😊Jsem se jen snazila vysvetlit i pohled ze strany majitele stenete, ne ze mate nekdo neco menit 😉nejsou tak otrkani a znali veci, aby to pro ne byla brnkacka.
Porad je jeste chapu, mam to nastavene stejne. Prusvih na veterine vyresim jakykoliv, nevadi mi nic. Ale naplanovat prevenci? Do toho se mi porad moc nechce.
Jinak - lze jim nabidnout faktickou pomoc, kdyz je stene v dosahu. Dojet na to vysetreni s nimi ap. Mozna to oceni vice nez slevu z ceny.
Jo, taky si myslím, že pomoc je super, s tím já nemám problém.
Kdo sem chodí déle, ví, že jsem striktně pouze pro chov s PP. Ovšem některé podmínky ve smlouvách bych nepodepsala. Chápu, že chce mít chovatel přehled o tom, jaké DKK (a další ) odchov má. Ale třeba my nechceme chovat (proto máme chodku nevhodnou do chovu), ani se zúčastňovat klubových chovatelských akcí a ani zbytečně fenu uspávat, když to není nezbytné. Nemám problém chovatelce a na klub nahlásit, pokud by začala fena trpět nějakým onemocněním, které by mohlo být dědičné nebo je v rámci plemene sledované.
Odpovim s dovolenim vsem naraz, at to tu neplevelim 🙂
Impact: Ano, mam to taky tak. Ja lidem vysveltim proc je to dulezite pro me a vlastne i pro ne a pro toho psa. A zatim jsem nemela nikoho, kdo by to nedokazal pochopit. Dokonce mi valna vetsina rekla ze to dava smysl a ze ano, jdou do toho, i kdyz ze zacatku nechapali proc by to meli delat. Pritom do chovu sli z prvniho vrhu 4, z druheho 3 a ze ctvrteho 1.
Doron: Stejne jako Alenka/Sarah01 - jde o kontrolu vrhu. Pokud planuju na fene delat dalsi vrh, potrebuju vedet jak si to na sebe sedlo, co se povedlo a co ne. Nejsem dobytek jako nekteri chovatele, co klidne nakryji fenu po necelem roce stejnym psem a pak jen cumej, ze jim z toho lezou blby lokty/kycle/cokoliv (Ifaunari jiste pamatuji 🙂). Kdyby nekdo vymyslel geneticky testy na klouby, budu happy jak dva grepy, ale takhle bohuzel zatim jinou moznost jako chovatel nemam.
Ph: Faktickou pomoc maji tez, to samozrejme. Nevim zda je to dost, ale napriklad pro me neni problem dojet z Praglu do Olomouce, nabrat odchov, odvezt ho do Dobrise na rtg a pak je zas hodit domu. Pac pan neridi a aby mohli udelat rtg, museli by bud k nejakemu neumetelovi buh vi kam po vsi (cimzto se omlouvam vsem vesnickym veterinarum, ale proste tohle chce fakt dobrej rentgenovej pristroj a zkuseneho veterinare), nebo se slozite dopravovat vlakem. Tez jsem napriklad vezla fenu z Plzne na veterinu, kdyz slo o akutni stav a oni byli bez auta a bez moznosti pujcit si … Me to prijde normalni - jsou to moje “deti”. Ano, mam tu vyhodu ze mam plnou podporu doma i v praci.
BaLu: Problem je, ze spousta veci se leckdy nepozna. A kdyz pozna, tak leckdy pozde. A to pozde muze byt jak pro me jakozto chovatele (uz muzu mit nakryto podruhe), tak pro toho psa co se tyce moznosti lecby.
Shrnu to - nekdo tu psal neco o prevenci … Ono i u lidi se apeluje na prevenci. Pac lecit neco v samotnem zacatku je proste lehci/lepsi/jednoduzsi/casto i levnejsi nez to nechat rozjet a pak hasit pozar.
Kdyz to trochu parafrazuju - taky vetsina lidi preventivne ockuje i veci, ktere jsou nad ramec zakona. Tedy psinku, parvu, lepto, … proc? Vzdyt staci vzteklina …
Snad jsem to vysvetlila pochopitelene. Ja na svem pozadavku budu trvat i nadale a klidne si na ty spravne majitele pockam o nejaky tyden dyl 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele Arosek z 14.04.2025, 12:36:07
Víte ale o tom, že tohle První vrh byl OK, druhý vrh po stejných rodičích bude nejspíš taky, prostě v genetice nefunguje? Teda funguje jen u dominantních genů, což kyčle, lokty ani OCD nejsou.
