Aktuálně: 2 601 inzerátů244 126 diskuzních příspěvků18 786 uživatelů

Močení - naschvály

Josef (neregistrovaný) 23.06.2025, 10:19:43 xxx.xxx.2.170

Ahoj,

mám 3,5 letého briťáka. V březnu jsme se nastěhovali do novostavby i s naším ročním mimčem. 

Kocour na maminku zanevřel od té doby co se narodila malá, protože asi žárlí na maliu a je fixnutý na mě. Problém ale je, že začal močit pravidelně mimo záchod. nejhorší je že většinou na postel a podobné místa, které se fakt špatně čistí, frekvence tak 1x za 10 dní. Byli jsme i u veterinářky, ta ho vyšetřila, je zdravý jako řípa a dala mu nějaké homeopatika, které evidentně k ničemu nebyly.

Manželka už je zoufalá a chce mu najít nové páníčky - což se jí nedivím a já asi taky nevidim jinou možnost. Zkoušel jsem všemožné věci co jsem kde četl aby to nedělal ale nepomáhá nic.

Co byste dělali vy?

Obrázek
Tenurri
Tenurri 23.06.2025, 10:43:05 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Josef z 23.06.2025, 10:19:43

Jak moc se mu věnujete?
Myslím hraní, nějaké společné chvilky během dne?

Jde mi o to, jestli nebyl zvyklý na nějakou pozornost, kterou teď nemá, protože jste vytížení dítětem.
Nebo to začal dělat až po přestěhování?

Je kastrovaný?

Je možné mu třeba alespoň do ložnice zamezit přístup?

Zkoušel jsem všemožné věci co jsem kde četl aby to nedělal ale nepomáhá nic.

Co přesně jste zkoušel?

Já nemám dítě, takže v tomto ohledu nemůžu radit. Každopádně bych se zvířete nezbavila. Je docela velká pravděpodobnost, že to bude dělat i v novém domově a že ho budou chtít vrátit. Taky by bylo dost nefér zatajovat novým zájemcům, proč mu hledáte nový domov.

Pokud bych si s tím nebyla schopná poradit sama, řešila bych to s touto paní: https://kocicipolepsovna.cz/

Vše samozřejmě záleží na tom, kolik energie a financí do toho jste ochotní dát. Pokud 0 a čekáte, že se to zlepší samo, možná by bylo opravdu lepší najít vhodnější domov…to si musíte ale rozmyslet vy.

kometa
kometa správce
23.06.2025, 11:48:17 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Josef z 23.06.2025, 10:19:43

je zdravý jako řípa

Znáte FLUTD? Proběhlo vyšetření močového sedimentu? Spíš než homeopatika bych zkusila feromony.

Jinak viz Tenurri. Víc se mu věnovat. Což s malým dítětem, uznávám, je hraběcí rada.

Pak zbývá darovat do dobrých rukou. Ale je riziko, že se situace bude opakovat a kocour se stane putovním černým Petrem. Nebo bude vyhozen na ulici.

kometa
kometa správce
23.06.2025, 11:49:24 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 23.06.2025, 10:43:05

Je kastrovaný?

Předpokládám, že je. Ale na značkování ze stresu to stejně vliv nemá. Nejdřív mimčo, pak stěhování. Kočky jsou holt velmi konzervativní.

Tenurri
Tenurri 23.06.2025, 12:20:47 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 23.06.2025, 11:49:24

Také předpokládám, že je…ale zeptala jsem se, protože celkově je poskytnuto velmi málo informací. 

S tou veterinou to může být ošemetné. Mám kočku s celoživotní rýmou, ale podle všech vyšetření, testů na kde co a hezké sumičce utracených penez nám bylo řečeno, že je vlastně podle výsledků úplně zdravá. Až po několika měsících zkoušení léčby a dalších vyšetření nás poslali na endoskopii na jiné pracoviště a tam se zjistily záněty autoimunitního rázu.

