Dobrý den, mám obavy nechat půlročního kocourka po celý jeden den doma samotného. Musíme jet na sobotu pryč a nemám hlídání. Má k dispozici dvě místnosti, škrabadlo, dva záchodky, jídlo, pití, hračky. Je na nás dost vázaný a když jdeme ven i na chvíli, tak mňouká za dveřmi. Máte s tím zkušenosti? Aby ho to nějak psych. nepoznamenalo, aby nám to pak odpustil. Nebo je menší zlo vzít ho s sebou na návštěvu k přátelům a vézt ho dvě hodiny v autě tam a zpátky? Nevím, poradíte? Fanka
Pokud máte zabezpečený byt kotě to přežije. Vyčistěte mu záchod, nasypte mu granule (já obvykle, když odjíždím tak je předem ještě trochu nacpu masem). Schovejte mu pamlsky, vyndejte interaktivní hračky.
Pak když se vrátím většinou naleznu pozvracenou postel a nové židle (jako by se dohodli, kde způsobí největší škodu).
Jakmile se vrátím starší sice asi celé odpoledne trucuje, a mladší ten se zase mi nehne z náruče - ale večer už je vše opět v pořádku a zase zalezou ke mě do postele.
Odpověď na příspěvek uživatele biaca z 07.04.2025, 18:02:09
pozvracenou postel a nové židle
Vím, že kočky (i psi) umí na protest močit nebo kálet na nevhodná místa, ale zvracet? To jsem nikdy nezažila ani u jednoho z pěti kocourů.. Vždycky tam byl zdravotní důvod.
Problémy v tom nejsou, když jsem doma tak nikdy nezvrací. Jakmile odjedu a dojde k vychýlení z rutiny, vždycky jsem měla nablito. (většinou proto, že se nejdou najíst.)
Vím, že kočky (i psi) umí na protest močit nebo kálet na nevhodná místa, ale zvracet? To jsem nikdy nezažila ani u jednoho z pěti kocourů.. Vždycky tam byl zdravotní důvod.
umí na protest močit nebo kálet
za mne naprostá kravina, na vině je překročení eu stresu
Rozhodně netahat kocoura s sebou po návštěvách…jak psala biaca, před odjezdem vyčistit wc, dát jídlo, vyměnit vodu a připravit nějaké hračky s mňamkama.
Já teda nikdy neměla problém nechat kočky samotné i přes víkend. Pokud je to na více, než dva dny, dochází nekdo 1x denně vyčistit wc, vyměnit vodu, nakrmit. Ale mám kočky dvě. Kocour se bojí cizích a je opatrný u lidí, co dlouho neviděl, takže většinou někam zaleze, když přijde krmič…no a kočce je všechno jedno 😀.
Jednou nám teda nechala uprostřed pokoje bobek, když jsme byli 10 dnů na dovče a krmil kamarád. Ale to mohla být i nehoda, že se jí to nalepilo na chlupy a odpadlo cestou.
Pokud nevíte, jak bude kocour reagovat, pořiďte si kameru, můžete sem tam mrknout. Mívají i záznam a budete vědět pro příště.
Nemyslím si že by musela být nutně koťata dvě. Času věnujeme hodně, jen teď je to nárazovka že bude doma samo. Doma ho teda necháme na vaše doporučení, i tak jsme si to mysleli. Že by tam vyloženě něco zlikvidovalo toho bych se nebála takové sklony zatím nemělo. A jestli bude vykonána potřeba někde mimo, to se dá ještě přežít. Také si říkáme, že nejsme první, musí se to stávat často někomu. Hodně lidí si bere kočky aby nebyli doma sami ale přitom chodí do práce, tak to ta kočka/kotě musí také zvládnout.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 08.04.2025, 14:11:38
tak to ta kočka/kotě musí také zvládnout.
No právě - MUSÍ. Měla jsem jedináčky i dva kocoury, takže můžu posoudit. Nebe a dudy. Už bych do jednoho nešla. Zvlášt ne u kotěte. Starší kočka už klid třeba i ocení.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 09.04.2025, 10:06:54
Tak ono vždycky záleží na konkrétní kočce. Willy i Lyarra jsou navázaní na nás, na sebe skoro vůbec, spíš se tolerují 😀…jako určitě je lepší, že tam je NĚKDO další a není tam 1 kočka sama, to zase jo. Ale že by trávili spolu nějak čas když nejsme doma a idilicky spolu spali v pelíšku, tak to ne, maximálně jde Lyarra Willyho profackovat, že jí leží na JEJÍM místě…
Věřím i tomu, že jsou kočky extrémně fixované na majitele/lidi obecně? a špatně nesou, že není doma i když sdílí prostor s další kočkou. Příbuzná chodí hlídat kočky kolegyně a musí u ní třeba ten týden bydlet, když jede na dovolenou, protože jedna kočka prostě nežere, když doma není člověk…jsou takhle domluvené od doby co ta kočka skončila na kapačkách. Otázka, jestli to pak už není nějaká psychická porucha jedince.
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 09.04.2025, 10:21:18
a idilicky spolu spali v pelíšku
Tak ti moji taky spolu nespí, ale přes den si vyhrajou. A když jsem si u útulku přinesla k pětiletému koourovi kotě, tak mi teprve došlo, o co jsem ho připravila. Když předtím dělal společníka staršímu kocourovi, který o hrátky už nestál. Ale i tak jeho přítomností ožil.
A dvě stejně stará koťata, ideálně sourozenci, jsou za mě ideál.
Odpověď na příspěvek uživatele rapotačka z 14.04.2025, 15:04:46
Jasně.
Ale jsme zase u toho. Nemám podmínky, nemám zvíře. Myslím, že jste něco takového nedávno psala - jak tady byl dotaz na “likvidační” kočku, se kterou se majitelka z domečku přestěhovala k příteli do bytu. Jestli si dobře pamatuji.
Jako holky..chápu, že dvě koťata sourozenci jsou ideál, ale upřímně jsem si myslela, že bych si, až nebudou psi a další už si pořídit nemůžu, pořídila mainskýho kocoura a teda o dvou jsem neuvažovala…myslela jsem si, že když bude mít naší společnost 24/7 a třeba ho naučíme i na “venčení” venku…jakože se půjdeme ven projít, tak že to bude cajk a teda teď začínám přemýšlet, že si nakonec pořídim dvě morčecí holky nebo dvě korely, protože domov bez zvířat si neumím představit a bude klid…nerada bych byla tyranem kočenek.