Ale tak oni sa celkovo ceny koní výrazne posunuli hore, čo je logické, vzhľadom k tomu, ako rýchlo hýbu náklady. Bejvávalo, že vyradený dostihák za dvacku. Dnes aj ten stojí 50+, ak je zdravý. Mne sa trebárs nezdá veľa 150k za zdravého, prijazdeného koňa. Nemám ich, nekúpila by som si ho, ale prečo nie.
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 02.04.2025, 14:51:17
No hlavně jsou to schopný dát i za “špatný” křížence amerik, jelikož o koních vědí kulový a nejsou si schopní ani najít, co si při koupi mají hlídat, hlavně že je to barevný a obsednutý. Jako dneska jsou lidi schopný dát i za takto hobby koně randál. A naprosto upřímně, on už dneska prodává taky inzerát, lidi jsou teď až stupidně vizuální - kvalita fotek, popisu, případné video, no vlastně dobré video obzvlášť. I z křivonohý herky se dá na sockách vykouzlit kůň, kterýho prostě chcete mít. Toto nepodceňovat, prosáklo to už i do koňského světa. Takže osobně jsem pořád na 160 000 minimálně, nechala bych si koně aspoň trochu hezky nafotit a natočit (na to ani nepotřebujete profíka, stačí šikovnej puberťák s dobrým mobilem a vyjde Vás to na pár korun) a pak bych jen čekala a snažila se vybírat, ozve se hodně lidí, pokud je kůň opravdu zdravej a hodnej. I z desetiletého pošetřeného lipicána lze vykouzlit drezúrní kůň i do nižších ofik. Třeba.
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 02.04.2025, 14:57:54
Ono je otazka, co se mysli pod tim zakladnim prijezdenim. Jestli chodi korektne na otezi nebo ne. Pro me by to udelalo docela rozdil, zvlast u kone ve strednim veku. Dal si myslim,ze 150 000 neni pro hodne lidi moc penez a pokud je kun libivy, zdravy a opravdu zakladne prijezdeny (ne jen jezdeny), urcite bych to zkusila minimalne na tehle castce. Pro bile kone mam slabost a dovedu si predstavit mox hezky interat,zejmena pokud jeste chvilicku pockate,az priroda udela lepsi pozadi pro fotky 🙂
Já nejsem objektivní, kdybych vyhrála sportku, tak chci lipicána, ale zkusila bych 200 tis. a případnou domluvu, když by se kupec líbil.
To, že umí chodit sám v klidu na vyjížďky a neřeší bubáky je podle mě velký benefit. I když to mám možná pokřivené tím, že se pohybuji mezi koňmi, kteří bubáky řeší a já, v lidmi a dopravou exponované krajině, nemám nějak odvahu to řešit, takže jsem většinou na pozemcích stáje. Co já bych dala za koně, který chodí sám ven a nic moc neřeší… na jízdárně se s desetiletým koně dá podle mého dokázat ještě cokoliv, zvlášť u lipicána, který může mít před sebou i 15-20 let jezdeckého života.
OT: Já bych za sebe prosím ráda moc pochválila nadpis - málokdy se vidí, že někdo umí správně česky, potěšilo mě to, děkuji. (překlepu s čárkou si záměrně nevšímám) Ať se tady ta čeština jen neopravuje, ale vyzdvihují se i správné příklady! 🌻
Odpověď na příspěvek uživatele -Elvira- z 04.04.2025, 07:05:08
Základně přiježděný kůň je ten, který odchodí jízdárnu ve všech chodech a ojede v pohodě vyjížďku sám i bez koní. Rozhodně to není kůň, který umí chodit na otěži a korektně, to neumí skoro žádný hobby kůň, ani ten můj ne (ale pracujeme na tom).
Jinak OT, ale pokud máte ve stáji koně s podobnými “neduhy”, tak s en atom dá celkem jednoduše zapracovat. Ad 1. je možné, že ti koně odejdou s jiným jezdcem, ale s Vámi ne, jelikož si prostě s vámi nejsou jistí. 2. Pokud chcete jezdit ven, tak si prostě vyberte nějakého adepta, a tomu se začněte věnovat ze země. Základem je korektní vodění vč. změny ruchů na povel a zastavování, ne žádné flákání se a táhnu se jak smrad nebo situace “spěchám domů”. Následuje fáze chození terénem na ruce, pokud kůň nechce od koní, nejprve malá vzdálenost, popást a domů, pak postupně prodlužovat. Lidmi a dopravou exponovaná krajina je na tohle plus, alespoň se kůň rychleji očumí. Podívá se, frkne si, čuchne a jde se dá, hlavně musí cítit, že jste v klidu Vy a netlačíte. U běžného koně tohle máte s chozením na ruce 2x týdně do prázdnin a pak můžete vesele drandit. Prostě si takového koně vyrobte, to můžete i s koněm v pronájmu, žádná věda to není, jen to chce trochu citu a trpělivosti.
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 04.04.2025, 12:31:22
Já se omlouvám, ale takovéhle soudy na dálku bez jakýchkoliv informací úplně nesnáším. Nikde jsem nic nekonkretizovala, nedodávala informace natož abych žádala o radu a analýzu schopností mých či majitelů koní.
Proto budu i nadále vše řešit s majiteli koně a s trenérem 😉
Odpověď na příspěvek uživatele -Elvira- z 05.04.2025, 12:07:49
Pak nepište na veřejnou diskuzi, pokud Vás míchá slušně podaná reakce. Nenapsala jsem nic špatného. Přeji hezký den a hlavně si koně především užívejte, to je hlavní🙂