Dobrý den, máme 2 letou ragdoll kočičku. Je mírumilovná, ale stačí ji chvilku nechat o samotě a zničí všechno, co najde (kabely, odtokovou hadici od pračky, židle, zeď - po které skáče, toaletní papír, shazuje ručníky). Hraček má spoustu, hrajeme si s ní, ale jako každý člověk musíme chodit do práce. V létě jsme ji nechali kastrovat, čímž se malinko zklidnila, ale ničí věci dál - i když jsme doma a zrovna si ji nevšímáme. Kočičí kamarádkou bychom to nevyřešili, jelikož do léta byla ještě s maminkou, která je už bohužel v kočičím nebíčku. Ničí věci od malička. Její maminka byla hodná, ani jsme o ni nevěděli, ale její dcera je anděl s ďáblem v těle, už si opravdu nevíme rady😟. Nesetkali jste se tím někdy? Nepomohl ani veterinář a odkázal mě na chovatele. Když už se tady ptám, tak máme ještě jeden problém. Pokaždé, když se chce napít, začne hrabat do misky a vodu vylije…misku jsme šprajcli mezi vanu a poličku a z části před misku dali prací gel, aby to nevylila, jenže to problém stále neřeší. Chceme v létě na dovču a uvažujeme nad kočičím hotelem, ale nemůžeme ji tam takhle dát… Začala to dělat po pár měsících, co přišla o maminku. Veterinář nám dal “FEROMONOVÝ OBOJEK NURTURECALM”, ale nepomohlo to, tak už opravdu nevíme😣. Taky otázka, zda je to vůbec tím. Budu vděčná za každou radu🙏🏼, už šílíme a finančně je to s ní taky náročnější….
“Kočičí kamarádkou bychom to nevyřešili, jelikož do léta byla ještě s maminkou”
takhle to ale nejde vyvozovat a ragdollové jako plemeno samotu neradi, kočička je dle popisu ve stresu, takže pořízení parťáka by mělo být jako první úvaha
Odpověď na příspěvek uživatele Anonym z 09.03.2025, 13:17:01
Budu vděčná za každou radu
Pořídit další kočku. Nebo pár let vydržet.
Pořídila jsem si kotě k šestiletému kocourovi a neumím si představit, že by bylo o samotě. I tak je to strašný likvidátor a škodič. A to 50% energie vybije při společných hrátkách.
Ragdollové většinou rádi vodu. Ti naši si s ní taky hrají a fontánka znamenala velikou srandu a ještě větší potopu. Spíš fakt těžká miska - mají sílu a někde, kde nevadí, že může býti vylito.
Na pití bych koupila fontánu, ta se rozlít nedá a kočky ji milují. Je to taková koule po které teče voda. Hrabání je pudové chování.
Vybudovala bych jí vlastní obytnou zónu🙂, police pod stropem, police s výhledem z okna ( ta je nejvíc🙂), vám to prostor neubere a kočka to ocení, kočičí strom už zabere víc místa ale je taky fajn, dá se na něj něco navěsit…
Přijde mi to spíš jako lovecké než stresové chování, potřebuje si možná ulovit něco “pořádného”, podle toho bych volila i hračky., větší plyšáky, třeba ty potkany a hady z Ikea.
U nás míval nějvětší úspěch kočičí tunel, z toho se dají dělat báječné lovecké výpady. Prodávají se prý i různé interaktivní hračky, kdy kočka plácne packou a vyletí jí pamlsek, můze se tak i krmit. Velký koule z novin jsou taky dobrý, krabice hodně zabaví., můžete tam vyříznout různý okýnka... Hračky bych jí nenechávala pořád, ale vydávala v období aktivity a střídala.
Vy jste se asi namlsali, protože jste měli hodnou a klidnou kočičku, taky teď takovou mám, a teď holt máte asi kočku hodně šelmičkovitou 🙂.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 09.03.2025, 17:23:25
Tak finančně náročnější si myslím proto, že toho hodně zničí. Naše kočky, vždycky víc venkovní, tři, neničili nikdy nic. Až teď poslední Viktor, sedačku drápe zespod, dali jsme nově potáhnout židle(původně byla koženka, dali jsme kůži) a Viktěnu náramně baví, udělat si na nich pod stolem běžeckou dráhu, takže už jsou taky ,,pěkně" podrápané👎A to se může vybít venku, prudit Gucci, ale největší rapl ho chytne, když přijde domů😏
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 09.03.2025, 17:23:25
Vytopená koupelna (v noci pustila sprchu, která tekla z vany na podlahu), poškrábané zdi (ne lehké škrábance, ale všude hluboké rýhy), rozkousané kabely, x krát rozkousaná hadice od pračky atd., vždyť jsem to výše psala.
Odpověď ostatním ohledně pořízení kočičího kamaráda: Do 1,5 roku byla s kočičkou a chovala se stejně, jako nyní. Chodili jsme s ní i na procházky na vodítku, abychom ji vyčerpali, bohužel nic nepomáhá.
