Dobrý den.
Matkou zatím nejsem, ale je to pro mně velice aktuální téma. Mám hobby koně na pastvině, kde prospívá - výhrady mám, ale nemůžu říct, že to nefunguje, uvědomuji si, že obstarat venkovní ustájení není žádná sranda, a mám to celkem blízko k domovu (15 - 20 min autem). Nicméně chci začít řešit dítě - a ve světle toho nevím, jestli ustájení měnit nebo ne. Je to u nás vlastně takové punkové 24/7 spíš pro tlouštíky, což můj kůň je. Jsem tu dva roky, jak říkám, s výhradami, ale je to blízko a kůň tu psychicky v pohodě a nestrádá. Koně se tu obecně drží zdraví. Jenže - je tu fakt bahno. Jízdárnička travnatá, ale půl roku pod bahnem, takže na ní neudělám nic. Prostranství mezi výběhy a u boudy, kde máme věci také samé bahno. Příjezdová cesta pro auto, které není 4x4, vlastně také řekněme půl roku nefunguje, musíme jít z kopce přes výběhy od auta 5-10 minut. Přístřešky mají jako “zpevnění” gumy, které kloužou + betonové panely. Prostě suma sumárum nedovedu si představit mít v takových podmínkách, kde se povrchy fakt boří, s mít sebou dítě, a to se bavím o kontrolních návštěvách, na ježdění zatím ani nemyslím, když má kůň na jízdárně bahna nad spěnky 😀 nemluvě o tom, že areál je celkem rozlehlý a stáda střídají pastviny. Prostě už takhle je to kolikrát komplikované logisticky, musím si věci převést autem a představa, že to řeším s dítětem, tak mám strach, že koně uvidím, jen když budu mít hlídání, což mi opravdu nevyhovuje. Vím, že jste existují i pankáči se šátkem 😃 ale za tohle vše mám platit od června 6 000 (za velký výběh, kyblíček jednou denně, v zimě přístřešek a balík) a já si říkám, jestli už to za tuhle cenu pro mně není moc diskomfortní. Mám na mysli, že jde především o blaho koně, co se týče ustájení....a tak nevím, jestli není hříšná myšlenka stěhovat koně i kvůli svému většímu pohodlí a i když je to tak blízko. Už jsem měnila ustájení x krát a vím, jak je to pro koně psychicky náročné to unést a nechci mu způsobovat trauma, ale zas když vidím, jak v tomhle počasí mám bahno až za ušima a představa, že takhle ještě řešim malé dítě na zádech, když kolikrát kloužu já jak na sáňkách nebo nakládám zabahněnej kočár....zpevněné plochy tu skoro nejsou, vše se řeší max kobercem + je tu jendo úvaziště s betonovými panely. Nemluvě o té neexistující jízdárně, Co byste dělaly na mém místě Vy? Chtěla jsem jen upozornit, že nehledám nějaký luxusní areál. Také neočekávám, že pokaždé když přijdu s dítětem ke koni, tak si na koně sednu. Jde mi prostě o čistě praktické návštěvy, kdy za koněm chodím, abych viděla, že prospívá, případně procházka na ruce a mazlit se. Tohle je pro mě must have, dát koně do ustájení a 14 dní ho nevidět je pro mě nepřijatelné, prostě jsou věci, za které má zodpoěvdnost i majitel a ustajovatel je kolikrát nemá šanci dohlédnout, i kdyby sebevíc chtěl. Zažila jsem jen jednu stáj v životě koňském, když jsem si dokázala představit, že koně nechá měsíc ladem a na ustajovatele bude fakt spoleh, jenže jsme s estěhovala o 100 km já a musel i kůň. Nevím, jak s tím naložit, vím, že zima vysává, ale někde více a někde méně a já nevím, jestli tady za budoucí cenu nenarážím na hranice svýho komfortu.
Pastevní ustájení, bahno a mimino
Upřímně, to co popisujete by pro mě bylo špatně kousnutelné i bez dítěte. Možná z toho důvodu, že jsem staršího data výroby, prostě si cením i svého zdraví a času. Jako mladá a nadšená jsem přežila kdeco, teď už jsem ráda, že mám koně ve stejné vesnici, ke bydlím a máme tam přiměřené zázemí.
Píšete, že máte koně blízko - 15-20 min autem a pak 10 min pěšky už není blízko, ale taková přiměřená vzdálenost. Otázkou je, v jaké jste lokalitě, jestli máte v okolí na výběr i jiná ustájení nebo je široko daleko jenom pár možností. To je asi hodně určující.
Objet a okouknout jiná ustájení - za to dáte akorát čas a získáte přehled. Teď ve sračkoidním počasí je to nejlepší, uvidíte areály v nejhorším možném čase.
Berte i v potaz, že dítě je v kočárku vlastně chvilku, jakmile začne chodit bude se chtít pohybovat po svých a zkoumat okolí a budete ho lovit z bahna, budete potřebovat teplé suché místo na jeho převlečení, popř. svačinování, umytí ručiček apod.
A je fajn, že to řešíte dopředu - pro vás, pro koně i pro budoucí mimino 🙂
03.12.2025, 13:29:47 xxx.xxx.224.101
ale za tohle vše mám platit od června 6 000 (za velký výběh, kyblíček jednou denně, v zimě přístřešek
Nepíšete, odkud jste.
S tímhle punkovým zázemím za šestku měsíčně bych měla problém také i bez dítěte, i my máme aspoň tu starou boudu z avie jako sedlovnu, kde je sucho a trocha prostoru na převlečení a případné vysušení potřebného.
Co se pohybu dítěte týče, stejně nemůžete nechat dítě v kočáře případně dítě volně se mrskající nezabezpečené mezi koňmi, takže je třeba uvažovat, kde bude dítě, když budete cicmat koně. Pokud jdete jen narovnat deku a zkontrolovat okončetiny, tak může dítě dlíti v autě nebo v zatepleném kočárku (ehm… motůčku, čtyřkolce… tady vidím díru na trhu, matky prostě potřebují elektrifikované kočárky! A zdá se, že mnohé i 4x4 provedení s terénním dezénem) uklizené někde bokem, aby k němu lichokopytníci nemohli. Když už jsem se mrcasila po svých, matka mě zavřela do prvního vymístovaného boxu, takže tady bych směle navrhovala pořídit nějakou mobilní ohrádku protikoní i protidětí, naházet tam hračky, vložit dítě, zamíchat a nechat pobublávat, zatímco budete obstarávat komoně, a to se pak dá i pojezdit (k dítěti přihodit jablko či banán). No samozřejmě mít box, kam po vymístování dítě takto bezpečně uplacírujete, je rozhodně bezstarostnější, a za tu šestku v našich Sudetách i dosažitelné, jak řečeno, nevíme, odkud jste, ve Středočechách bude šestka za holou pláň možná ještě laciná.
Ale berte mě s rezervou, jsem bezdětná a u dětí celkem neschopná. Zato děti jsou velmi schopné a vynalézavé (a z ohrádek vylézavé).