Občas to chce vyzkoušet i různé veterináře a absolvovat těch vyšetření více. Ono se kolikrát na první vyšetření nic moc nezjistí.

rapotačka (neregistrovaný) 23.06.2025, 12:28:05 xxx.xxx.168.139

Kocour protestuje. Jestli si ho může vzít někdo z rodiny, tak ho darujte. (když mu nerozumíte) Ten někdo, by měl o kočkách něco vědět a ne se ho po roce zbavit . Proč leží na posteli na igelitce? Tu mi s chutí podělali vždy. Nejlíp by mu bylo u lidí, kde by mohl ven, ale i to ho musí někdo naučit. Všude žijí kočky, budou ho vyhánět, takže dohled atd.

rapotačka (neregistrovaný) 23.06.2025, 12:31:33 xxx.xxx.168.139

Veterinou bych ho nestresovala.

Tenurri
Tenurri 23.06.2025, 12:45:03 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele rapotačka z 23.06.2025, 12:28:05

Náš kocour miluje válet se v igelitech. Líbí se mu, jak to šustí. Nikdy do ničeho nenačůral. Vždycky když vybalíme balík, tak kočka zabere krabici a kocour igelity a výplň 🙂.

keriton
keriton 23.06.2025, 13:03:56 xxx.xxx.66.228

Nejsem odborník, ale přišlo mi, že tohle uměla hezky vyřešit Klára Nevečeřalová, co je v tom pořadu v televizi. Pokud šlo o močení mimo záchod, téměř vždy byly výsledky docela rychlé a razantní. 

Buggyra
Buggyra 23.06.2025, 13:19:49 xxx.xxx.198.226

Můj taky igelity miluje a nekoná na ně potřebu… Dala jsem mu bublinkovou folii do jedné krabice, do druhé igelit zrovna takový, jako je na té posteli, nechápu, co se mu na tom líbí, strašně to elektrizuje a pak chodí s igelitem nalepeným na boku… 

Tenurri
Tenurri 23.06.2025, 13:31:05 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele keriton z 23.06.2025, 13:03:56

Jo…ono sice existují obecné rady, ale problém tady je, že je to tak těžce individuální, že ve výsledku opravdu vyjde levněji pozvat si odborníka a řešit to s ním přímo na místě…

Upřímně, prvně se mi taky protáčely panenky při těch konzultačních cenách, ale pokud to člověk řeší delší dobu, kupuje nové záchody, škrabadla, alavisy proti stresu, a neustále nějaké další věci co někdo poradí na internetu, do toho ještě vyšetření na veterině a kolikrát ne jedno, je v tom za 10 tisíc a nevyřeší nic 😀…

Ty ceny jsou takové taky proto, že v celé ČR snad máme jen dvě osoby, které se tomu věnují a u kterých bych se nebála ty peníze zaplatit.

keriton
keriton 23.06.2025, 13:36:11 xxx.xxx.66.228
Tenurri:

Jo…ono sice existují obecné rady, ale problém tady je, že je to tak těžce individuální, že ve výsledku opravdu vyjde levněji pozvat si odborníka a řešit to s ním přímo na místě…

Upřímně, prvně se mi taky protáčely panenky při těch konzultačních cenách, ale pokud to člověk řeší delší dobu, kupuje nové záchody, škrabadla, alavisy proti stresu, a neustále nějaké další věci co někdo poradí na internetu, do toho ještě vyšetření na veterině a kolikrát ne jedno, je v tom za 10 tisíc a nevyřeší nic 😀…

Ty ceny jsou takové taky proto, že v celé ČR snad máme jen dvě osoby, které se tomu věnují a u kterých bych se nebála ty peníze zaplatit.

Naprosto souhlasím, kdyby mi doma kočky čůraly, kde nemají, a nešlo by to vyřešit, prostě neváhám a někoho osvědčeného si pozvu. Z té televize mi přišlo, že to fakt nebývá od koček naschvál nebo že by se mstily, ale že mají vážně hodně dobrý důvod - často snahu ochránit smečku před domnělým nebezpečím zvenku. 

Tenurri
Tenurri 23.06.2025, 13:54:31 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele keriton z 23.06.2025, 13:36:11

Nemyslím si, že to dělají kočky naschvál v našem slovasmyslu a stylem “Tak, a teď ti ukážu!” …ale spíš je to ve stylu “Jsem ve stresu/bojím se/něco mě bolí, prosím pomoz mi”…Kočka má s něčím velký problém a je na nás lidech zjistit, co to je. Občas to může být fakt sebevětší kravina, ale pro tu kočku to je evidentně důležité.

