Odpověď na příspěvek uživatele Coudas z 12.01.2026, 09:34:44
Nuz, dalo to asi namahu to spisat, velky obdiv.
Pre mna su mnohe veci uz zautomatizovane, takze nad nimi ani nerozmyslam, ani ich neviem jasne podat, kedze mi pripadaju samozrejme. Ale 12 rocnemu chlapcovi nie a tak mi to dost pomoze, jemu dufam tiez, inak by dostal max prednasku o fermentacii vlakniny a kolikach 😂
Chystam sa aj na videa, ale na to musim byt oddychnuta.
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 12.01.2026, 09:59:39
Samozřejmě, pro lidi, kteří mají tohle “za sebou”, to bude svým způsobem nic neříkající 🙂 U některých koní, kteří k nám přišli to ale tak jasné nebylo, napřiklad 25 letá kobyla se nedala chytit, a předchozí majitelka to podala stylem - však je stará, tak to nebudem řešit ne… 18 letý valach neuměl chodit na ohlávce, dost koní neumí držet nohy…Tak mě to inspirovalo 🙂 A taky když jsem jednu dobu byla nucena pozorovat “problémy ve výcviku”, které byly jen jednoduchým následkem toho, že se zazdily ty základní věci. Tím se nechci nikoho nijak dotknout. Jen že jsem se nad tím dost dlouho zamýšlela. Tak přeji, ať pomůže a hoch je šikovný 🙂
Historie našeho projektu je ve zkratce popsána v článku níže. Z původního "Sunset ranč" jsme přesedlali na označení pouze Sunset. Ranč prostě nejsme. Pětileté výročí jsme oslavili přivezením dalších tří koní. Doufám, opravdu doufám, že již naposledy. Mé obavy z počátku jsou nadále stálé, kováře jsem za těch pět let vyřešila - dodělala jsem si školu a potřebný kurz a kopyta mohu upravovat sama. Potřebný kurz se hodí i po stránce veterinární, která mě děsí ze všeho nejvíce. Sehnat veterináře, který by v dohledné době v případě průšvihu přijel je už skoro nereálné. A nebo mám smůlu. V posledním roce jsem za veterinu utratila opravdu nemalé peníze. Ale ten čas... ten je k nezaplacení. Náhle nám odešel náš Digin, naše svatební hříbátko, narodil se v den naší svatby o rok později. Byl to šok, umřel mi pod rukama, ale to je život. Čekáte odchod u úplně někoho jiného, a najednou toto. Něco veselejšího by nebylo... S Glorií, mladou kobčou, se chystáme na závody. Od podzimu "trénujeme" na překážkách, a koncem května se zajedem podívat k Sychrovu na Mountain trail. Někdo musí být poslední. Překážky jsou zbudovány pouze provizorní, čekáme, až odejde nájemkyně z pozemku, a přestěhuji je a udělám lepší a více v našem "údolíčku". Nad zpřístupněním dalším zájemcům o takovýto způsob zábavy s koněm zatím visí otazník. Do starého "Sunset ranče" se také přestěhují oni tři nově příchozí - poník Maťák, polámaný Kamčas a kobča Čoukin - až nám to bude umožněno. A další koně už fakt nechci. A co je horší, nechci už ani lidi. Ano, naskytá se otázka spolupráce s "někým", kdo by nám pomohl, kdo by v případě nepřítomnosti zaskočil. Ale takový "někdo" prostě neexistuje. Za poslední dva roky jsem se už poučila doufám dostatečně. Nemám absolutně odhad na lidi, strašně se v nich pletu, a s nikým nevyjdu, protože jsem příliš náročná a umíněná a chci věci podle sebe.... A taky nedržím slovo, jsem neskutečně zlá, bezdůvodně s lidma mávám a způsobuji jim "smrt", lépe řečeno psychickou újmu. Bacha na mě. Bacha. Takže v tomto směru to nikdy neklapne. A ještě máme rozjetou věc, která se týká především poníků a oslíků, a to, že je v jednání stavba "stodoly" pro ně drobné všechny - slepice, ovce a osloponí gang. Shrnovat celých posledních pět let nemá moc smysl. Nějak bylo, nějak bude. Děláme, co můžeme, snažíme se řešit věci v běhu a k libosti všech nás zúčastněných. Zvířata přichází a odchází, a já jsem v tomhle směru čím dále více... jak to nazvat. Co se nezmění je má filozofie - koně bez lidí, koně v přírodě. Pro některé je to nepochopitelné. Mám štěstí v tom, že "některé" k životu nepotřebuji. A těm, kteří ví a chápou a podporují tímto děkuji, opravdu. Je Vás málo, ale jste, a já jsem za to ráda.
Děkuji!
Tak zase na podzim, při podzimním focení napřečtenou 😁.
Ahoj, koukala jsem na ty Vaše stránky a musím Vás pochválit, vlastně se mi to líbí 🙂 je tam dost podstatných věcí, se kterými souzním a bohužel ne každý to ještě pochopil, jak jsou důležité 🙂 Teď mám hlavně na mylsi prvopočátky s koněm.
Odpověď na příspěvek uživatele Coudas z 02.06.2026, 08:09:23
To si myslím, že přetrvává 🙂 ale v přístupu k “tréninku” a “výchově” koně se evidentně shodneme 🙂 to hřiště, co máte, je boží a taky dělám s kobylénou podobný blbiny 🙂 ono to pak především v terénu pod sedlem dost pomáhá.