Hledám někoho kdo se vyzná v krmných piškotech. Zajímají mě 2 věci. Jak je velký rozdíl mezi krmnými a lidskými piškoty, jestli ty pro lidi papouškům nějak škodí a potom jestli krmné piškoty pro psy jsou stejné jako krmné piškoty pro papoušky? Ty pro psy máme doma, tak jestli je můžu krmit papouškům.
Zdravím, tak tohle mě nikdy nenapadlo nějak řešit a to piškoty, teda ty dětské dávám papouškům odjakživa! Samozřejmě je nedostávájí po kilech, ale piškot rozpůlím na 4 čtvrtky = 4 papoušci a taky né každý den. Při odchovech to neplatí! A teď se prodávají i mini piškoty pro děti a ty se mi líbí víc nebo ty nijak nečtvrtím, ale dávám 1kus = 1papoušek. Nad čím ještě přemýšlet?! S pozdravem Zappe
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 29.03.2025, 14:12:42
Piskoty pro děti a pro zvířata se liší jen v tom že ty pro děti obsahují cukr , a pro zvířata ne . Samozřejmě že v malém množství je muzete podávat i zvířatům ale dlouhodobě nedoporučuji. Piskoty pro papoušky a pro psy se určitě neliší.
Nechápu Vaše vyhledávání , Vaše odkazy buď vím a nebo nevím . Game over . Jk. Chovu zdar.
A já nechápu Vás, co je na tom k nepochopení?! Prostě jsou to důkazy, že v každém piškotu je cukr a ať je určen pro kohokoliv! A jestli je tam míň nebo víc, nezájem! A že něco vyhledám a nebo dám nějaký ten odkaz, tak to neznamená, že nevím, ale to, že nebudu vše vypisovat od A po Z, tak ať si to zájemce přečte sám!
Apropo, cože to hrajete za hru?! To Vaše game over = konec hry! A žádnou hru tady nevidím…leda, tak Vaší hru na nervy! Stačí nebo si myslím, že i tak házím hrách na zeď! S pozdravem Zappe
Já jen nadhodím jednu svojí myšlenku. Nějak mě nepřekvapilo, že všechny “druhy” piškotů obsahuje cukr, ale za mě je také důležité si říct v jakém množství třeba na 100g. Pokud by piškoty pro děti obsahovalo například 30g cukru na 100g a piškoty pro psy 10g na 100g tak to můžeme mít razantní rozdíl.
Připomíná mi to situaci kdy mi pořád vyskakovala reklama na nejmenovaný produkt a říkali tam jak je to zdravé a já nevím co ještě. Nějak se mi to nezdálo tak jsem vyjel složení a měli to téměř krásně rozepsaný až jednu drobnost. Měli to rozepsané až na tři látky a mezi nimi byly i sladidla. Tyto tři látky obsahovaly 50% neurčeného poměru a kdybych byl spravedlivý a rozdělil to na třetiny tak to máme třeba na sladidla 16,6%. Jen pro představu - tich 50% “určených” dělalo 7 látek.
A já nechápu Vás, co je na tom k nepochopení?! Prostě jsou to důkazy, že v každém piškotu je cukr a ať je určen pro kohokoliv! A jestli je tam míň nebo víc, nezájem! A že něco vyhledám a nebo dám nějaký ten odkaz, tak to neznamená, že nevím, ale to, že nebudu vše vypisovat od A po Z, tak ať si to zájemce přečte sám!
Apropo, cože to hrajete za hru?! To Vaše game over = konec hry! A žádnou hru tady nevidím…leda, tak Vaší hru na nervy! Stačí nebo si myslím, že i tak házím hrách na zeď! S pozdravem Zappe
To je stejný jako ve Včelách. Někdo se ptal, jestli se vrátí včely do druhýho patra. To je odhadem 4-6 metrů. Někdo dal odkaz, že se vrací i na hodně vysoký střechy a místní provokatérky z toho udělaly, jaký je horko v podkroví a že chov včel na střechách je kravina. Přitom odkaz byl jen aby si případnej nevěřící Tomáš přečetl sám další info, k tomu druhýmu patru. Asi se nudí.🙂
Odpověď na příspěvek uživatele zjarda z 31.03.2025, 06:11:30
Já jsem byl už na večer líný si to dohledat a měl jsem to v plánu ráno, ale očividně jsem byl pomalejší. Každopádně je vidět, že tam moc velký rozdíl není. Přítelkyně taky kupuje mini piškoty, ale na hodnoty jsem se nekoukal a ráno si nevzpomněl tak snad si vzpomenu odpoledne jen tak pro zajímavost.
Mini piškoty jsou fajn, že se nemusí lámat a může se dát rovnou celý a pravděpodobně to sní celé. Když jsme dávali ty klasický tak většinou snědl třeba polovinu a pak to nechal - asi už ho to nudilo. 😃
Podávání piškotů papouškům je úplně zbytečná záležitost. Nejsou pro ně vhodné ani nijak prospěšné.
