Dobrý den, prosím kdo má zkušenost s chovem amazoňanů a kakadu který z těchto rodů papoušků vydává z peří více pudru? Mám jen amazonany tak u nich mám zhruba obrázek.
Dobrý den, prosím kdo má zkušenost s chovem amazoňanů a kakadu který z těchto rodů papoušků vydává z peří více pudru? Mám jen amazonany tak u nich mám zhruba obrázek.
To je jako, kdyby se někdo zeptal, jak se pozná samec a samice u eklektusu. Děláte si určitě srandu.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 02.03.2025, 10:25:03
Dobrý den, říká se že víc pudruje kakadu. Ovšem objektivně zjistit co je na tom pravdy zřejmě nebude nic jednoduchého. Možná že má pudr jen výraznější barvu nebo chovatel rád nosí černé triko.🤔Pokud se ptáte kvůli možné alergii, vyjde to na stejno páč pudrují oba druhy. Všimnete si toho však jen výjimečně, protože ani u kakadu se žádný bílý oblak prachu nevznáší.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 02.03.2025, 12:23:36
1/ co znamená toto vaše “nejvíce prachového peří” ? Pokud nerozlišujete mezi faktickým množstvím obrysového peří a množstvím uvolněného “pudru” tak to není můj problém, doporučuji vám číst pozorněji a snažit se pochopit text.
2/ “Měl jste někdy papoušky kakadu?” ano měl jsem 22 let papouška kakadua bílého (Cacatua alba) 0,1 od p. Šimona a cca deset let hejnko kakaduů růžových (Eolophus roseicapilla) od tamtéž. Tedy po celou dobu po kterou jsem si mohl jejich chov dovolit a to přes to že chov papoušků není můj hlavní zájem. Vím, žádná sláva to není ale na jiné druhy jste se neptal. Je vaše zvídavost již uspokojena?
Nejvíce pudruje kakadu a žako. Ale amazoňané vylučují také více prachu než austrálie.
Výtažek z článku Peří a pudr
Kakaduové (podobně jako třeba žakové) však navíc uvolňují velmi jemný pudr, který je mastný a usazuje se všude: na nábytku, v kobercích, v záclonách... a dostane se všude! Tento pudr vyrábí některá peříčka vyrůstající v bederní části papouška. Jedná se o speciální peříčka, která dorůstají nepřetržitě. Najdete je u kakaduů i jim příbuzných korelek. Papoušek si při probírání peří nanáší pudr z těchto "pudrových peříček" na ostatní peří. Pudr, který je tvořen také keratinem, funguje jako voděodolná vrstva. Kakadu si tento pudr nanáší při upravování na celé tělo, včetně dlouhých letek. Aby se mu pudr na peří udržel, používá k tomu mazovou žlázu na kořenu ocasu. Už jste si někdy hladili kakaďáka? Pokud ano, tak víte, že jeho peří je velmi jemné. To je způsobeno také tímto pudrem.
Ne všichni papoušci pudrují stejně intenzivně, je to však známka, že papoušek je zdravý. Obecně pudrují více bílí kakaduové. Pudrující papoušky bychom měli často sprchovat. Pomůžeme tak jim i sobě. Oni se budou častěji zbavovat silného zapudření, které ani jim není příjemné, nám se uleví, protože se méně pudru bude roznášet po bytě. A na tento všudypřítomný bílý povlak si my, milovníci kakaduů, prostě musíme zvyknout. Pomoct nám v tom mohou také čističky vzduchu, které množství prachu a pudru v místnosti sníží. Zde záleží na tom, kolik jsme ochotni do takové čističky vzduchu investovat, protože se liší podle výkonu. Při výběru bychom měli brát v úvahu velikost místnosti, na kterou je čistička koncipovaná. Žádná čistička vzduchu nás však nezbaví veškerého prachu, pudru a nečistot.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 03.03.2025, 11:23:25
Ano to je vypečený článeček. Připadá mi že jednoho krásného dne přepadl Markétku pocit že nutně musí sdělit něco závažného světu, takže nelenila a spáchala to. Nemyslím si že by bylo nutné podrobně rozebírat kde se v článku nachází pravda nebezpečně blízko k blbostem. Škoda jen že alespoň přibližně nezmínila počet papoušků na kubík bytového prostoru když už zmiňuje takové podrobnosti o čističce. Ne tedy že by jeden kakadu nedokázal udělat v domácnosti pozdvižení, ovšem o “všudypřítomném bílém povlaku” se nedá hovořit. V běžně udržované domácnosti, tedy takové kde se občas utírá i prach, ani nepostřehnete kolik z toho prachu má na svědomí kakadu. A ještě jednu perličku. Z článku vyplívá že ulpívání pudru na peří má na svědomí jeho promaštění. Tak to bych Markétě doporučil zkontrolovat si funkci digestoře a v případě že jí nemá tak alespoň občas otřít skříňky okolo sporáku. Tam pozná co to je usazený a ulpívající mastný prach, na papouškovi fakt ne.
A když už jsem v tom držkování, uvítal bych uvádět konkrétní druh papoušků ono to rádoby mazácké označení “Austrálie” je silně zavádějící a zevšeobecňující. Posuďte sám, “Nejvíce pudruje kakadu a žako. Ale amazoňané vylučují také více prachu než austrálie.” Jednou prostou větou jste se dostal z Jižní Ameriky do Afriky, Austrálie, Indonésie, Oceánie a Filipín, no není to kapku bordel? Navíc mi tedy uniká co má být řečeno páč podle mne jedno vylučuje druhé. Uznávám však že za to možná může jen má nedovtipnost.