Aktuálně: 2 761 inzerátů261 276 diskuzních příspěvků19 163 uživatelů

Ručně dokrmený papoušek do chovu

Anonymní (neregistrovaný) 26.02.2025, 10:37:02 xxx.xxx.25.166

Zdravím. Vím že na toto téma bylo napsáno už hodně. Chci se dozvědět ale vaše praktické zkušenosti s ručně dokrmenými papoušky zařazenými do chovu.jde mi hlavně o větší druhy, žako, kakadu, ara. A také jestli je horší do chovu dokrmený samec nebo samice?

Anonymní (neregistrovaný) 26.02.2025, 12:26:36 xxx.xxx.84.6
Anonymní:

Zdravím. Vím že na toto téma bylo napsáno už hodně. Chci se dozvědět ale vaše praktické zkušenosti s ručně dokrmenými papoušky zařazenými do chovu.jde mi hlavně o větší druhy, žako, kakadu, ara. A také jestli je horší do chovu dokrmený samec nebo samice?

Moje zkušenost: Pár žaků z odchytu, neznal jsem stáří . Koupeno od p. Ježdíka ze Vsetína. Po dvou letech u mě poprvé zahnízdil  a hnízdil dále pravidelně po dobu 5ti let.  Odchováno 15 mládat . odchoval je pár samostatně až na bidlo.Potom mě uhynula samice a samce jsem prodal.Druhý pár: Samice krotká, dokrmena uměle , 5 let. Samec odchyt, umě tři roky. Snůška tři vejce. Samice seděla tak týden a pak se na to vykašlala. Vždy, když sem se objevil při krmení dtd., opouštěla budku a bylo z toho houby, rozbytá vejce. Pár senegalců z odchytu od p. Šimona z Chotěboře: První hnízdění po roce, vždy od půlky listopadu. Pokaždé 4 mládata ale tak od 20 dne jsem je odebíral a ručně dokrmoval, protože je rodiče začaly škubat.  Můj názor je , že k chovu se hodí více mládata odchované rodiči, než krotké, ručně dokrmené.  

veverka
veverka 27.02.2025, 06:56:27 xxx.xxx.164.253
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 26.02.2025, 12:26:36

zažila jsem zachráněné samice Žaků, ručně dokrmené, po dání do kupy a zařazení do hejna, samce odmítaly a bažily dále po kontaktu s člověkem, samce ta jedna oškubala opravdu hodně, odmítaly být “papouškem”. Po návratu do nových rodin se staly rozmazlenýma holkama a jsou ok, podle mě ručně dokrmení se na chov moc nehodí, ale bude to hodně o individualitě jedince. Stejně jako při vracení jiných zvířat třeba do přírody (srnky atd.)

Lada1960
Lada1960 27.02.2025, 20:56:54 xxx.xxx.142.172
»
Odpověď na příspěvek uživatele veverka z 27.02.2025, 06:56:27

Dobrý večer, taky mám takovou zkušenost. Andulce jsme pořídili kamaráda a nic moc. 

Je to rok a půl stará samička, Výstavní Andulka. Chodí za námi ještě častěji. Vychovaná pod rodiči, odebraná asi 10 dní po vylétnutí. 

Obrázek Obrázek
Anonymní (neregistrovaný) 03.03.2025, 14:09:31 xxx.xxx.25.166

Děkuji vám za odpovědi. pořád zastávám názor že přirozený odchov je na chov lepší, ale bohužel u některých druhů kakadu šance sehnat přirozený odchov rovná se nule.Při nejlepším jsou někteří jedinci dokrmování “až” po 3 týdnech po vylíhnutí.

Anonymní (neregistrovaný) 03.03.2025, 19:53:41 xxx.xxx.239.227

Píšete blbosti! Mám vyzkoušeno páry divoké i krotké a jediný rozdíl je, že ti krotcí se nebojí a více útočí při kontrolách. 

zjarda
zjarda správce
07.03.2025, 14:37:09 xxx.xxx.139.178
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 03.03.2025, 19:53:41

Zdravím, tak tady souhlasím. Mám vyzkoušené páry sestavené jak z volné přírody, ochočené krotké, jeden krotký a druhý divoký v různých kombinacích a navíc krotké páry měli vždy 4vajíčka a 4mláďata, ale pravda je, že někteří(senegálci, meyeri a rufiventrisi) byli hodně agresivní a kontroly nebo kroužkování, to v žádném případě! 

A u těch kakaduů, bych nedával do chovu kus, který byl mazlíček, ale nebál bych se vůbec kusu, který byl jen ručně dokrmený a i krotký a pak byl plně socializován v hejnu nebo i s jiným druhem.  S pozdravem Zappe 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.