodobnost úrazu, nemoci v pátek večer nebo o víkendu je skoro 100%…zbývají pohotovosti-kliniky , někteří doktoři jsou zpruzelí už tím, že chodíte k jinému a že se mu už asi nevrátíte. Pak následují všechny možné krve, vyšetření …bez dotazu , zda vůbec na to mám s sebou prachy(svírám v kapse patnáct stovek a přemýšlím, jestli jsem si vzala kartu) Pak si bulina vleze v ordinaci pod stůl, kde rozpojí klubko kabelů a půl hodiny nejde počítač…no vylezli jsme za 3 s opiátovou inj. na bolest. Další řešení v Třeboni, vyšetření (krve, rtg, ošahání) za 5tisíc…taky se mě nikdo nezeptal na prachy.
Manžel se ptá, jestli má pes taky kartičku VZP a když jsem zavrtěla že ne, tak : “kolik to stálo” ? 😂 odpovím: “bl” je mu to jasné…prej půl roku vydělávám jen na svoje zvířata a tak to je.
Říká se, že jen pár procent lidí je schopný podnikat. A pro veterináře to platí také. Naši Veterináři jsou manželský pár, mají k sobě jejich dceru, také veterinářku a jejich zeť jim dělá zdravotní sestru.
Před pár dny mi operovali kocoura, rozbor krve před operací, hodinu ho operovali dva veterináři a k ruce měli právě toho zetě jako sestru. K tomu samozřejmě ATB, pak vyndání stehů a zapůjčení límce. Cena 1500 a ještě se vet omlouval, že rozbor krve je drahý, že to naskočilo tím.
Jako fajn, jsem ráda, že jsem neplatila mnoho tisíc, jsou výborní, zvířectvem žijí, mají neustále plno (nedivím se), ale asi jim chybí finanční gramotnost. Když odečtu krev a ATB, tak mi to vychází 200 na hodinu pro jednoho, reálně ještě méně, protože vybavení ordinace se musí obměňovat a že vybavení jsou celkem dobře. Ale prostě mi z toho vychází, že takto se podnikat nedá a vybavení za miliony nesplatí nikdy.
Já si nemůžu pomoct, mě prostě bohatě stačí můj veterinář se základním vybavením. Na drahá vyšetření mě nehoní, ošetří mi všechna zvířata bez problémů a světe div se, moji psi se a ostatní zvířata také, i tak dožívají vysokého věku ve zdraví. Na místní kliniku jsem v panice šla se psem jednou, určili špatnou diagnózu a psa mi nakonec stejně zachránil veterinář v malé velmi jednoduše vybavené ordinaci. Takže asi tak.
My už 2x potřebovali u koček rentgen, 1x endoskopii (které předcházelo spoustu vyšetření, jelikož nikdo nevěděl, co kočce je, takže nejdříve dělali rozbory krve, rozbory výtěrů z nosu, potřebovali jsme u kočky vlastně i hospitalizaci na kapačkách, právě kvůli rýmě a tomu, že odmítala jíst i pít…a dělalo se jednou myslím i sono. Jo a taky čištění zubů v narkóze, ale to byla na těch kapačkách, tak to vzali naráz (o to jsem si přímo říkala, ať jí kouknou na zuby a kdyžtak je vyčistí).
My bydlíme teda ve městě a upřímně ani nevím, jestli tu nějaké “obyčejné veterináře bez vybavení” máme…chodíme na dvě kliniky dle toho, co zrovna potřebujeme řešit (a s kým).
Hodně záleží ke komu člověk jde. Když bylo něco akutního, člověk si nemohl moc vybírat a taky to podle toho vypadalo. Doktor nás okamžitě začal u kočky strašit FIPkou a trval na rozboru krve na všelijaké kočičí nemoci s tím, že se to pošle do laborky do Německa…to stálo asi 3k. No alespoň jsme měli jistotu, že žádnou kočičí nemoc nemá 😀. Vlastně se nenašlo vůbec nic, až do té endoskopie, která ukázala autoimunitní záněty v nosní dutině.
Jinak od veterináře potřebuji běžně jen zvířectvo jednou ročně naočkovat, max prohlédnout a prodat léčivo třeba na zánět spojivek a podobně, nebo donést bobky na koprologii (i ta “u nás” stojí asi 600).
To jsem si zas pri obede pocetla 😀
Hele my jsme kousek od Prahy, takze drahy mesto, zejo …
Vetu stridame nekolik. Proste proto, ze s bolavym zubem taky nejdu na gyndu. Takze treba ortopedicky problemy jedem rovnou k ortopedovi, ockovani, brezost, “beznou udrzbu” a prakticke rady resime s nasi zlatou veternarkou a prusery ve tri rano proste pohotovost. Vyhodou je, ze clovek za ta leta uz hodne vi a spoustu veci si bud poresi sam, nebo si nenecha nakecat nesmysly od ziskuchtivych jedincu …
Nicemene - treba zrovna ortoped v Praze …
Nas operoval lokty Leone. Oba. Cena za jeden (operace v inhalacni narkoze a nasledna pece) 12 000,-
Na jinem pracovisti bych se stejnym psem za stejnou operaci dala 2x tolik a to bych se posunula jen o 13 km na severozapad.
To same kdyz operoval Sentu - resekce kycle, operace DLK leveho lokte, kastrace, mastektomie a nasledna histolka … ano, dostali jsme pratelskou slevu pac pan doktor zna historii tehle feny, ale i tak - v souctu necelych 40 000 a ze si tam pan doktor sakra maknul.
