Zdravím, mám otázku, kolikrát po sobě necháváte hnízdit papoušky, jde o to, sestavil jsem letos pár alexandrů malých, celkem už bylo pozdě (důvod uhynula mi 16 léta samice).
Nová samice začala do 2 týdnů snášet, samozřejmě vajíčka byla hluchá (4 ks), vajíčka jsem vyhodil (asi po 10 dnech), do 3 týdnů nasnášela další snůšku (5 ks) a vše bylo oplodněné, tady nastal problém, ptáčata se sice postupně vylíhla, ale samice (u obou to bylo první hnízdění s mladými) a asi ani samec díky nezkušenosti o všechny do 2 dnů přišli.
A teď otázka, nechat je ještě jednou zahnízdit, aby nabrali zkušenosti (vím výsledek může být zase špatný) nebo je už nenechávat a zkusit to až příští rok a opět s nejistým výsledkem.
Nikdy jsem to neřešil, většinou mí papoušci odchovají bezproblému.
Zdravím, tak svým způsobem máte štěstí jako hrom! Po tak krátké době si na sebe zvykli a pak hned i snůška a mláďata…teda i když o ně přišli, tak je to úspěch 👍 No nepíšete kolik jim je let, ale předpokládám, že nejsou to už mladé kusy, tak klidně bych jim ještě jednou to hnízdění umožnil. A pak by dostali pauzu, nehledě na výsledek hnízdění. S pozdravem Zappe
Odpověď na příspěvek uživatele zjarda z 28.05.2025, 12:22:46
Děkuji za odpověď, štěstí jsem měl, to je pravda, oba si padli do noty, jako už dlouho se mi to takhle u papoušků nestalo, oboum je 5 let, samice je v kondici, tak to zkusím. Děkuji 👍
Vůbec neřeším kolikrát se mají nechat hnízdit. Když je řeš o alexandrech a podobně velkých papoušcích (ne andulky, korely), tak to vůbec není třeba řešit. Mám u nich budku celoročně a oni si sami určí kdy nasednou, většinou samozřejmě jaro a že by seděli vícekrát zasebou to absolutně u takových druhů nehrozí. Andulky, korely to je jiná, těm se musí přístupu do budky zamezit.