Někde jsem taky četla, že se kočky i uklidňují močením/značkováním věcí, ze kterých cítí nejvíce svoje lidi, stejně tak močí na místa, kde se to nejlépe vsákne.

Naše kočka sice nečůrá mimo záchod, ale když se necítí dobře, leží na písku v krytém záchodě.

Věřím tomu, že kočka čůrající mimo záchod je obrovský problém pro soužití…a je to i velmi náročné psychicky, pokud se člověk denně vrací z práce do počůraného bytu…

Ve výsledku pokud má někdo doma v tomto malé dítě, trvá to delší dobu, tak se asi ani nedivím, že se začně uvažovat o přestěhování kočky jinam…ale v tomto případě je fér říct zájemcům vše narovinu. 

A jestli najít kočce jiný domov? to asi záleží i na vzájemném vztahu s tím zvířetem. 

Pokud to chce zadavatel ještě zkusit řešit, kontaktovala bych buď tu Kláru Nevečeřalovou, nebo Kateřinu Štiblickou…taková poslední možnost…zkusila bych alespoň jednu konzultaci a do té doby bych do ložnice v nepřítomnosti zavírala dveře, aby se kocour nedostal k posteli.

kometa
kometa správce
23.06.2025, 16:37:06 xxx.xxx.147.163
rapotačka:

Veterinou bych ho nestresovala.

Jenže bez veteriny ho pořádně nevyšetří. Může mít zánět močového měchýře nebo kamínky. A každý problém se léčí jinak.

Souhlas s Tenurri - málo informací. Vet prohlásil, že je kocour zdravý jako řípa. Na základě čeho? Proběhlo třeba vyšetření krve a moče? Případně RTG a sono?

kometa
kometa správce
23.06.2025, 16:38:45 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 23.06.2025, 13:19:49

nechápu, co se mu na tom líbí

Můj předchozí kocour se doslova rád válel v penězích. Předpokládám, že se mu líbila ta spousta cizích pachů.

Doron
Doron 24.06.2025, 14:08:23 xxx.xxx.166.146
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 23.06.2025, 16:37:06

V první řadě bych po bytě umístila víc kočičích záchůdků, to je strašně důležité a většinou to pomůže.

Zvětšila bych mu životní prostor ( police pod stropem),  udělala mu bezpečná místa, kam nikdo jiný nemůže, nejlépe pod stropem. Umožnila bych výhled z okna nebo balkónu), jestli nemůže chodit ven. Víc škrabadel, ať si může vytyčovat prostor, fontánka s vodou, hodně kočičí trávy, tunel nebo papírová krabice, hračky. , prostě bych se mu snažila obohatit život.

Tipovala bych to na teritoriální chování, nové prostředí, nové mimino a s ním spojené nové pachy.., zařídila bych mu místa, kde může značkovat “ legálně”.

kometa
kometa správce
24.06.2025, 17:19:07 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 24.06.2025, 14:08:23

Může být. Ale já bych vzhledem k anamnéze zvážila ten FLUTD.

Doron
Doron 24.06.2025, 20:32:43 xxx.xxx.166.146

K jaké anamnéze ?

Bylo by teda smutný, kdyby to veterinářka nezvážila..

kometa
kometa správce
24.06.2025, 20:56:28 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 24.06.2025, 20:32:43

Anamnéza stres.

A co vetka zvážila či nezvážila, nevíme. Bo zadavatel se odmlčel. 

A trochu nerozumím formulaci, že kocour zanevřel na maminku, protože asi žárlí na maliu.

Doron
Doron 24.06.2025, 22:33:44 xxx.xxx.166.146
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 24.06.2025, 20:56:28

Že zanevřel na paničku protože žárlí na malou  (mimino).

Je otázka, co se s ním děje, ale třeba naši kocouři se vždycky drželi dál od koček s koťaty, třeba to vnímá podobně.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.