Dobrý den. Možná ste zaznamenali tu katastrofu v Itálii jak blesk zabil 33 koní. Pak sme to rozebírali u nás ve stáji, že koně mají nevýhodu že mají končetiny hodně od sebe a to je prý špatně. A tak se chceme zeptat, jestli někdo něco takového řeší a dělá opatření nebo to necháváte náhodě a koně jsou v bouřce volně ve výbězích? Díky předem, Dáda.
V bouři sedí pták na stromě, do stromu uhodí blesk, mokrého ptáka na mokré větvi to zabije a padá dolů. Hodně blesků, hodně ptáků.
Koně by měli mít “pergolu” na vyvýšeném místě. Ne vyvýšeném na kopci (větší pravděpodobnost blesků), ale vyvýšeném - odvodněném - aby nestáli v loužích. Otázka je, zda by se šli schovat tam a ne instinktivně pod ty stromy. I pád stromu v bouři může zvířata zranit, je to prostě osud.
Necháváme je osudu, nad výběhem vede VVN, tak by snad blesk stáhlo na sebe, doufáme, je to nejvyšší objekt okolo, a sloupy jsou silně uzemněné. No v skutečném slejváku jsou hérečky (zdrobnělina od “herky”, abych nepobuřovala) stejně zalezlé v přístřechu, ale ten je nehromosvodovaný a i když je to Faradayova klec, ne všechny okončetiny jsou vždy uvnitř. Vlastně tlusťoši jsou teď indivindy v přístřešku, který nemá vůbec kovové části, takže tam fakt jen před deštěm.
Také mám zkušenost, že se na pastvinách při bouřce nikdo koně nikde neřešil. Stejně jako krávy a jiná hospodářská zvířata, nikdy jsem neslyšela, že by se někomu něco stalo.
My máme koní jen tak tak a na hladomorně je místo tak tak pro staříka a dva klidné poníky. Jednoho bych nikdy nepořídila, protože prostě oslík a koník nejsou totéž, takže by museli být dva, navíc těžko říct, jestli by oslík ocenil síťovanou dietu, co poníci dostávají, poníci by ho vyhnali z přístřešku a oslík nemůže být v zimě venku na vlhku, a tak dále a tak dále. Jestli vlci snědí poníky, můžeme pořídit oslíky… Ale s dvojspřežím oslíků by nás jistě nepustili na soutěže britských národních plemen 😄
Zpravidla proto, že s nimi mají nemilou zkušenost. Osel není tolik útěkářský jako kůň, umí vyhodnotit situaci a klidně zaútočit první. Osli jsou přirozeně vůči psovitým šelmám vysazení a často po nich jdou na první dobrou.
Asi tak nějak. V NP Muráňská planina pár let zpět Slováci rozjeli projektu návratu sysla, který je přísně chráněný. No a právě proto, aby jim to vlci nepožrali, jelikož tam je vlků fakt mrtě a sysel je snadná kořist, postavili kolem lokality ohradu a dali tam stádo oslů. Fakt to funguje.
Že to tak mají všichni a zdánlivě nikomu se nic nestane je prostě statistika. Ono se to občas někde stane no, a pak mají smůlu. U stád dobytka je to běžné - stačí si zadat do Googlu a tam máte statistiku, že ročně na úder blesku zdechne 100 000 krav (jestli v USA nebo kdo, to si tam vyhledejte, konkrétní číslo není tak důležité).
Prostě to riziko tu je a každý, kdo má koně 24/7 a obzvlášť ti, co je mají na holých vyvýšených loukách, s tím musí počítat, a příběhy typu “se mi to nestalo, tak jsem neprůstřelná” jsou prostě mimo.
Za mě je pořád větším nebezpečím mít koně například za nedostačující ohradou u silnice nebo u vlakové trati (jo jo, taky znám kobyly sražené vlakem) a to taky řada lidí praktikuje a tvrdí, že je vše ok.
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 28.05.2025, 13:27:20
Žiiiiiiš, Sysľovisko ❤️
Oni su taki zlatunkiiiiii, oooooo 💝
No, bola som tam mimo hlavnu sezonu. WC zamknute, tak som isla do takej priehlbne zarastenej, cupla si a uvidela lebku somara 😏
Bola tam skoto cela kostra a veru dom ju kolegovi anatomovi aj doniesla.
Osli su strazcovia stad, to je fakt.
Preto ho nemam, ktovie, co by urobil s foxami, krmim aj listatka teraz, pani matka vcera prisla tiez, ale nieco lovila v kriakoch. Kone na to nijako neraguju, ale osol by mohol znervozniet….