Aktuálně: 2 326 inzerátů269 938 diskuzních příspěvků19 346 uživatelů

O všem a o ničem :)

Buggyra
Buggyra 13.01.2026, 11:01:25 xxx.xxx.198.226

šílenci… vám už bych pořídila frézu. Tu právě přemýšlím pořídit sobě, abych máti mohla plnit její mrazivé sny 😀 Objevila jsem, že na můj stroj MF-70 se frézy prodávají a nejsou drahé, dobré na tom je, že by se stroj v zimě proběhnul, a já bych nemusela na jaře všechno čistit od usazeného benzínu s olejem (který na podzim samozřejmě nevypustím, protože co kdybych ten stroj náhodou ještě za týden potřebovala…ehm)

Saga
Saga 13.01.2026, 11:11:48 xxx.xxx.167.183

Chlap jí nechce. Fakt je, že zimy teď nebyly žádné, jsem sice z kraje, kde je víc sněhu než někde na jihu, ale zase ne tolik, jako v Krkonoších, tže by se nám ta investice nevrátila. Měli jsme i dvě radlice na sníh, jednu za malotraktor (prodána už dávno i s ním) a jednu za normální traktor, taky už to prodal, aby z toho aspoň něco dostal zpátky. Všechny plochy, které jsme s tím zkoušeli prohrnovat, byly travnaté, a ta radlice je úplně demolovala, tže jsme se na to vybodli, prostě prohazujeme jenom cestičky, tak akorát na kolečko, a na dvůr jsme z traktorem stejně nemohli - malý dvůr - příliš velký traktor a radlice vám vytrhne i zámkovku, tže nee.

Horsana
Horsana 13.01.2026, 11:44:17 xxx.xxx.17.202

U nas snezi, celu noc som lietala so Skipom von, lebo ma srajdu…

Zobudila som sa a vidim rozmazane, neviem vobec zaostrit na pismenka.

A Majka, Darova matka dnes uhynula, nastastie stihla este dat kobylku. Chjo…

Buggyra
Buggyra 13.01.2026, 11:48:11 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Saga z 13.01.2026, 11:11:48

No proto mluvím o fréze. Ta nic nezničí - a cestičky vyrobí taky 🙂 Může být i na aku, člověk pak nemusí tahat za šňůru, jen ty aku jsou bez pojezdu. Ono motůčko s radlicí taky existuje 🙂 Jako já do té frézy půjdu, tři tisíce zase nejsou částka, ze které bych se měla zvrátit (to stál poslední servis na tu MFu, a sekala jsem s ní dvě hodiny). Když to ušetří čas a zdraví, tak třikrát hurá.

Verun
Verun 13.01.2026, 12:25:58 xxx.xxx.116.186
Buggyra:

No proto mluvím o fréze. Ta nic nezničí - a cestičky vyrobí taky 🙂 Může být i na aku, člověk pak nemusí tahat za šňůru, jen ty aku jsou bez pojezdu. Ono motůčko s radlicí taky existuje 🙂 Jako já do té frézy půjdu, tři tisíce zase nejsou částka, ze které bych se měla zvrátit (to stál poslední servis na tu MFu, a sekala jsem s ní dvě hodiny). Když to ušetří čas a zdraví, tak třikrát hurá.

Zrovna včera jsem viděla pána jak měl frézu(radlice se šnekem ) před traktůrkem (asi sekačka)a gejzír sněhu jako blázen…moc se mi to líbilo…

Saga
Saga 13.01.2026, 12:52:47 xxx.xxx.167.183

Právě, kam foukat ty gejzíry? Jde nám hlavně o plochu u domu. Nejen vůči sousedům se musíme chovat trochu kultůůůrně. A kvulivá herkám to rozhodně kupovat nebudeme. Ono je to s těma mašinkama někdy na pytel. To máte jako brusle a lyže, potřebovala jsem to naposledy jako děcko. Od tý doby jsem na tom nestála, lyžování nesnáším, tže lyže nehrozí, ale bruslila jsem ráda, ale kvůli pár dnům v zimě to kupovat ani půjčovat prostě nebudu. To tuhle aktivitu raději oželím (a na stadion mě nikdo nedostane).