Zdravím, tak v tom s Vámi určitě vůbec nesouhlasím! Odchoval jste už něco vůbec a když ano, tak co jste dával do míchanice? Rohlík ve vodě? Odjakživa se do vaječné míchanice přidává strouhanka nebo drcené piškoty, které jsou lepší! Napište nám Váš “recept”. Poučíme se. S pozdravem Zappe
Za cca 47 let jsem opravdu něco odchoval. A ano, kdysi dávno jsem taky podával piškoty nebo rohlík, dokonce se dávala i vánočka, ale to jsou přežitky, které ptákům víc uškodí než něco dají. Kupte jim raději borůvky nebo maliny, andulkám a travním papouškům brokolici, ale pečivo opravdu ne, vždyť to se nemá dávat ani ptákům do krmítek.
Vařené vejce posekám i se skořápkou a tak je podávám, při odchovu je vhodné dávat klíčené nebo vařené směsi zrnin. Výborná, používal jsem vždy hlavně pro africké a jihoamerické papoušky, je naklíčená směs spolu s vařenou rýží a do toho allpet Allmix.
Jinak pro běžnou austrálii, se dá ke struhanému vařenému vejci použít suchá vaječná směs, mrkev. Místo chudobné strouhanky bílkovinná směs pro nosnice nebo pro kuřata, dá se i pro kuřata bažantů a koroptví. Prodávají se pro chovatele i moučky z červů.
Nejde dát univerzální recept, je třeba si nastudovat kde konkrétní druh žije a čím se živí, spoustu ovoce uvítají třeba pyrurové nebo aratingy a zabít si tím můžete trávožrouty jako je např. neoféma modrohlavá.
Nemám potřebu nikoho poučovat, jen jsem chtěl napsat, že je zbytečné podávat piškoty.
Odpověď na příspěvek uživatele Piškoty z 08.04.2025, 18:05:00
Nemám potřebu nikoho poučovat, jen jsem chtěl napsat, že je zbytečné podávat piškoty.
Zřejmě jste opomněl jednu věc a to je účel. Zadavatel/ka nepsala důvod a dle kontextu to zní jako, že to má pro ochočení a cvičení papouška. Je to taky něco jiného a vlastně zajímavého než co má denně k jídlu kterým se dá papoušek k něčemu donutit aby udělal. Zvyšuje se zájem a aktivita.
Nejsou pro ně vhodné ani nijak prospěšné.
Nijak nepíšete co vlastně není na tom vhodné (konkrétní závadné složení) a prospěšnost je právě v tom cvičení a lepšímu ochočení.
Další věc je váha. Je obrovský rozdíl mezi jedním kusem ovoce (například půlkou banánu) a jedním kouskem piškotu. Nevšimnul jsem si, že by tady někdo psal aby se dával celý balík piškotů denně místo ovoce, zeleniny apod… Proto jsem výše psal, že složení je jedna věc, ale taky záleží v poměru a v tomto kontextu i na celkové váze která se tomu papouškovi dá.
Je dobré si dát dohromady souvislosti a to, že ve velkým množství je něco škodlivé neznamená, že v menším je stejně tak škodlivé. Když si dáte jedno pivo týdně a asi se Vám nic nestane že? Pijte pivo místo vody a uvidíme jak dlouho vydržíte.
Jako nic proti nikomu ale pán Piškoty má v něčem pravdu. Ten piškot toho papouškům opravdu moc nedá. Je to spíš pamplsek a forma zábavy než výživový přínos.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 09.04.2025, 13:08:28
Zdravím, tak opět mi to nedá…neznám chovatele, který piškoty nedává! Že by zase nová doba? Jak už jsem psal výše, tak nikdy jsem tohle neřešil a piškoty jsem dával a dávám! Ale holt je opravdu moc jiná doba a vše se musí přebírat až do “morku kosti”. A je snad každému jasné, že piškoty nejsou základem krmení a výživy, ale jejich smysl je jako pamlsek a odměna! A mimochodem, otázka zněla jsou-li škodlivé a to teda v žádném případě nejsou! S pozdravem Zappe
Zdravím, tak opět mi to nedá…neznám chovatele, který piškoty nedává! Že by zase nová doba? Jak už jsem psal výše, tak nikdy jsem tohle neřešil a piškoty jsem dával a dávám! Ale holt je opravdu moc jiná doba a vše se musí přebírat až do “morku kosti”. A je snad každému jasné, že piškoty nejsou základem krmení a výživy, ale jejich smysl je jako pamlsek a odměna! A mimochodem, otázka zněla jsou-li škodlivé a to teda v žádném případě nejsou! S pozdravem Zappe
Tak ja zase neznám nikoho kdo chová a dává piškoty, jako pamlse líp funguje ořech a je určitě přínosnější, samozřejmě v rozumném množství.
Tak ja zase neznám nikoho kdo chová a dává piškoty, jako pamlse líp funguje ořech a je určitě přínosnější, samozřejmě v rozumném množství.
Tak to znáte teda málo chovatelů. Piškoty jsou dobrá pomůcka při podávání různých léků, když je potřeba. Nakapete na povrch piškotu a máte jistotu, že to určitě pozřel. Také můžete na piškot nakapat různé vitamíny, když vám je pták nebere třeba ve formě některého nabízeného druhu ovoce, nebo zeleniny atd.. Tím pádem nemusíte ptáky zbytečně odchytávat a stresovat. Proti vašim popisovaným ořechům samozřejmě nic nemám. Každý má samozřejmě svůj názor.