“jen se to musí klientovi dostatečně vysvětlit, což u Sagy evidentně nikdo neudělal”
Tak tohle naprosto sedí! V oblasti sedel jsem úplně ztracená, protože když jsem chodila k cizím koním, tak jsem to logicky neřešila, vždy mi bylo řečeno, ke kterému koni patří které sedlo a na dotaz proč, byla odpověď buď “nestarej se” nebo “protože mu sedí”. Konec vysvětlování. Na prvního koně mi přijel kdysi místní prodejce s dodávkou plnou sedel, zkoušel, zkoušel, pak u jednoho řekl, že to byl šlo, a to bylo celý. Další kůň mi přijel se “svým”sedlem, pak když se mi to přestalo líbit, tak jsem sháněla, a sehnala to, co mám doposud doma, bylo z koně podobného tělesného typu, s prodávající jsme vyzkoušely i v terénu a shodly se na tom, že to by šlo, a to bylo zase celý. Tže vlastně až u cobky jsem to řešila nejvíc, právě s ohledem na specifičnost plemene a na to co mi doporučili ostatní cobaři. Vzhledem k tomu, že kobyla neustále mění tvar, nedovedu si ve svých podmínkách (kdy jsem na to sama) a se svou chabou znalostní kostrových sedel představit, že tohle nějak pravidelně řeším (s kým, jak?)…Tže pro mě jsou ta ORX sedla taková malá výhra a jako bonus vím, že cobaři je používají, tedy nejsem ani první, ani poslední…
P.S. v našem případě rozporku tvoří stará ulomená laminátová tyčka z ohrady. Chtěla jsem něco, co bude lehké, nepraští to koně do nohou (máme ostatní rozporky železné), nebude to zezačátku dělat moc kravál, když to potáhne po zemi a v případě nouze se to zlomí 🙂 Navíc jsou na té tyčce šikovné zarážky v podobě těch různých háčků na ohradník, kde se dají dobře zajistit provázky proti posunutí. Na ten lehoučký tah, kterým zaučujeme hříbata, bohatě stačí, sáňky s 80kilovým člověkem za tím jely bez problému i v hlubším sněhu 🙂
Informace od sedláře z mého okolí a od chovetelek cobů byla, ať to nekupuju, že mě sice bude dobře, ale tý kobyle ne, že drezurka je určená zejm. na rovné povrchy a přiježďovací práce (což u mě nehrozí, jsem pouze v terénu), že mě sice pěkně vcucne, ale kůň bude mít v zádech tlak na jedno místo/méně rozloží mou váhu, a dle fyzio, co sem pravidelně jezdí, má kobyla měkká povolená záda, tže jí moje kosti skutečně můžou tlačit.
Ehm, osobná skúsenosť vo vytrvalosti do 100 km absolútne v pohode, nearab do 120 km, AUS národný tím jazdí v drezúrnych batesoch(čo je wintec v koži), osobne poznám lokálnych vytrvalcov, ktorí v drezurke jazdia 160 km.
Nerozporujem konkrétneho jedinca, ktorému nemusí sadnúť, ale rozhodne to neplatí plošne.
Jezdím převážně v dreurním sedle…do terénu si jiné už nedovedu představit..😂. Balancovat nad skokovým nebo stabilně sedět v derzurce.maximalne si dosednout.kdyz je potreba . Mám větší stabilnější plochu nohy s koněm…neznamená to mít úplně nohy narovnané.on tam v tom koleni musí být nějaký pružný prvek. Sedlarka doporučila Albiona . Drezurní sedla nemusí být všechna hluboká. Rozhodují polštáře , šířka kanálu a tvar komory..hodně štěstí při hledání.ale teď jsou docela dobre možnosti u bez koster. A právě na kobíky.večer pohledem odkaz. Sedla Masters nebo tak nějak 🤔🤷
Já mám na morgáně sedlo od sedlářství Greenfield Saddlery z UK. Mají řadu právě pro coby a sedla mají měnitelnou komoru. Morgáně má velmi podobný styl zad - kulatá a krátká, ale pod kohoutkem se výrazně rozšiřující. Byl fakt problém sehnat něco padnoucího, ale tohle jí sedí fakt pěkně a že se sakra umí ozvat, když nesedí…
Sedla Kent and Masters z UK mají též řadu Cob - ty asi myslela Verun.
