Aktuálně: 2 562 inzerátů242 271 diskuzních příspěvků18 758 uživatelů

pozná a opustí samice prázdná vejce?

Anonymní (neregistrovaný) 15.05.2025, 20:47:53 xxx.xxx.164.5

jaké máte s tím zkušenosti. Pozna samice amazonka nebo obecně papouška když jsou vejce prázná a vyhodí je nebo přestane sedět nebo by seděla celou dobu inkubace i na prázdných vejcích?

zjarda
zjarda správce
16.05.2025, 05:16:03 xxx:xxx.9bc9:cd3

Zdravím, tak o tom jsem ještě neslyšel a co vím, tak bude sedět celou inkubační dobu a i trochu déle. Takže vajíčka budete muset prosvítit sám a to malou baterkou nebo svítilnou na mobilu. Nic těžkého.  S pozdravem Zappe 

Obrázek
trojAAAcko
trojAAAcko 16.05.2025, 09:28:37 xxx.xxx.253.36

Na tuto tématiku jsem okrajově narazil když jsem se zajímal o hadí vejcožrouty. U nich nedokázali zjistit jak se had rozhoduje které vajíčko je oplozené a které ne, ale vždy vybral jen to oplozené. Tudíž si myslím, že samice to nedokážou rozpoznat zda je oplozené či nikoliv.

Abych vysvětlil proč si to myslím. Pokud vejcožrouti mají schopnost rozpoznat oplozená vajíčka od neoplozených tak obecně to “ptactvo” neumí si roztřídit samo když si to had musí zjistit sám. Jestli to nějaký konkrétní druhy ptáků umí - to nevím. Třeba mně někdo o konkrétních případech poučí (a doufám, že ano).

Anonymní (neregistrovaný) 16.05.2025, 10:05:40 xxx.xxx.141.100
trojAAAcko:

Na tuto tématiku jsem okrajově narazil když jsem se zajímal o hadí vejcožrouty. U nich nedokázali zjistit jak se had rozhoduje které vajíčko je oplozené a které ne, ale vždy vybral jen to oplozené. Tudíž si myslím, že samice to nedokážou rozpoznat zda je oplozené či nikoliv.

Abych vysvětlil proč si to myslím. Pokud vejcožrouti mají schopnost rozpoznat oplozená vajíčka od neoplozených tak obecně to “ptactvo” neumí si roztřídit samo když si to had musí zjistit sám. Jestli to nějaký konkrétní druhy ptáků umí - to nevím. Třeba mně někdo o konkrétních případech poučí (a doufám, že ano).

“ ptactvo neumí si roztřídit samo, když si to had musí zjistit sám” . Vás nemusí nikdo zesměšňovat, Vy to zvládáte s přehledem sám. Tvl. Vaše dedukce je neuvěřitelná.

zbynek
zbynek autor webu
17.05.2025, 14:14:01 xxx.xxx.230.164

Mám zkušenost, bohužel víceletou, že amazoňané běločelí seděli na neoplozené snůšce do doby, než jsem jim ji odebral. Takže asi nepoznají nic. Určitě ale poznají blížící se líhnutí, jakmile se mladé začnou ozývat.

Anonymní (neregistrovaný) 19.05.2025, 07:37:31 xxx.xxx.141.100
zjarda:

Zdravím, tak o tom jsem ještě neslyšel a co vím, tak bude sedět celou inkubační dobu a i trochu déle. Takže vajíčka budete muset prosvítit sám a to malou baterkou nebo svítilnou na mobilu. Nic těžkého.  S pozdravem Zappe 

Obrázek

Podle mých zkušeností je lepší počkat než samice opustí neoplozená vejce sama než ji to vyhazovat třeba po10 dnech, kdy je bezpečné poznat že vejce jsou čisté. ( I bez nějakého prosvicovani) . Muze vzniknout návyk u samice že opustí snusku předčasne . Chovu zdar.´

zjarda
zjarda správce
19.05.2025, 08:20:15 xxx.xxx.139.178

Zdravím, ale já jsem nikdy a nikde nepsal, že by se snůška teda neoplozená měla vyhazovat! A právě ten důvod jste napsal, s kterým samozřejmě jen souhlasím👍 ano hrozí riziko, že by si to mohla zafixovat a je “vymalováno”! A to prosvěcování vajíčka jsem párkrát dělal, když jsem začínal v dětství u andulek a korel, ale po čase jsem od toho upustil nebo praxí pak už nebyl důvod. Chovu zdar.  S pozdravem Zappe 

Anonymní (neregistrovaný) 19.05.2025, 10:45:49 xxx.xxx.141.100
zjarda:

Zdravím, ale já jsem nikdy a nikde nepsal, že by se snůška teda neoplozená měla vyhazovat! A právě ten důvod jste napsal, s kterým samozřejmě jen souhlasím👍 ano hrozí riziko, že by si to mohla zafixovat a je “vymalováno”! A to prosvěcování vajíčka jsem párkrát dělal, když jsem začínal v dětství u andulek a korel, ale po čase jsem od toho upustil nebo praxí pak už nebyl důvod. Chovu zdar.  S pozdravem Zappe 

Já netvrdím že jste to psal , já jen aby si to někdo nespojil .

Tap
Tap 20.05.2025, 22:20:28 xxx:xxx.773d:905e

Ne, samice ptáků to nepoznají. Nemají jak.
Někteří to u drůbeže tvrdí (že ano, třeba pižmovky),
ale nepoznají.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.