Tže co z toho vyplývá? Že je lepší házet a u toho od plic nadávat, zbavíte se frustrace a přinejhorším skáknete k ortopédovi😄.

kometa
kometa správce
13.01.2026, 13:00:53 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Saga z 13.01.2026, 10:32:55

byl starý Mc Clean,

Znám. A v podstatě připomínal ten drezurní speciál. Dlouhé třmeny, takže žádná zátěž na kolena a kotníky.

ale bylo mi to na turistické ježdění nedoporučeno.

To teda nevím proč. Viz výše - nic nebolí. A i nějaká kláda na cestě se v tom dá skočit. Pamatuji si, jak si kamarádka pořizovala první drezurní speciál a Hauser ji ujišťoval, že v tom zvládne i metr. A kamarádka opáčila, že nic vyššího než oplůtek drezurního obdélníku skákat nehodlá.🙂

Horsana
Horsana 13.01.2026, 13:02:29 xxx.xxx.17.202
»
Odpověď na příspěvek uživatele Saga z 13.01.2026, 10:58:09

Ja odhrnujem aj pred panelakom.

Kedze som zvyknuta trpiet od koni, tak uz to je jedno.

Blbe je, ze dnes budem rada, ked vyjdem po seno, kde v kopci ku konom ma smykne, tot otazka. Kym nebudu na hlavnej ceste, vsetko ok…

A tak som si to pekne odhrabala 🤪

Hm, esteze mam ponika, co udajne vie tahat.

Asi budem nutena to skusit, len musim zohnat sanky…a vymysliet nejaky postroj, alebo kupit.

kometa
kometa správce
13.01.2026, 13:09:56 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Saga z 13.01.2026, 10:49:29

že v drezurce prostě cobovi prosednu záda

To se mi nezdá. Když mám padnoucí sedlo a umím jezdit (nedrncám koni do zad a učím ho používat správné svaly)… Jako jo, nejezdila jsem na cobovi (ale pořád je to snad kůň) a poslední léta ani v lehkém cvalu, ale rozhodně si žádný kůň nestěžoval.

Buggyra
Buggyra 13.01.2026, 13:15:44 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Saga z 13.01.2026, 12:52:47

Gejzíry se nafoukají ke straně dvorku. Takhle je nosíte před bránu? By mi mohlo… u koní to i šílená matka nahrne pouze ke straně a pak až roztaje, tak roztaje.

Já už se k ortopédovi jen plazím, tak já radši nějakou tu frézku s ohledem na své budoucí pořídím 😀 A nebo vás pozvu na návštěvu, až zase napadne ☝️

Buggyra
Buggyra 13.01.2026, 13:18:00 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 13.01.2026, 13:00:53

zvládla jsem v tom metr, loni - teda holky pozorovatelky přísahaly, že ten kůň skočil i stojany od té překážky…🤣

Buggyra
Buggyra 13.01.2026, 13:22:52 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 13.01.2026, 13:02:29

Na to zase mohu doporučit nesmeky, na to špržení do kopce po kluzké “cestě”. Sama je nemám, ale asi bych si měla pořídit… a mamce taky.

