Liska zo Sihly,
však to je hezký. a může to být klidně aji liška polární přece 🙂
Celým jménem Liska zo Sihly, náčelnice Velká hlava-časom aji múdrá!
Liska zo Sihly,
však to je hezký. a může to být klidně aji liška polární přece 🙂
Celým jménem Liska zo Sihly, náčelnice Velká hlava-časom aji múdrá!
Jaj to verím, tiež by som bola.
Sardullah:měla bych jít do kouta a tam začít kdákat
😂😂😂…tak tuhle hlášku fakt začnu používat…👍
Klidně, šak to je dost výstižný myslím .Neb ten, komu tohle nedojde je prostě slepice. Byla jsem zaslepena zcela geniální myšlenkou, že Horsana nebude muset vláčet hore vodu. Jen seno. Když má vodu na dosah 😀
Mimochodem… máte někdo zkušenosti teď s moderními Orx sedly?
Docela mě zaujalo kam se za ty roky posunuly, a zvažuji je zařadit do výběru na pořízení sedla pro mladou, buď letos k podzimu nebo příští rok.
Já jsem na Orx četla chválu před nějakými pěti lety, kdy jsem ho taky vážně zvažovala, ale po mé definici hřbetní ploutve, kterou má B na zádech, mě od toho bezkostráři odradili (a dobře že tak). No samozřejmě osobní zkušenost nemám…
Já ano. Kupovala jsem jejich sedlo v říjnu 2023. Mám konkrétně ORX River s kolenními opěrkami a se třmenovými řemeny pod bočnicí. Mám IC, na toto plemeno mi byla bezkostra doporučena nejen bývalou majitelkou mé kobyly. Ona sama má doma přes dvacet cobů a jezdí jenom v bezkostrách. Měla jsem před tím kříženku began x hucul a na ní jsem měla dvě univerzální anglická sedla z druhé ruky, jedno posedlí 16, tuším bylo dětské a na dřevěných lyžinách a druhé 17,5 kupované z hafling farmy. Tak jsem si bláhově myslela, že aspoň jedno z nich IC padne, třeba po úpravě. Ani prd. Té 16 jsem se už zbavila, tu 17,5 jsme docpali, na nějaké zvykací začátky to stačilo, ale pak začala kobyla dávat najevo, že už dost. A proto jsem se začla ohlížet po bezkostrách. Jeli jsme tehdá do Lysé, vlastně jen kvůli ORX stánku, protože jsem si to chtěla osobně vyzkoušet a dozvědět se info o sedlech face to face. Což se mi víc než vyplatilo!
Paní příjemná, ochotná, na všechno ohledně kobyly se mě vyptala, zeptala se, jakou mám představu a pak jsem začala zkoušet jedno sedlo za druhým. Seděla jsem snad ve dvaceti sedlech. Mohla jsem v nich sedět, jak dlouho jsem chtěla, nikdo na mě s ničím netlačil. Když jsem se upozadila do Rivera, tak to byla láska na první posezení, prostě nebylo co řešit. Moje zadnice zaplesala😀. Tže jsme se domluvily hned na místě, paní sedlo stáhla ze stánku, aby mi už do něj nikdo nesedal. Poté, co jsem jí poslala peníze, mohla jsem až v týdnu, na místě jsem s sebou neměla, tak mi obratem poslala sedlo. Bez průtahů, bez problémů. Když jsem ho šoupla na kobylu, tak ta ouplně ožila, viditelně jí sedlo. Kobylu jsem v něm obsedla a začala jezdit na první vyjížďky. Vždy, když ho k ní nesu, je úplně v poho. Sedí se v něm jako na gauči, podrží vás, prozatím jsem se z něj nekatapultovala, ale tak…mám coba, ten pohyb zrovna nevymyslel😄. Údržba nulová, stačí omést kartáčem nebo otřít hadříkem. Koukala jsem, že paní teď začala vyrábět i z umělé kůže. Já mám tu původní nekoženou klasiku, kůže/koženka mi absolutně nechybí a nemusím to hlavně ničím natírat a impregnovat. Kobyla mi neustále mění tvar, kyne a zase splaskává, doposud rostla, je jí 6 let a na sedlo to nemá vliv. Tedy já jednoznačně doporučuji😉!
