Králíky chované na maso očkovat nemusíte,to záleží na vás, jak moc chcete riskovat, že o ně přijdete. Očkuje se mor RHDV a myxomatóza MXT, případně i mor2 RHDVa. Ochranná lhůta po očkování pod kůži se doporučuje 7 dní,kvůli reakci v místě vpichu.Je možno očkovat kombinovanou vakcínou,ale u ní bývám často problém,že při větším tlaku nemoci nedrží,nebo vakcínami monovalentními.Ty jsou při správném naočkování spolehlivé.
Odpověď na příspěvek uživatele Antony z 08.07.2025, 14:03:59
Já bych řekla, že trochu pomůže, ale očkování je lepší. Nejlépe je najít veterináře, co vám jen prodá očkovací látku a napíchat jim to sám. Když pojede ke králíkum sólo, je to drahý a když očkuje hronadně, může něco zanést veterinář.
No, možná je to náhoda, nicméně nekolikrát po hromadném očkování králíků nám jich několik chcíplo na no vlastně si nejsem jistá co. Od té doby, co očkuju sama se to neděje. Třeba je to náhoda, ale divná a opakovala se.
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 09.07.2025, 22:55:03
Mám tu samou zkušenost..kdysi, když jsme začínali s králíky, měla jsem až 70 mladých, chov jsem znala z domova a studováním odborných knih..pozvala jsem očkovat známého veterináře..polovina mladých mi vychcipala😭.. řekla jsem si.. náhoda, pozdě 🤔???…podruhé se všechno opakovalo😭!!…začali jsme očkovat sami…všichni králíci vesele žili dál 😀👍..bez úhynu…tak jsme už dál očkovali sami...🐰🐰
Ono vždy záleží na tom na co králíci uhynuli.Jelikož to nejjednodušší je, to svést na někoho jiného. Na očkování.Dost možná by vychcípali i bez očkování.
..více se mi to nestalo…a nebyl to jen můj případ, stěžovali si i jiní chovatelé..jo jo..bez očkování by vychcipali stejně 😀…nebyla jsem žádná začátečnice 😉
Vzhledem k tomu,že veterináři očkují kombinované vakcíny,tak tam se stává,že při větším tlaku nemoci nedrží.Nejlepší je očkovat monovalentní vakcíny a ještě s odstupem alespoň týden,lépe dva. Sama jsem kombinovanou vakcínou očkovala 2X .Jednou začali králíci chcípat na mor a podruhé na mixu,ale v obou případech zabralo přeočkování příslušnou monovalentní vakcínou.
No, možná je to náhoda, nicméně nekolikrát po hromadném očkování králíků nám jich několik chcíplo na no vlastně si nejsem jistá co. Od té doby, co očkuju sama se to neděje. Třeba je to náhoda, ale divná a opakovala se.
..a zjišťovali jste, na co králíci uhynuli?…jestli ne, tak je těžké učit vinu🤔…hlavně,že už se to neopakovalo …
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 10.07.2025, 11:40:10
Nezjišťovali. Podle mě to byla ta myxomatoza a stejně jak říkáte, potom co si očkujem sami se to neděje. Očkuju kombinovanou vakcínou - tím samým co nám dřív píchala veterinářka, takže jediná změna je, že to napíchám sama a ne někdo, kdo prošel x chovů těsně předtím. I kdyby to s její návštěvou nesouviselo, je to prostě o zkušenosti. Navíc myx. přenáší komáři, ale mor se klidně může šířit kdečím s čím přijde do kontaktu. Nevím jestli ta myxomatoza jde rozšířit opakovaným použitím těch očkovacích kleští, ale ….
Největší problém u hromadného očkování je, mimo už zmiňované kombinované vakcíny, v samotných chovatelích. Vždycky když někdo začal,že mu to po očkování chcípalo,tak jsem se zeptala: a jak staré jste ty králíky očkovali? Odpověď :přece všechny.A byli starší než 10 týdnů? No nevím. A samozřejmě nikdo z nich nepřeočkovával. Na co,jsou přece očkovaný.
Jinak MXT mohou přenášet i blechy,vši,dravčíci,mouchy a i jen vzduchem.
Také si očkuji sama.Právě že jsem chodívala očkovat i sousedům,ale pak už jsem to odmítala,právě proto,že nevěděli přesné stáří mladých a když se naočkovali dříve a nepřeočkovali,tak tam se někdy stalo,že si králík vlivem přetrvávajících protilátek od matky,nevytvořil dostatečnou imunitu a pak uhynul.Proto jsem o tom psala,že tohle je,za mě,největší problém.Doma mají všichni mladí napsány rodiče,připuštění,narození,očkování.Ono by to ani jinak nešlo.Vždyť tady mám 160 mladých a člověk musí mít přehled.