A co se tahacího poníka týče, netřeba sáněk, stačí ta plachta (nejlíp celta)- aspoň se vám to nikde nepřevrátí (sáňky jsou trestuhodně nestabilní, a kdo by si myslel, že boby jsou na tom líp, toho vyvedu hnedle z omylu, ještě tak takové ty boby alá obrázek, ale ty novější,co mají tvar lodičky, ty se okamžitě zváhnou do boku a jakýkoli náklad je opustí při prvním zatažení koně…)

Obrázek
Saga
Saga 13.01.2026, 13:42:41 xxx.xxx.167.183

Pro Kometu - nebylo mi doporučeno právě kvůli mému konkrétnímu koni - cobovi, vlastně jsem o drezurce začala přemýšlet právě až tehdy, dřív jsem tu potřebu nějak neměla, protože huculobeganku, co jsem před tím měla půl života (svého i jejího) jsem prostě a jednoduše spíš nesedlala, ono to totiž nebylo potřeba. Záda měla jak lavici a nikdy nijak nedala najevo, že by jí moje zadel tlačila. Cobka to dala najevo hned, což se přiznám, že mě tenkrát trochu vyvedlo z míry, páč každého ze svých koní jsem vždy obsedala a pak základně přijezdila bez sedla (páč jsem ho většinou neměla a řešila to až za pochodu), ale tady to prostě nešlo, a protože zkušenost s výše popsanými sedly jsem měla spíše negativní, pídila jsem se po drezurním. Informace od sedláře z mého okolí a od chovetelek cobů byla, ať to nekupuju, že mě sice bude dobře, ale tý kobyle ne, že drezurka je určená zejm. na rovné povrchy a přiježďovací práce (což u mě nehrozí, jsem pouze v terénu), že mě sice pěkně vcucne, ale kůň bude mít v zádech tlak na jedno místo/méně rozloží mou váhu, a dle fyzio, co sem pravidelně jezdí, má kobyla měkká povolená záda, tže jí moje kosti skutečně můžou tlačit. Jestli, a jak, by protlačily i drezurní sedlo oproti bezkostře, tak to vážně netuším. Sám sedlář, který z toho mohl logicky mít kšeft jako Brno, mi sedlo s kostrou (jakékoliv) nedoporučil vůbec, myšleno na mého konkrétního coba, proto jsem se ocitla ve stánku ORX. Tak jsem z toho měla dojem, že mi nic jiného nezbývá🤔. A po internetu zasádně takovéhle věci nekupuju, jsem stará škola, potřebuju to vidět a zkusit.

Saga
Saga 13.01.2026, 13:47:36 xxx.xxx.167.183

Ještě dodatek - myslím, že se u mě jednalo právě i o to, že by to bylo mé jediné sedlo. Protože předpokládám, že krátkodobé použití rozhodně koně neohrozí, ale o to u mě vůbec nejde. Já jsem potřebovala něco, no jak to říct? Co se hodí na každou příležitost a vydrží to až do důchodu😄. Což prozatím toto splňuje, a vzhledem k tomu, že jezdím málo a jen v sezoně, hodně ráda vedle koně šlapu a běháme spolu, tak ta meta toho důchodu je dosažitelná pro všechny zúčastněné (kůň + sedlo + já)😀.

Saga
Saga 13.01.2026, 13:53:58 xxx.xxx.167.183
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 13.01.2026, 13:15:44

Ano, muž to nosí úplně ven, máme samonosnou el. bránu 7 m dlouhou, ta musí mít prostor na to, kam se otvírá, zabírá prakticky půl dvora, kam vjíždíme s auty a příp. jinou technikou. Museli bychom jezdit pořád jen v jednom směru a obávám se, že bychom to foukali tím pádem až přes silnici k sousedům a ti by nám jistě nepoděkovali, se upe nemusíme😏. Nebo by to skončilo na silnici a to by nás zjebali úplně všichni…

Horsana
Horsana 13.01.2026, 14:55:24 xxx.xxx.17.202
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 13.01.2026, 13:22:52

Ale nerozorve sa ta celta? Ako to uchytim?

Samodomo napad na postroj by nebol? 

Mozno vobec netahal. No, tak bude, ehehe.

kometa
kometa správce
13.01.2026, 15:09:44 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Saga z 13.01.2026, 13:42:41

Sám sedlář, který z toho mohl logicky mít kšeft jako Brno, mi sedlo s kostrou (jakékoliv) nedoporučil vůbec,

Může být. Já jezdila vesměs klasická ČT nebo jejich křížence. A jak jsem psala, ke konci své “kariéry” v drezurním speciálu, i vyjížďky.