Odpověď na příspěvek uživatele Dublinbarzoj z 09.03.2025, 15:53:11
Zkusíme tedy fontánku. Těžká miska by musela být opravdu těžká, jelikož kočička má sílu no… Dát ji někam na hlídání s tímto zlozvykem, bála bych se, aby neumřela žízní. Děkuji
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 09.03.2025, 16:25:45
Větší plyšáky a další hračky můžu zkusit. Ten tunel a police na zeď jsem chtěla, ale v lednu jsme se přestěhovali z domu do malinkého bytu, abychom našetřili na vlastní dům (jsme mladí lidé), takže tady na to nemáme místo☹️. Proto taky chci co nejrychleji do vlastního, abych ji tam mohla udělat kočičí “palác”.
Někdo tady níže psal, že se s finančními ztrátami počítá, ale to s takovou budeme v nájmu navěky, takže děkuji za bezvýznamný komentář, ale já tady žádala o rady🙂.
Větší plyšáky a další hračky můžu zkusit. Ten tunel a police na zeď jsem chtěla, ale v lednu jsme se přestěhovali z domu do malinkého bytu, abychom našetřili na vlastní dům (jsme mladí lidé), takže tady na to nemáme místo☹️. Proto taky chci co nejrychleji do vlastního, abych ji tam mohla udělat kočičí “palác”.
Někdo tady níže psal, že se s finančními ztrátami počítá, ale to s takovou budeme v nájmu navěky, takže děkuji za bezvýznamný komentář, ale já tady žádala o rady🙂.
Bydleli jsme v 1+1 - dva dospělí lidé, dvě děti a dva kocouři. Abysme se vešli, tak police na zdech byly nejvíce logické řešení.
Byly v kuchyni/jídelně (z jídelního stolu se dostali přes police na lednici a na horní skříňky kuchyňské linky) i v obýváku/ložnici (přes PC stůl na polici, z ní na vysokou skříň, z té přes polici na gauč a na druhou stranu opět police až ke stropu.
Pokud reaguje na laserové ukazovátko (jeden kocour ho snad ani neviděl, nebo to úspěšně předstíral), tak máte vyhráno. Ale bez polic a možnosti žít v 3D rozměru takhle akční kočku prostě neukrotíte.
Ad miska s vodou….mám Mainské mývalí a celkem dlouho byl lavor s vodou ve vaně. Tam se mohli koupat, co jim síly stačily. 😆
Odpověď na příspěvek uživatele Anonym z 09.03.2025, 18:45:28
v lednu jsme se přestěhovali z domu do malinkého bytu, abychom našetřili na vlastní dům (jsme mladí lidé), takže tady na to nemáme místo☹️
A tomu taky nerozumím. Z domu jste se přestěhovali proč? A jak dlouho myslíte, že budete šetřit na další, vlastní dům? Mezitím se z kočky zblázníte. Když byla do té doby zvyklá na větší prostor.
Jaký rady? S tím nic nenaděláte. Kočka měla prostor, mohla se někam uklidit, když chtěla mít klid, měla společnici, možná mohla i ven … Zamyslete se co má za život. Je živá, má svý potřeby, nebude žít jako dekorace. Vy máte TV, PC, vypadnete z bytu a co má dělat temperamentní kočka?
Odpověď na příspěvek uživatele Anonym z 09.03.2025, 18:38:21
Fontánka má kabel a pokud kočka kouše kabely - tak, aby to nebyla vyhozená investice. Spíše bych se pohlédla po velmi těžké misce, kterou nebude schopna převrátit.
Kabely bych minimálně zabezpečila, prodávají kryty na kabaly (které se omotají kolem kabelu) - podle mého lze použít i na hadici u pračky. (mají různé velikosti.). Případně existuje sprej, který lze na kabely nastříkat a kočky odpudit.
A poslední, bych zvážila pořízení kočicího kamaráda. U nás sice nebyl problém s ničením nábytku (tedy kromě povlečení - to jsem musela koupit nové - ale to pak i ve výsledku ničil malý) - ale velkým pláčem, kdykoliv jsem odešla.
Takže paní má na drahou fontánu, která jí podle mého nevydrží ani týden - ale dvě stovky na papírové škrabadlo nemá? Navíc peníze na vytvoření pár kousků poliček pomocí dřívek z OBI nemusí být drahé.
Nevím kolik nyní stojí fontána, ale já když jsem ji kupovala Fontánu PETKIT před dvěma lety tak jsem za ní dala 1.700 Kč plus když k tomu započítáme pravidelné nákupy filtrů 500 Kč. Tak mi prostě přijde, že paní vyhazuje peníze, jak dlouho jí vydrží. (a to mám pocit, že budu muset koupit novou jelikož už mi odchází.)
Hlavní investici by měla směrovat k zabezpečení bytu viz. ochrana kabelů, škrabadlo, zamezení přístupu do koupelny - za bezpečí své kočky odpovídá majitel.