Víte ale o tom, že tohle První vrh byl OK, druhý vrh po stejných rodičích bude nejspíš taky, prostě v genetice nefunguje? Teda funguje jen u dominantních genů, což kyčle, lokty ani OCD nejsou.
To Arosek určitě ví. Ale opačně,pokud se ve vrhu tenhle problém ukáže,tak ho nebudu logicky opakovat, a pokud budu znovu krýt,budu hledat psa s úplně jinou krví. A pokud bude problém opravdu vážný,tak třeba už na daném jedinci chovat nebudu vůbec…
Odpověď na příspěvek uživatele janaa z 14.04.2025, 13:05:23
Pokud ve vrhu bude nějaký problém, tak to funguje úplně stejně, další vrh může i nemusí být OK. Je to úplně stejná loterie jako krytí jiným psem neb ani v jednom případě pak se ani neví, jestli to mají štěňata po mámě, po tátovi nebo po obou (tím myslím linie).
Já si třeba dohledala, že můj pes měl OCD pravděpobně po feně ze 4.generace.
Pravda prostě je, že ty rtg pro nechovné jedince jsou úplně jedno, protože chovatel to nemá jak smysluplně využít.
Jak jsem psala, já to chápu, že když to vyjde blbě, tak si chovatel řekne, že tohle spojení už opakovat nebude, ale ve skutečnosti je to úplně jedno, protože nemá tucha odkud se to vzalo.
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 14.04.2025, 13:29:06
Teda chci říct, že i ze stejného spojení se ty geny namíchají jinak a dokud nebudeme mít nějaké testy alespoň na to, jestli to více předává fena nebo pes, tak je úplná blbost zohledňovat to v chovu, to už lepší službu dělá to vyřazování do chovu.
Teda chci říct, že i ze stejného spojení se ty geny namíchají jinak a dokud nebudeme mít nějaké testy alespoň na to, jestli to více předává fena nebo pes, tak je úplná blbost zohledňovat to v chovu, to už lepší službu dělá to vyřazování do chovu.
Tak já třeba dlouhodobějším sledováním jednoho krycího psa, resp. výsledků rtg loktů jeho potomků, všeobecně došla k přesvědčení, že tímto psem bych nikdy nekryla. Kdyby majitelé těch odchovů ty rtg nedělali, tak to nevím, protože do chovu šlo málo jedinců. Někteří chov plánovali a na základě rentgenů do toho nešli, někteří dělali rentgeny jen proto, že to měli ve smlouvě.
Jinak já bych krytí stejným psem nikdy neopakovala. A to z toho důvodu, že mám jen jednu chovnou fenku a nemůžu si dovolit takto mrhat potenciálem. Ale znám chovatele, kteří mají několik chovných fen i psů a jedna jejich fena měla 3 vrhy a všechny se stejným psem, protože prostě ty výsledky rentgenů předchozích vrhů byly vždy nulový.
Úplně nesouhlasím. Mám super truper fenu,udělám vrh, u kterého se projeví třeba ocd u poloviny potomků. Protože je tak super truper a má ve všech jiných věcech co chovu nabídnout, udělám na ní ještě jeden vrh, ale otce budu vybírat ze zcela jiné linie a otce, po kterém je už hodně potomků, a u žádného se ocd nevyskytlo. Jasně že i tak nemám jistotu ničeho, jasně i tam se mi to ocd může objevit (a pak to budu brát za potvrzení toho, že v linii matky s tímhle mám problém), ale to riziko prostě snižuju na maximum. A to píšu jako člověk, co i na tý super truper feně udělá jen jeden vrh,protože čuby kryju,jen když si chci doma nechat následovníka.
Jinak já to mám ve smlouvě taky, a vždy všem vysvětluju, že je to právě informace i pro ně. Pokud zrentgenují, a třeba zjistí,že pes má trojky kyčle, tak budou vědět, že běhat se psem každý den nebude to pravý, že se mají vyvarovat extrémní zátěže, že o to víc musí dbát na osvalení psa, štíhlou linii,dávat v kůrách nějakou kloubku atd. Opačně,pokud v roce a půl psa zrentgenují, pes je nulovej, můžou už zatěžovat jak se jim zlíbí. V případě, kdy nechtějí uchovňovat jim říkám,ať udělají rentgeny klidně bez sedace a ofiko vyhodnocení, že je to informace pro ně (a pro mě, a já jí nepotřebuju se štemplem). A jasně, vždycky zrentgenuje tak půlka majitelů, smlouva,nesmlouva,i když s tím všichni souhlasí. Pokuty po nich chtít nebudu.
