Kamil Petr (neregistrovaný)23.06.2025, 11:28:56xxx.xxx.75.212
Letos mi padla samice pennanta při snášení. Měla 4 vejce ale 5 už nezvládla. Veterinář mi doporučil vápník do vody před snůškou. Máte s tím někdo zkušenost? Není to zrovna levné a když koukám na dávkování a kdybych to měl podat všem svým papouškům, tak mám balení asi jen na týden. Nevím jestli to mám řešit, je to první obdobný úhyn za hodně let. V misce mají skořápky a sepiovou kost ale bohužel jsou druhy, které se toho nedotknou!
Zdravím, myslím, že by jste to měl řešit a o to víc, když nechcete další úhyny. No a že máte více papoušků, tak to se logicky rovná více nákladům. Ale s tím by měl každý počítat, když chov zakládá. Píšete, že mají sépie a skořápky, chybí mi ještě písek do kterého se přimíchají vařené skořápky drcené, mušle nebo stará dobrá vápenná omítka. Jinak to balení calcia má 500g a dává se 12g na 250ml vody, takže 500g by mělo být na 10litrů vody. Nevím kolik potřebujete vody, ale teda bych nepoužíval misky, ale napáječky. Ale to bude zase více práce🤔. S pozdravem Zappe
Pro rýpaly je výpočet:(500 g / 12 g) * 250 ml = 10416.67 ml, což je přibližně 10 litrů.
přidávám tekutý vápník pro ptactvo v před hnízdním období pravidelně asi po dobu 14 dní , nemusíte podávat celoročně aby se to neprodrazilo , dále drcené vařené skořápky před hnízdenim a v době odchovu mláďat do vaječné směsi . Co jste cekal ,že budeme psát že je to zbytečne ? Myslím že veterinář se Vám “vyplatil” víc.
Zdravím, no osobně, než bych měl až takhle šetřit = skrblíkovat, tak to radši snížit počet a nebo bych úplně skončil s chovem. K čemu mít 100párů podvyživených mrzáčků…radši 10párů a ukázkových. S pozdravem Zappe
Běžně ho dávám, jako doplněk a neměl jsem nikdy problém. Přidávám občas do míchanice nebo do vody. Složení si myslím, že odpovídá potřebám. Samozřejmostí jsou drcené skořápky a sépiová kost - celoročně.