Tak jsme se po více než půl roce dobrali k výsledkům, proč se má fena stále drbe a vykusuje. Vyšla jí z krve pozitivní reakce na roztoče. Síla 4z 5. Ostatní (plísně, pyly, blechy) vyšly 0. Terapii doktor nenabídl, nechce ji dopovat kortikosteroidy, to chápu a jsem i ráda. Ovšem podle něj to má jen dvě možná řešení - čistě venkovní pes bez kontaktu s domácími roztoči (koberce, gauč, deky, pelechy) nebo sterilní domácnost bez textilií (gauč jen kožený, bez koberců, bez záclon, žádné polštáře…) .
Obojí se mi jeví jako nemožné. Vyhodit po pěti letech na gauči fenu ven do boudy? Nepustit ji vůbec domů? Jako ano, máme naštěstí dům se zahradou, má tam i velký kotec (spíš ohradu bez střechy asi 3x10m) s krásnou nepoužitou boudou, neb tam nikdy nebyla. Sama venku hodně štěká. Na cokoli nebo spíš na nic, prostě sedí přede dveřmi a chce za námi a štěká, abysme o ní věděli.
A sterilní domácnost je pro mě úplně sci-fi.
Nemáte někdo psa s takovou diagnózou? je to nějak rozumně proveditelné?
vyšla alergie na dva druhy roztočů, včely, vosy, ambrozii a jehněčí
dostala cytopoint, přestala se drbat v podstatě okamžitě dostane ještě druhou a patrně půjdeme do desenzibilizace (něco jako očkování, finančně daleko příznivější než cytopoint, doufám, že stejně účinné)
Cytopintu dostala dvě dávky po měsíci, nepozorovala jsem reakci, jestli to bylo dva dny o 20%lepší, tak přeháním. To samé apoquel. Efekt jen v peněžence …za dva cytopinty a dvě balení apoqelu jsem se otřepala o 10tis 😟kdyby to alespoň pomohlo, tak mě to nemrzí, ale bohužel.
Já ani nevím, jaký by mohla mít netextilní pelech…teď má lehátko z lídlu na nožkách, deky jsem zrušila, plyšový pelech taky. Na gauč ji nebudu pouštět.
Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 23.04.2025, 19:40:46
Doktor říkal, že vyšli jen ti roztoči.
O té desinzibalici se zmínil, že je to běh na dlouhou trať a taky docela nákladný. Jetli se nepletu, tak by jí opakovaně píchali nějaké injekce s větší či menší koncentrací “čehosi” a postupně by se prý jen převedla na jiný alergen? Něco v tom smyslu. Nebo si to pletu? No každopádně se asi budu zatím snažit o eliminaci těch domácích roztočů, častější vysávání, fena co nejvíce venku, zrušení koberce, zákaz vstupu na sedačku…
Nebo prostě svrab. Ono najít ho v seškrabu je velké štěstí, dělá krásné drbání na které nefungují léky a pozor, podstatou toho procesu je - alergie na roztoče.