Buggyra
Buggyra 14.01.2026, 06:45:47 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Murray z 13.01.2026, 17:17:21

Mně třeba sedlář dělal polštáře na sedlo podle zad koně a nikoli podle toho, jaké jsem si navymýšlela sedlo. Já bych takové široké polštáře, jako ukazuje na tom turisťáku, prostě na koni mít nemohla, to mi jednoznačně vysvětloval. Vytvořil ho s tím, že jsem ho upozorňovala, že jezdím zcela běžně na celodenní túry.

Samozřejmě, že ten sedlář musí vědět, na co chci to sedlo použít. Takovéto sedlo, které Hakr předvádí jako drezurní, to je drezurní speciál, který vás nepustí pomalu ani si upravit třmeny, to snad nikoho nenapadne vzít si na túry (nebo napadne, ale sedlář by mu to měl vysvětlit). Jak říká, že není pravidlem, aby drezurní sedlo bylo takto hluboké a s takovými šílenými opěrkami, tak to je přesně můj případ, já mám sedlo ploché s minimální opěrkou, a jet v něm s kratšími třmeny vůbec není problém, stejně jako cválat dlouho třeba ve stehenním sedu. Já v takové speciálce jako je na videu nikdá neseděla a ani si neumím představit, jak se v tom sedí. Umím si ale představit, že to jezdce na uvolněném rozpadlém koni může doslova převracet dopředu, zejména pojede-li z kopce 😕

A dokonce si nejsem jistá, proč by nemělo jít postavit sedlo, které svrchu bude pro jezdce působit jako drezurní (i s tím, že tam jezdec bude sedět vytrčený a neuleví si) a zespoda bude mít polštáře a nebo dokonce ližiny jako turistické. Však takovéhle kombo je v podstatě to policejní. Takže jde to, jen se to musí klientovi dostatečně vysvětlit, což u Sagy evidentně nikdo neudělal. Stačí, kdyby sedlář pravil “takže vy chcete podobný pocit jako v drezurním sedle, ale aby váš kůň měl pohodlí na procházkách, no na to máme perfektní řešení, hele:”

Buggyra
Buggyra 14.01.2026, 07:04:15 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 13.01.2026, 14:55:24

Pořádná vojenská celta se nerozerve, to je taková ta tkaná, většinou i zatřená nějakou barvou/impregnací, je to tuhý materiál 🙂 Úchyty na celtě to má právě od výroby. Příklad:

https://www.army-surplus.cz/celta-csla-acr-oliv-zelena-original/
https://russian-army-shop.cz/doplnky/vojenske-celty-nepromokave-plachty/celta-plas-palatka

Samozřejmě kdyby nebyly origo úchyty, dají se prostě uvázat uzly na dvou rozích té celty a tahat to za ty uzly.

Co se domádo postroje týče, většinou radím lidem přes prsa dát koňovi bavlněný podbřišník, ten je pevný a určený na měkké rozkládání váhy. K přezkám se pak taky dá dobře přivázat nějaká ta lonž nebo jiný provaz/vodítko/kurt, za který kůň táhne. A zajistit podbřišník na prsou řemenem přes krk, aby podbřišník nepadal z koně. Kdo chce být ultra poctivý, může přidat ještě pojistný řemen přes záda koně, že aby si kůň nemohl snadno šlápnout do postraňku… (na obrázcích nějaké šité postroje, tak místo té široké části přes prsa si představte ten podbřišník)

Na začátek zkoušení, jestli koník umí tahat, doporučuji mezi přezky podbřišníku a “postraňky” dát přetrhnutelný provázek, stejně jako potom mezi postraňky a tu celtu. Pokud byste chtěla později upgradovat na vyšší level, tak postraňky připojit k rozporce a teprve za rozporku připojit tažené břemeno viz náš chlapec.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.