Jinak holky, chodíme krmit stádo srnek, naše seno našly. Už jsme jim tam odnesli dva bagy, takového sena z drnama, abych to nemusela kobylám přebírat, tak to šoupnem srnkám na mez a ony už si s tím nějak poradí. Poradily😊. Tak je to dobrý. U nás dnes +1°C, šílený déšť, jsem zvědavá, jak to bude odpo ve výběhu vypadat. Ale naštestí kobyláky sbíráme denně i v tom mrazu a jak furt sněžilo, tak jsme je pod sněhem nemohli najít, tže včera kolečko a půl🙄, normálně je tak ¾ kolečka na 24h a když není ta blbá bílá hmota a vidíte to na dálku, máte za chíli hotovo. V tomhle nesmyslu tam člověk krouží jak vrtulník a když to najde nemůže to odkopat od země. Na tohle je zima prostě debilní, tže když to sleze, jen dobře. Dám přednost holomrazu.
Jé, to se dobře čte, tak to bych mohla taky na černého pouvažovat o nějaké sportovní variantě! Děkuji.
Musím s paní prokonzultovat. Já jsem si anglii na černého koupila, nosila ji právě předtím IC, ale vymohutněla z ní - na welshoaraba to zatím rámcově sedí, trochu se houpe zpředu dozadu, dečka to docela dobře dolaďuje, ale jsem domluvená se sedlářem, že na jaře mi sedlo přecpe tak, aby sedělo lépe, tak se těším. Na koni zatím žádný komfortní projev nepozoruju, ale já nejsem moc dobrý pozorovatel. Chodí s tím uvolněně, nekrátí krok, neváhá zaskočit do cvalu, když to k tomu je, tuhle cválal z kopce a taky neříkal nic divného. Tak možná že bych Orx připořídila na něj jako druhé sedlo, když ta anglie bude do budoucna ok. Akorát teda nemusím umělé materiály, kůže je kůže… jsem to anglické sedlo koupila někdy na podzim zanedbané, otřela jsem z něj trochu plísně, a do ledna jsem si ho nevšímala. Teď jsem usoudila, že by nebylo od věci se mu pověnovat, tak jsem ho vzala domů, důkladně ošetřila, a to sedlo je jak NOVÝ. Není to tedy žádná indie, to je fakt.
Paní má opravdu širokou škálu sedel, myslím si, že každý si najde dle svých preferencí. Já jsem ten typ člověka, co se potřebuje do sedla “zabořit”, prostě opravdu jako do gauče, a očekávám od něj, že mě podrží. Což toto sedlo skutečně splňuje. Proto jsem si pořídila i ty mohutné kolenní opěrky, ono vám to tu nohu “obejme” a nepustí, což mě vyhovuje. Jinému to může vadit. Já jsem se v klasické anglii nikdy necítila dobře, vlastně nikdy v žádné, a to i kdysi dávno na cizích koních. Měla jsem vždy pocit, že v těchto sedlech plachtím, a když něco, jdu okamžitě k zemi👎. Jako bonus mě z úplně KAŽDÉ anglie na jakémkoliv koni, vždy bolela kolena a kotníky😠. V ORX tenhle problém prostě zmizel, nebolí mě nic, a to ani, když se vracím do sedla po zimě, po několika měsících neježdění, kdy jsem rozkydlá já i rozkydlá kobyla. Prostě sednu a jedu a vrátíme se obě OK, bez bolesti. To je pro mě asi to nejzásadnější, neb už nejsem žádná dorostenka a komfort je pro mě prostě už důležitý!
Dám přednost holomrazu.
Já taky. Včera těch -18 nebyla úplně hitparáda, ale dnešní obleva je hnus fialovej. Všechno klouže a chřipečky budou mít pré.
Já právě ráda bez opěrek, to se mi líbí na tom posledně pořízeném (Eric Thomas tuším), že je to taková placka, nikde nic nezavazí, to já ráda (a dětičky mají smolíkof, budou jezdit na tom, co je). Hauzr mi posledně vnutil lýtkové opěrky na ten univerzál, co mi šil na koně, jako jo, nevadí mi tam (to je zásadní), a tím, že sedím věčně v záchodovém sedu jako bych seděla na koni poprvé v životě (fotky nepublikovatelné), mi ani nepřekáží, tak je tam holt nechám. Zase do kopce je fajn, že když odlehčuji, je o co se opřít.
