Zdravím a prosím o radu. Mám chovnou skupinu kachen pekingských 2 kačerů a 5 kachen. Teď snáší 4 vejce denně a tři z toho jsou na dně jezírka. Takže každý den jezírko vypouštím, vejce seberu, ani nevím jestli jsou schopna se vylíhnout. Zavírat je nemůžu, jedna snáší ve 4 ráno a jedna kolem 3 odpoledne. Neví někdo proč mi snáší do vody a co s tím? Loni bylo kachen míň ale bez problémů. Děkuji
Těžko radit, snad jen abyste nechala jezírko vypuštěné. Kachny se na rozdíl od hus páří i na souši a ne výhradně na vodě,takže ho tolik nepotřebují. Třeba aspoň na pár dnů až se naučí snášet do hnízda, pak zase napustit. Jiné řešení to asi mít nebude.
Tap (neregistrovaný)04.03.2025, 08:39:21xxx:xxx.a333:312c
Nebo může okolo jezírka dát nízký plůtek. Vypuštěné jezírko je ale v období nejvyššího tlaku ptačí chřipky přímo žádoucí. Prostě je dnes moderní rodit do vody, no. 🙂
Je klidně možné, že nesnáší do vody, ale vejce se tam nějak skutálí. Foto výběhu jste nepřidala, pak těžko odborně poradit.
Prostě domestikovaná plemena kachen “zapomněly jak to dělaly jejich praprapraprapředci”.Chovám kachny saské a také občas snesou vejce mimo kachník nebo do lodny co mají na koupání.U mně to bývá v době kdy nesnesou vejce v noci nebo ráno v kachníku a po vypuštění vejce prostě snesou tam“kde to na ně příjde” .