Aktuálně: 2 601 inzerátů244 126 diskuzních příspěvků18 786 uživatelů

Křížení Nč s Čv

KralikOdTabora (neregistrovaný) 04.06.2025, 22:05:12 xxx.xxx.72.199

Dobrý den. 

Máte někdo zkušenosti s křížením Novozéladského červéného v pozici samce a Činčili velké v pozici samice? Momentálně chovám Nč, jak čistokrevné, tak křížím s vesnickým mixem. Ale protože plánuji lehkou obměnu chovu, tak hledám vhodné plemeno pro kombinaci s Nč samcem. O činčile uvažuji z důvodu, že se mi velmi líbí a dříve jsem měl samce, který byl z poloviny činčila a s výsledky jsem byl spokojený, ale nikdy jsem tohoto samce nepoužíval v kombinaci s Nč. Tak by mě zajímalo, jestli je činčila velká pro toto spojení vhodné plemeno anebo byste doporučili něco jiného. Jde mi především o dobré zabřezávání, ideálně vyrovnanější vrhy a výtěžnost na maso.

Díky, za odpovědi.

acher (neregistrovaný) 06.06.2025, 08:13:21 xxx.xxx.222.196

Koukám,že vám nikdo neodpoví,tak tedy.Chovala jsem jak Nč,tak Čv,ale křížila jsem to obráceně,jelikož samec předává velikost a růst.Pokud vám jde jen o produkci na maso,tak bych k samici Čv zvolila spíše samce masného plemene.Třeba Bu,Kal,Kuv,ČA a pod.Tím byste docílil rychlejší růst a větší zmasilost kříženců než u kříženců s Nč.Dobré zabřezávání je spíše o připouštění v říji .

Tom50
Tom50 07.06.2025, 23:54:15 xxx.xxx.139.239
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 06.06.2025, 08:13:21

Univerzální plemeno samce je Burgundský. Díky němu jsem měl nejrychlejší růst a dobrou výtěžnost u mláďat a současně vynikající odolnost vůči nemocem. Když zrzka, tak raději Bu. (někomu cokoli zrzavého vadí)

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.