Zakleknu, kočku napasuju mezi kolena pod svůj rozkrok, přidržím ji koleny za její ramena (silné plátěné kalhoty jsou doporučeníhodné), jednou rukou v rukavici otevřu tlamku tak, aby mi milostivá neukousla prst (prst použiju jako zarážku mezi zadní zuby co nejblíž čelistnímu kloubu) a druhou rukou opatrně ukazováčkem zasunu tabletku co nejdál ke kořenu jazyka, pak rychle (ale jemně) kočce zavřu tlamku a počkám, až polykací reflex udělá své (pozor, aby se pod zoubky nepřipletla dáseň).
V případě, že mi k tomu dá veterinář dobrozdání (u některých tabletek to nejde), rozdrtím tabletku v trošce vody, natáhnu do inj. stříkačky, kočku zakleknu podobným způsobem a vpravím jí stříkačkou vloženou mezi zuby tekutinu do tlamky, přidržím tlamku zavřenou a počkám, až polkne. Čím menší množství tekutiny, tím méně toho kočka vycintá a tím menší riziko, že vodu vdechne…
připravím si tabletu do ruky, oslovím vybranou kočku, pohladím, chytnu lehce za kůži za krkem a druhou rukou palcem otvírám pusinku a ukazováčkem vkládám tabletu na kořen jazyka. celé je to hodně rychlé, nenásilné a funguje to i na cizí na drůbežárně, v podstatě jediná conditio sine qua non je že se ta kočka nechá pohladit.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 17.03.2025, 14:54:34
Já se omlouvám ale tohle není dobrý nápad výrazně nedoporučuji!!!! Kočka se vás pak bude bát je dobré zvolit příjemnější metodu. S touhle metodou naprosto nesouhlasím to se teda omlouvám.
Odpověď na příspěvek uživatele Kočkomil z 17.03.2025, 18:31:59
Kočkomile, kočka se Vás bát nebude. Kočka pokud bude s Vámi mít pozitivní zkušenosti jedno podání prášku Vám odpustí.
Podaní prášku jsou tři možnosti:
a) nahoře popsané - kdy se kočce prášek nacpe dozadu na jazyk /někdy není zbytí - nejsem v tom moc expert - většinou potřebuji rozespalou kočku nebo sousedku na pomoc/
b) rozpuštěním rozdrceného prášku ve vodě pomocí injekční stříkačky - používám většinou tento způsob - k tomu má hmoždíř, jednorázové stříkačky, mističku.
c) podání prostřednictvím tzv. easy pill cat giver - ale bohužel tom případě často kočka do návnady kousne a vyplivne. (vyzkoušeno i máslo, lentilka) - navíc kočky mají velmi dobrý čich, takže je tímto neoklamete.
Odpověď na příspěvek uživatele Kočkomil z 17.03.2025, 18:31:59
Kočka se vás pak bude bát je dobré zvolit příjemnější metodu.
A jakou tedy navrhujete? Kolika zvířatům jste už tabletu podal? Upřímně, zatím jste mě svými znalostmi o kočkách moc nepřesvědčil. Rozhodně dám spíš na radu veta a zkušených kočkařek, kteří tady přispívají.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 18.03.2025, 08:16:02
Naprosto s Vámi souhlasím, Pan Popleta (budiž mu země lehká) by mohl vyprávět. Tohle je rychlé, efektivní. Žádné přemlouvání, obalování šunkou a já nevím čím možným. Bambule je taky proti tabletkám a posledně když musela brát léky po gastritidě tak tohle je nejlepší způsob. Ještě mám připravenou stříkačku s vodou a po tom co jí šupnu prášek co nejdál do krku ji za stálého držení vstříknu trochu vody do tlamy abych ji donutila polknout. Ona je totiž mrcha a dokáže prášek precizně schovat za pyskem. Nikdy se mě potom kocour a ani teď pes nebáli. A to psa každé ráno “trápím” injekci inzulínu.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 18.03.2025, 08:50:25
Ne, ale tenhle způsob nepoužívám neosvědčil se. Buď pokud to jde stříkačkou, ale pokud ne a veterinář mě upozorní na chuť , tak holt to nacpu rozespalému kocourovi do krku.
pilulku máslem obalím a vložím do krku, ono to líp klouže dolů
kocourovi podávám amin avast, což je prášek v tobolce - prášek vysypu, smíchám s rozpuštěným máslem, nechám ztuhnout, vytvaruji pilulky a opět vkládám do krku
Já to dělám podobně jako Buggyra a nebo případně pokud to jde, tak ve dvou, kdy jeden drží kočku na rukách na zádech a druhý podává do krku, prášek většinou obalím v želé z kapsičky. Pak na usmířenou dostanou maso do misky.
Kočka s epilepsií se časem naučila brát si prášek sama, ale časem se taky naučila půl hodiny ho někde v tlamě schovat a pak vyplivnout, takže stejně jsme se museli vrátit k podávání do krku.
Já jsem tablety dávala do kousku lidské paštiky a oba kocouři ji v pohodě polykali. Jednou mi ji kocour asi dvakrát vyplivl, ale napotřetí jí snědl. Asi je pro ně lidská paštika neodolatelná.
Psům dávám tablety dozadu do krku a v pohodě. U koček se trochu bojím, brání se, drápou, kroutí se a bojím se, abych jim třeba nezlomila čelist, když bych jim tam tabletu dávala násilím. Ta paštika se mi osvědčila.
Odpověď na příspěvek uživatele Kočkomil z 19.03.2025, 14:55:01
Přála bych Vám zažít Bambulí, která každou pilulku z “návnady” vypreparuje s precizností mozkového chirurga. Navíc zrovna při její dietě ji nebudu cpát lidskou paštikou nebo něčím podobným. I když ona by to jistě ráda.