Treba kastrace tricetikilove feny u nasi veterinarky je do 4000,-
Navic oba jsou z tech, kteri nemaji problem rict “hele tohle neumim, jdi tam a tam, tam to umej lip”. A toho si sakra vazim, protoze mi pak na zviratech nikdo nedela pokusy s lecbou a neztracime pripadne cas.
A ano, proto dojizdim. Protoze zaprve jim verim, za druhe jsou velice sikovni a za treti se mi to proste vyplati. Oba maji rtg a sono, to uz v dnesni dobe povazuju za stejne bezne vysetreni jako nabrat krev a udelat rozbor. K cemu mi je u akutniho zvirete rozbor krve s dvoudennim zpozdenim?
Co tim chci rict? Ze v dnesni dobe je (nebo by melo byt) normalni, poptat se u vicero zdroju. Zjistit ceny, moznosti, zkusenosti a pak se rozhodnout kde, jak a za kolik, podle pomeru cena/vykon. A ne hned rict “na to nemam a smidra vydra”.
Nekdo tu napsal ze by melo platit "jsi navzdy zodpovedny …
Ano, melo by. A z pozice chovatele za me plati ta zodpovednost dvakrat. Ja jsem rozhodla ze tohle stene se narodi, ja jsem ho privedla na svet a ja za nej mam zodpovednost do konce jeho dni. Kdyz se bude mit nekde spatne, zasahnu. Kdyz budou majitele potrebovat pomoc, jsem tu pro ne. Kdyz se psa vzdaji, beru si ho k sobe. Kdyz potrebuje lecbu, lecim.
Ano - ta lecba musi mit smysl. Vyhodit x tisic za prodluzovani utrpeni o nekolik dni/tydnu je hovadina. Ale tady se jedna o mlade zvire s podle me vcelku slusnou prognozou budouciho zivota. Ty bolesti jdou odstranit a to zvire muze prozit spokojeny zivot, byt mozna kratsi nez kdyby bylo plne zdrave. A vymlouvat se na to ze by mohl kousnout … sakra to muze kazdej pes kterej ma v hube zuby. Pocitam ze pokud nekdo chova, zna sve plemeno a umi s nim zachazet. A taky teda existuji nahubky, zejo …
No nic, ulevila jsem si. Ono to asi bude tim ze dedek sve vcerejsi trinactiny oslavil na veterine. Ani me nenapadlo rict “on uz je starej …”
Obyč veterinářem myslím takového, který nemá CT ani MR , možná ani RTG a nedělá třeba osteosyntézy nebo operace páteře. Není v tom nic hanlivého. Já k takovému (přesněji řečeno takové) chodím a vím, že kdyby bylo něco nad její síly, tak to na rovinu řekne a pošle mě tam, kde jsou na to lépe vybavení.
Viz Sarah01 nebo bambule.
kometa:Obyč veterinářem myslím takového, který nemá CT ani MR , možná ani RTG a nedělá třeba osteosyntézy nebo operace páteře. Není v tom nic hanlivého. Já k takovému (přesněji řečeno takové) chodím a vím, že kdyby bylo něco nad její síly, tak to na rovinu řekne a pošle mě tam, kde jsou na to lépe vybavení.
Viz Sarah01 nebo bambule.
To samý ta moje, sice má rtg a sono, ale přesně nedělá páteře atd a pošle za odborníkem, popř. pokud nějakýho zná i mu zavolá že tam posílá pacoše.
Já si také vážím své MVDr, nejen kvůli její super kočičí diagnostice, ale také za to, že mně umí ubrzdit v tom, abych své miláčky netrápila léčením kvůli tomu, že jsem sobec a nedokážu se rozloučit.
To je hezký..
Tohle mám vypozorované u Maška, taky jsem za ním přišla pro radu co s Batulkem a když mě vyposlechl co a jak se děje u jeho těžké demence v 11letech , sám navrhl uspáni. Taky mohl cpát nesmyslně léky a já jen platit.
ale jejich ceny by měly být taky “etické”.
To není tak jednoduché.
Veterinář, který ordinuje u sebe doma = neplatí nájem a dělá takovou tu běžnou veterinu - očkuje, odčervuje, nabízí jednodušší zákroky (něco zašije, něco vykastruje…) = nepotřebuje žádné drahé vybavení. Takový si může dovolit lidové ceny.
Jiný, který chce dělat “vyšší” medicínu si vezme miliónový úvěr (a i to je možná dneska málo) na potřebné přístrojové vybavení + investuje do svého dalšího vzdělávání (přednášky, stáže a to i v zahraničí). Tak holt se to v jeho cenách promítne. A proč by nemělo?
Tím neříkám, že neexistují předražení veti. Jeden příklad ve svém okolí konec konců znám.
Ale to jsou holt smluvní ceny. Já se svým ojetým autem taky nejezdím do autorizovaného servisu, kde bych zaplatila i za pozdravení. Ten “můj” má dílnu doma a neplatí žádný další personál. A vo tom to je.
Nebo to zainvestuje třeba ten Chrenek a k ocelárnám přikoupí reprodukční a veterinární kliniky.
Nebo.
Ale to rozhodně není běžný postup, jak si otevřít ordinaci. Navíc nikoho nenutí, aby tam chodili.
Kliniku.
Nevím, jestli je to běžný postup, řekla bych, že možná ano, jsou v tom obrovský prachy.
A když už tam to vybavení je, musí se využívat, aby se zaplatilo, že ?
A že si člověk může vybrat.., byla to jediná otevřená pohotovost v Praze. Ani mi nevadí ty peníze, ale to, že tam jde jen o peníze. Jsem přesvědčená, že kdyby tam Dorouš zůstal, mohl bejt mrtvej.
Za mě je nejdůležitějším vybavením ordinace, dobrý, kompetentní lékař.