Kratochvílová M. (neregistrovaný)06.03.2025, 03:10:22xxx.xxx.159.226
Hezký den, ráda bych podebatovala co kdo ví o asijských plamenech, například Shiba-inu a hlavně pak Shikoku-inu. Hlavně shikoku je hodně málo rozšířen. Jsou asi hrozně tvrdí na výchovu, vedení je těžké. Potkávám jednoho v psí škole a končí vždy na posledním místě. Ale asi ta jejich tvrdost nebude tím důvodem malého rozšíření. Je pravda, že sem nechtějí Asiaté svá národní plemena vůbec pouštět?
Odpověď na příspěvek uživatele Kratochvílová M. z 06.03.2025, 03:10:22
Plemenech.
No, kdyby je sem nechtěli pouštět, tak tady asi nejsou, ne? Shiba inu i akita inu jsou u nás, když už ne běžné, tak minimálně k sehnání. Pár jich u nás ve městě potkávám.
Ne, nejsou tvrdí na výchovu, jenom sví. Je to taková kočka ve psím těle.
Kamarádky dcera dělala s akitou dokonce agility. Nebyli teda nikdy nejrychlejší, ale zvládaly to.
Spíš to jsou hodně specifická plemena a mnohdy dost samostatné jednotky, často nemají rádi jiné psy a při nevhodném zacházení si neváhají kousnout do člověka. Velmi často to jsou taky lovci, na mazlení taky moc nejsou…přece mají svoji důstojnost.
Když to řeknu blbě, spousta lidí má problém vychovat i psa, kterého zajímá názor jeho lidí…natož takového, kterého to zase moc nezajímá 😀. Prostě taková napůl kočka, jak je zmíněno výše.
Já shiby potkávám docela často, sem tam i nějakou akitu. Taky bych řekla, že chovatelé si i dost vybírají, komu psa prodají…ne všichni samozřejmě, ale nejspíš jsou si vědomi, že to není pes pro každého. Třeba na volno jsem venku nepotkala žádné japonské plemeno, vždycky jsou na vodítku a jedna akita tu chodí po městě i s košem.
Nemám zkušenost s tímhle plemenem, ale obecně bych řekla, že tohle plemeno má svoje specifika…stejně jako Akita, stejně jako Shiba a stejně jako chrti a stejně jako pastevci a určitě se najdou i další plemena….prostě jsou psí plemena, která se prvoplánově ze svého páníčka nepopo.
Z mých zkušeností…pokud chci “normálního” psa, tak na taková plemena ani nemyslím. Na druhou stranu jsou lidi, kterým se lépe funguje právě s těmi psími speciály, protože je to pro ně v mnoha ohledech jednodušší…takže jde jen a pouze o to sednout si, po pravdě si říct, co od psa očekávám…protože jsou lidi, které samostatná psí jednotka dožene k šílenství a jsou lidi, pro které je takový pes velmi příjemný společník. Ale člověk dle mého musí mít takové spíš kočkopsí smýšlení a svatou trpělivost. A dle mého je potom nejdůležitější vztah se psem a vzájemný respekt, pak se dá i s takovým psem na spoustě věcí dohodnout, člověk musí často přemýšlet, jak to udělat, aby pes CHTĚL poslechnout…ale i to má svoje limity.
Život s thajským ridgebackem mě naučil fakt hodně. Jsou to extrémně vnímaví a inteligentní psi. Kdybych někdy v budoucnu měla mít jen jednoho psa, dost možná zvolím thajce znovu.
Ale já naštěstí nikdy jednoho psa mít nebudu, tak se nebudu muset trápit s dalším thajcem. 😂
Na druhou stranu je ale fakt, že díky střetu mojí a její tvrdohlavosti jsem měla extrémně poslušný zvíře.
Život s thajským ridgebackem mě naučil fakt hodně. Jsou to extrémně vnímaví a inteligentní psi. Kdybych někdy v budoucnu měla mít jen jednoho psa, dost možná zvolím thajce znovu.
Ale já naštěstí nikdy jednoho psa mít nebudu, tak se nebudu muset trápit s dalším thajcem. 😂
Na druhou stranu je ale fakt, že díky střetu mojí a její tvrdohlavosti jsem měla extrémně poslušný zvíře.
To mi pripomina vtipnou historku …
Z naseho posledniho vrhu si vzali dve holky dve ruzne rodiny. Nezavisle na sobe si nas nasli, prosli sitem a dostali stene. Jedni ji pojmenovali Mira, druzi Kira.
Shodou okolnosti se ty dve rodiny velmi dobre znaji uz dlouha leta, obcas spolu jezdi na vylety nebo na dovolene. Fakt shoda nahod, vzajemne nevedeli ze ti druzi taky chteji stene 🙂
No a … Kirunkovci maji prvniho psa, Mirunkovci druheho.
Mirunkovci neustale jak je Mira uzasna, hodna, klidna, poslusna, nic nenici … az jsem je skoro podezirala, ze nase stene nekde vymenili, pac to prece neni mozny 😀
Zato Kira … tu zdrhla a hrala si s panickou na honenou, tam sezrala botu, rozryla pul zahrady, vyvalela se v hov… a dalsi a dalsi zabavnosti. Panicka z toho mela hlavu v pejru, jak to, ze jedna segra je andel a druha satan.
