Aktuálně: 2 562 inzerátů242 271 diskuzních příspěvků18 758 uživatelů

CITES - jak to teda s ním je?

zjarda
zjarda správce
24.05.2025, 07:21:30 xxx:xxx.ae80:a08a

Zdravím, zajímalo by mě a věřím, že nejsem sám, jak to je, v kterých zemích je a není povinnost registrovat? Nemám na mysli druhy, které jsou jasně v registraci Cites, ale ty druhy, které nejsou, např.pap.senegálský u nás v nejlepším případě = plný kroužek?, DNA a kupní smlouva?(domlouva).

Ale např. Německo = plný kroužek?, DNA a kupní smlouva je nutná s vypsáním všech podrobností-druh, původ i jeho rodičů(???), číslo kroužku, potvrzení o pohlaví a datum a oba podpisy.

Osobně jsem tuto musel řešit před pár dny. Navíc ten pán co si bral mládě přímo odemne a je tomu už víc než rok, tak ho teď prodal a tento nový majitel právě chtěl tu smlouvu a jelikož jsme nic spolu nesepisovali, tak se obrátil na mě i když my dva jsme spolu vůbec nejednali. Několikrát jsem mu psal, že tu smlouvu měl napsat ten co mu ho prodal, ale nechtěl to chápat a jelikož je na kroužku CZ, tak chtěl doložit původ po mě. Nevěřil jsem a tak jsem se informoval na MŽP Praha a též Plzeň a shodně mi bylo řečeno, že teda je to tak, ale je to na mé dobré vůli a nový majitel to zřejmě potřebuje pro nějakou tu jejich registraci nebo spíš evidenci? 

Také jsem slyšel, že na Slovensku je povinná registrace např.pap.koňského a nebo amazoňana běločelého. U nás nic. Takže z toho vyplývá,  že je dobré si vést evidenci chovu a při prodeji a to asi komukoliv… je na místě sepsat i kupní smlouvu. Má někdo podobné zkušenosti?  S pozdravem Zappe 

zjarda
zjarda správce
24.05.2025, 16:21:53 xxx.xxx.139.178

Děkuji, ale zákonná povinnost je to u papoušků Cites, ale já se ptal na "neCitesové"… No a co Vy považujete za samozřejmost, tak hóóódně chovatelů teda NE! A to vím celkem dobře a jistě nejsem jediný.  Zappe 

Anonymní (neregistrovaný) 26.05.2025, 16:33:35 xxx.xxx.195.189
»
Odpověď na příspěvek uživatele zjarda z 24.05.2025, 16:21:53

Jak jste uvedl v prvním příspěvku…. “ je dobré si vést evidenci chovu a při prodeji a to asi komukoliv… je na místě sepsat i kupní smlouvu”.

No a řekněte sám, jaká by to byla paráda kdyby v tom bylo pořádek, k tomu ještě rodokmen, kde vidím čtyři generace předků, ať nepářím blízké příbuzné.

Když to jde u tak běžného zvířete jako je králík, kde je to dokonce povinnost, proč ne u exotů, kde máme mnohdy vzácné chovance.  https://www.zijeto.cz/clanky/aktuality/online-registrace-kraliku.html

zjarda
zjarda správce
26.05.2025, 17:49:23 xxx:xxx.36f:d3d0

Hezký nápad👍, ale obávám se, že by se to moc nechytlo🤔, dokonce hodně chovatelů i co osobně znám, tak nechtějí mít v chovech ani papoušky, který podléhají registraci Cites… prý aby měli klid od úřadů! Přitom to není nic tak hrozného a navíc, když mám vše v pořádku, tak no problémo. S pozdravem Zappe 

Anonymní (neregistrovaný) 27.05.2025, 11:39:44 xxx.xxx.15.164

Kde najdu seznam druhů, na které je potřeba psát knihu Evidence chovu a odchovu?

Anonymní (neregistrovaný) 28.05.2025, 07:08:43 xxx.xxx.179.11

Toto je dobra databaza. Podla taxonu si viete vyhladat CITES prilohu (I, II,…) a zaroven aj pre nas dolezitejsie zaradenie pre EU (A, B, C, D). Kazdopadne evidenciu chovu a kupnopredajne zmluvy by som si viedol bez ohladu na nejake cites zaradenie. Kazda krajina v EU ma registraciu inak a rozne vynimky.

https://www.speciesplus.net/species#/taxon_concepts/3879/legal

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.