Ale už mám trenérku, nejlepší, kterou jsem mohla sehnat, teď jsme vynechávaly kvůli počasí, ale jak bude tráva, tak jdeme znovu na to! A bude líp. Budu si na to myslet, no v té placce mi to jde zřejmě lépe s těma nohama než v tom skokovém univerzálu, co mi bude cpát nohy dopředu i kdybych nechtěla… No ne že by mi jízda třeba v drezurním sedle s nohama moc pomáhala… to nebude sedlem, ale jezdcem. Ale ona to trenérka uvidí, až si na tu drezuru sednu 😀
Co se komfortu týče, vlastně nevím, že by mě z nějakého sedla nebo nesedla něco bolelo. Vím, že mě bolívaly kotníky, ale pořídila jsem šikmé široké gumy do třmenů a na B taky kloubové třmeny, a přestalo bolet. Jezdím hodně s váhou ve třmenech, takže by asi bolelo na čemkoli, kde budou třmeny. Taky mě pobolívá pravé koleno, ale přestane, když si vyhodím na chvíli nohy ze třmenů, tak soudím, že by třeba bolelo v každých třmenech (právě, že se o ně hodně opírám, taky zlozvyk).
z úplně KAŽDÉ anglie na jakémkoliv koni, vždy bolela kolena a kotníky
To mě zajímá, i když už nejezdím. Zkoušela jste drezurní speciál? Mně teda vyhovoval velmi. Nic nebolelo a pocit jistoty, že nevypadnu, velký.
Holomrazy s pěknou jinovatkou jsou nej, protože: nemusíte nic odhrnovat, dobře se chodí i jezdí (v autě, vymrzlé silnice), možná je to jen zbožné přání, ale doufám, že holomráz likviduje zárodky hmyzáků, myší, a já nevím čeho ještě, co pak v létě nechceme a je to děsně přemnožený. Kobyláky sice přimrzají k zemi, ale vidíte je, tže si každý den nemusím hrát na Sherlocka, všechno je prostě bez sněhu jednodušší, o tom žádná…Vyhrnování sněhu odkudkoliv považuju za naprosto zbytečnou práci, která mě v zimě jen ničí, nikam to nevede, pak to stejně jednou odtaje a mě zbydou jen bolavá záda🙄…
Kometo, kdepak, nikdy jsem v drezurce neseděla. Na cizích koních jsem se k tomu nedostala, vždycky jsem vyfasovala buď nějaký jezdecký univerzál, skočku, jednou dostihovku (fuj tajbl) a párkrát western. Nic z tohoto mě prostě neuchvátilo. Western dobrý, ale děsně tvrdý, bylo to staré sedlo. Jo vlastně jediné sedlo, co si teď tak vzpomínám, ze kterého mě nebolelo taky vůbec nic byl starý Mc Clean, s tou obří dírou. Tam jsem byla taky usazená jako v křesílku, měla jsem ho kdysi půjčeného od trenéra na svého prvního koně, a to bylo vážně good. Jenže pak když jsem se ho pokoušela sehnat, nedařilo se mi. Právě o drezurce jsem uvažovala na tinkeru přesně z tohoto důvodu, aby mě nebolely kyčle, kolena, kotníky, ale bylo mi to na turistické ježdění nedoporučeno. A protože se v tomto považuji za laika, poslechla jsem, tedy zkušenost nemám. Hlavně u toho coba je děsně málo místa, kam to sedlo nacpat a protože jsem s cobaři v občasném kontaktu, vím, že tohle řeší všichni a většina z nich jezdí na bezkostrách. A právě hodně v těch ORX, i když jsou pochopitelně i jiné značky.