Odpověď na příspěvek uživatele janaa z 14.04.2025, 13:46:31
Jani dik, napsalas to za me 🙂
Ja jen dodam - pokud vybiram kryciho psa, je pro me lepsi pes s dejme tomu HD 1/1, ktery je z dejme tomu 12 stenat a jsou vysetreni vsichni. A vsichni jsou nulovy a on jedinej ma ty jednicky. Nebo i dvojky.
Pro me je hodnotnejsi nez pes s nulama uplne vsude, ktery je tez z 12 stenat a vysetren je jen on.
Protoze je rozdil, kdyz se nepovede jedno stene z mnoha (to muze byt smula na geny stejne jako blba pece majitelu nebo uraz), nez kdyz se jedno z mnoha povede.
Neofiko vysledky se nikdo nedozvi - nebudou slouzit pro nejake porovnani A pro zdravi psa a jeho managment je lepsi predrentgen. V pripade ocekavanych potizi nejpozdeji kolem 4,5 mesice na kycle, 6m pro lokty - to se pak prusvihy daji jeste resit i operativne. bez nasledku
V 18ti mesicich se dozvedet, ze jsou kycle na prach nebo neprirostle lokty dost pozde
A myslíte si že by pomohlo kupovat psy jen s PP? A zakázat chov psů bez PP? Co by zabránilo takovým lidem mít doma 15 fen s PP? Nic a mohli by sekat jedno štěně za druhým úplně stejně.
A myslíte si že by pomohlo kupovat psy jen s PP? A zakázat chov psů bez PP? Co by zabránilo takovým lidem mít doma 15 fen s PP? Nic a mohli by sekat jedno štěně za druhým úplně stejně.
Tady nejde o to, že všichni chovatelé s PP jsou zodpovědní poctivci i dneska existují ,nebojím se říct, PP množky. Jde o to, že chovatel PP není anonymní, v dnešní internetové době se dá dohledat spoustu informací jak o chovce, tak samozřejmě o rodičích štěněte a dalším bambilionu příbuzných, o dalších odchovech, o psech a fenách, které chová a dle toho si chovku vybrat.
Chovatel bez PP… kdo to jako je? nějakej Josef Novák z Horní Dolní… co o něm ssi najdu za informace, co najdu za informace o jeho odchovech, o rodičích štěněte?… žádný a o tom to celé je.
No a hlavně v chovu s PP musí dodržovat alespoň ty minimální zásady jako zdravotní testy nebo počet vrhů na feně. Bez toho PP nedostane.
Počet vrhů na feně není nijak omezen, je to na zodpovědnosti každého chovatele. Jsou chovatelé, kteří udělají na jedné feně i 6 vrhů, víc si jaksi za její život neumím představit. Já si myslím, že OK jsou dva.
Jak píše anonym, že s PP mít doma 15 fen, to si jaksi neumím představit, to by ten člověk snad musel být motorová myš a nebo mít k ruce několik pomocníků a k tomu být miliardář. Neznám nikoho, kdo by tolik fen měl a že teda množky s PP taky jsou. Jedině snad mít půlku fen veteránek a druhou půlku v aktivním věku. A nebo ty veteránky darovat dál, což se taky děje. V chovu s PP lze vše dohledat, solidní chovatel má uvedeno vše na svých webovkách. A pokud to tam nemá, tak zřejmě má co skrývat a pak není ten chov úplně v pořádku. Pro GR i existuje taková mezinárodní databáze K9data, tam si chovatel může uvést ke svému psovi cokoliv, i aktuální fotku. Já tam hledám často.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 15.04.2025, 09:21:43
Počet vrhů na fenu omezuje ČMKU na 3 vrhy za dva roky a dost klubů to omezuje i na jeden vrh za rok, takže minimálně nelze krýt fenu každé hárání roky jak to dělají množírny.
PP chov ma - evidenci. To je to nejdulezitejsi. Neni to idealni, ale aspon neco je…A kdyz je evidence, da se kontrolovat, vyhodnocovat , selektovat.
Zákaz bPP se nepovede - na to nikdo nema koule - jde o volice 😇ale dostat to pod sankce a pokuty, kdyby se evidovalo - to by slo… ale ani na to neni vule….
Jo a stejně tak je omezen věk na minimální a maximální, takže nelze na PP chov krýt mladou nebo starou fenu, jak to normálně dělají množírny.
Fakt to není jen na uvážení chovatele.
OK, náš klub to nechává na uvážení chovatele, max jeden vrh ročně. Krýt fenu velkého plemene (od 50 cm kohoutkové výšky) můžete od ukončeného 17. měsíce věku, chovnost končí dokončeným 8. rokem, ale můžete dostat výjimku (!). Takže těch 6 vrhů na té feně není můj výmysl. A můžete jich výjimečně stihnout i víc. Bohužel.