Lehké kožené sedlo s měnitelnou komorou - máme od p. Frantlové na quaculu. Všichni si ho chválí, kromě mě ovšem 😀 já se v něm nějak neumím porovnat, přijde mi na mě malé, je to 17, ale ta bočnice je taková malá, nevím jak se tam usadit - tak prostě v něm nejezdím 🙂
Orx jsem kdysi měla jeden z prvních padů, beránkový, jako vypadal pěkně, ale ty obří galerie vepředu a vzadu mě tam vadily, strašně mě omezovaly a jako bonus mi Myš vysvětlila, že s mýma sedacíma kostma pad rozhodně NE. Takže sláva mému sedlu od Hauzra s lehce upravenou bočnicí pro mě a přidanou zápinkou pro Madam.
Jinak ona není obdařena kohoutkem, záda rovná až sudovitá a krátká, já 173 cm a dlouhé haxny - Hauzr to vzal jako výzvu a máme pohodlí obě.
Musím zaklepat, že Hauzr je šikovnej, a poradil si i s tou ploutví u B, a pohodlíčko máme takové, že zvládnu vyjížďku i bez třmenů a nemám pocit, že každou chvíli spadnu 🙂 (jen každou druhou chvíli…)
Kvůli počasí, a strachu z Beránku, sem ještě neměla moc možnost jak je řádně vyzkoušet…
Ale samozřejmě, že se od ostatních ve stáji, co ví všechno líp musím dozvědět jak špatnou koupi sem udělala a jak je všechno špatně a měla sem koupit jiný…. 🤦♀️
To jsou videa od Toulaví vlci? Tažná kobyla a malá ponička a tuším tři (už jen dva?) psi belgik a vlčák? Sem tam mi vyskočí na ně příspěvek na fejsbůku, ale záměrně je nesleduji.
Lenacie, on ten beránek je někdy cítit, musí si zvyknout. Madam taky smrděl, tak jsem ho trochu otřela o zpocené půlky jejího manžela a už dobrý 😀 teď už ho má zasmraděný od sebe a je klid.
A nevyžádané rady je nejlépe radno ignorovat. Jediné rozhodnující slovo o vhodnosti koupě mají vaši koně 👍
Na mě to vyskočilo samo. Nějak jsem se nemohla rozhodnout, jestli ten človek je magor, nebo superman. Když mi bylo -cet, možná by byl hrdina, teď, když je mi dávno -sát…..radši nevím🙂). Možná pábitel.
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 19.01.2026, 21:32:00
No na mě to na FB taky občas vyskočí…ale upřímně nevím, co si o tom myslet…jakože já jsem měkoň a někdy mi přišlo, že ty terény pro koně nic moc, spíš nic než moc a někdy mi to přišlo až nebezpečný, někdy mi přijde, že to není pro koně úplně komfortní…ale jak říkám, já mám na to takovej hodně subjektivní názor…
To jsem se jednou s koněm taky dostala do místa, odkud nešlo jinak, než vycouvat… Kdyby šlápnul jinam než na pěšinu, zapadla by mu noha do kamenné morény. Nechala jsem ho stát, slezla z něj přes skálu nad ním a dál před ním jsem musela sešplhat na tu kozí stezku před něj a pak ho namanévrovat na to couvání kopýtko po kopýtku, couvali jsme asi 10 metrů jenom, ale strach jsem měla veliký. Taky občas koukám, co tam procházejí za terény, a do některých míst bych po zkušenosti nešla. Ale ono to na té kamerce s panoramatickým zkreslením vypadá často trochu jinak než ve skutečnosti (a zase já vím, že krpál často na fotce či záběru vypadá jako nevinný svažík…), takže těžko soudit od židle.