Já jsem za tohle období od Nového roku neodhrnula ani lopatu! Matka šílená vždycky háže hromady sněhu, je blázen. Já si vyšlapu cestičku, vyjedu koleje na kolečko, a nazdar. Že bych házela 50 m pěšinu od branky, dalších minimálně 50 metrů cestu na tři lopaty pro kolečko, pak taky prohazovala zpevněné prostory u stáje, to je třeba 20x20 metrů, pak ještě obslužné prostory okolo, a prohazovalo by se to za tu dobu čtyřikrát. Tak jako já ne, díky. Sníh na pěšině ke hnoji se krásně ujel, cestičky se vyťapaly, to jsem ještě zapomněla, že si máti háže cestu pro motorovou tříkolku, když vozí vodu koním, tak to jsem taky neházela, to jsem ujela autem, než tu vodu začala vozit.
Hned po Novém roce jsem odčervila, tak mi ty mrazy docela vyhovovaly, ale teď se to roztopí, a docela taky hlasuju pro holomrazy příště. Ať to, co vypadalo z těch koní, ještě jednou pěkně přemrzne.
Drezurní střih sedla je právě ideál na “málo místa na zádech" 🙂 díky tomu, že má bočnice pod sebou, nemá člověk tendenci to sedlo strkat na krk nebo naopak dozadu, aby neměl kolena koni na ramenou… Ověřila jsem si právě díky dr. univerzálu po dlouhá léta na našem staříkovi. Teď ten jeho dr. uni. nosí poníci. Na nich už je to teda díky té velké bočnici trochu nepatřičné, ale co se zad týče, vejde se to.
Buggyro, myslím, že si určitě vyberete, pro Vás by byl dobrý asi Barnet, což je takový jejich univerzál, prostě anglie trochu jinak, a mě neseděl ale absolutně vůbec😄, právě v něm jsem se cítila jako ve svém starém sedle, co mám doma - opora nikde žádná, pocit okamžitého vystoupení za 3..2..1..😄žádné opěrky.
Třmeny mám stejné jako Vy, dokonce jsem na tohle nové sedlo dala i své staré původní řemeny, jediné, co jsem tenkrát dokupovala byl drezurní podbřišník. Jinak jsem všechno měla. Na staré anglii s těmito třmeny mě bolela celá Saga, v ORX s těmi samými třmeny i řemeny ne.
Mě bylo řečeno, že v drezurce prostě cobovi prosednu záda, rozumějte - při dlouhodobém používání, a v případě, že toto bude moje jediné sedlo, bez možnosti střídání, což by se přesně stalo, víc sedel na jednoho koně nechci. Že je příliš kontaktní (nedokážu posoudit), což u coba prostě škodí, krom málo místa máme i měkká záda. Na huculo begance jsem jezdila v 70% bez sedla a bylo to super, kobyla to upřednostňovala před sedlem, na cobce jsem to zkusila slovy třikrát, a protože do vesmíru se podívat nechci, po čtvrté to zkoušet nebudu. I velmi klidný a vychovaný cob dal najevo, ať zapomenu…zřejmě moje sedací kosti stojí za prd…
Já si sednu asi v čemkoliv… jediné, co mi nejde, jsou čistokrevné skočky, tam jak mám tendenci do toho záchoďáku, tak už málem přepadávám z toho sedla nazad 😂
A teda taky westerny s hruškou mi vadí. Ta hruška prostě překáží.
A tak hlavně, že jste vy i cob se sedlem spokojení, skákat nepotřebujete, divoké terény asi nejezdíte 🙂 Já bych se prosednutí zad právě bála spíš u bezkostry, která rozkládá váhu vždycky jen do určité míry na rozdíl od kostrového sedla, ale to kostrové samozřejmě musí padnout tomu koni o to líp, to je jasná.
Jsme horší než Vaše máti, hážeme toho asi tak jednou tolik😄, moje drahá tříčtvrtka sníh absolutně nesnáší, ba přímo jím pohrdá, tže se ho zbavuje ve velkém, klidně i celé odpoledne a já mu statečně sekunduji😄. Vyhrnujeme celý dvůr (kvůli autům), před stájí, cestu ze stáje do výběhu, je to do kopce, a po trávě, tže to tam necháte jednou a jste v pr..kolem přístřešku a před kontejnerem na hnůj, aby se tam dalo vjet. Je toho dost…velmi nahlas u toho nadáváme, když si před tím dám panáka, bývám i vtipná😄