No a pak jeli na spolecny vikend. A ukazalo se, ze obe segry jsou uplne stejny. Jen Mirunkovci meli jako etalon predchoziho chovani psu Thajskeho ridgebacka, ktery jim vysvetlil co vsechno muze pes doma vymyslet … takze jakekoliv vymysly sice sileneho ADHD, ale porad retrievera byly proti tomu selanka 😀
K. M. (neregistrovaný)07.03.2025, 08:14:28xxx.xxx.159.226
Ridgeback je asi trochu jiná kategorie, ale Shikoku-inu opravdu není příliš inteligentní, mají silnou osobnost a spoustu energie. Přece pes který je na volno nemůže letět jak smyslu zbavený neznámo kam.
Odpověď na příspěvek uživatele K. M. z 07.03.2025, 08:14:28
Proč myslíte, že není moc inteligentní? Že neposlouchá? Takže takový pastevec nebo husky (ten taky venku poběží jako smyslů zbavený neznámo kam).je taky hloupější než NO?
Holt jsou plemena, která chodí celý život na vodítku nebo stopovačce nebo v zápřahu.
Ridgeback je asi trochu jiná kategorie, ale Shikoku-inu opravdu není příliš inteligentní, mají silnou osobnost a spoustu energie. Přece pes který je na volno nemůže letět jak smyslu zbavený neznámo kam.
Thajský ridgeback není tak trochu jiná kategorie. A jestli máte jako měřítko inteligence slepou poslušnost za pamlsek nebo hračku, pak ano. Pak pro Vás taková plemena moc inteligentní nebudou.
Kdo chce normálního pejska a asijské plemeno, pořídí si japonského špice. 😀
Jo ani bangkaew se u nás moc nerozšířil, hodně jsem o něm četla, je to fakt pěkný pes, a ono není divu, těch lidí, kteří jsou na asijská plemena nastavení, u nás asi moc není.
Kdo chce normálního pejska a asijské plemeno, pořídí si japonského špice. 😀
Jo ani bangkaew se u nás moc nerozšířil, hodně jsem o něm četla, je to fakt pěkný pes, a ono není divu, těch lidí, kteří jsou na asijská plemena nastavení, u nás asi moc není.
Jj, má ho kamarádka, docela nenáročnej kromě toho, že obskočí každou fenu. 😄
No ta inteligence je relativní…pro někoho právě poslušnost, možná schopnost se naučit bambilion povelů, triků a pod. , pro někoho je nej inteligence, když pes pracuje samostatně a nepotřebuje člověka, aby mu říkal, co má dělat…
Každé plemeno jsme vyšlechtili my lidi k nějakému účelu a i když spousta psů už se pracovně nevyužívá, tak ty vlastnosti mají pořád…zatím…
Bohužel spousta lidí si pořád vybírá psa podle vzhledu a může se tak lehko stát, že sice pes odpovídá jeho ideálu psí krásy, ale povaha a vlastnosti se absolutně nesejdou s představou majitele.
Ono co si budem…lidi si kolikrát pořídí i “normálního” psa, ale tak nějak předpokládají, že pes umí poslouchat sám od sebe a pak když neposlouchá, tak o něm říká, že je úplně blbej.
Odpověď na příspěvek uživatele Arosek z 07.03.2025, 14:54:08
Golden má úplně jinou srst. Ze špiců skoro všechno opadá než se dojde domů a max mají špinavé ty krátkorsté packy. A musím říct, že z lapiny to jde dolů ještě rychleji, mají mastnější srst.
Když se vracíme od bahna s lapinou a borderákem, dojdem dom borderák jak prase a lapina, a i dříve špic, čistí jak kdybychom nikde nebyli. Bordera má podobnou srst jako golden.
To mi přípomnělo nedávnou veterinu. V čekárně jsme se sešly s paní,já mopse,ona anglickýho buldoka. A paní říká,manžel nedávno přivedl dospělou labradorku,já nechtěla,to je vám tak blbej pes. My v klidu sedíme,koukáme na televizi, Artušek hezky leží,ví,že je odpočinek a labradorka furt někde běhá, něco nosí,otravuje, venku jde Artušek s náma a ona se furt někam řítí…. nj,blbej pes😂
Odpověď na příspěvek uživatele janaa z 07.03.2025, 15:53:16
Ach jo…další sorta lidí, co maj doma blbýho psa, jen proto, že se nesešli v životním stylu…temperamentu…akčnosti…🙄…ale vždycky je to vina psa, protože je blbej…
U nás má podobné smýšlení pyrenejka…už jako malá si o borderách myslela, že maj o kolečko víc. Vzala jsem jí jako štěndo ke kámošce na zahradu…borderák furt votravoval s házením míčku, naše madam si nakonec šla hezky hrát s jejich kocourem, protože na takovýho magora, co dělá nesmyslný věci a furt visí očima na paničce, jestli se náhodou nepůjde něco dělat, není zvědavá…no a když přijede dcera s těma svýma torpédama (teda z našeho pohledu), tak to se přivítá a za chvíli si raději zaleze do baráku…přitom si ťuká na čelo, co je to za blbý psy.😎