Je někdo kdo vede více let chov bez jediného očkování a nemá problémy s úhyny a nemocemi? Kdyžtak uveďte jestli jde o venkovní nebo krytý chov.
ockovani
Ono je úplně jedno jestli je to chov venkovní nebo krytý.Mor i MXT dostanou i domácí mazlíčci,kteří nikdy venku nebyli.To záleží na tom,jak moc vám jde o zvířata,vaši práci a investice do toho vložené.Může vám to vycházet několik let a pak rázem všechno vychcípat. To je jen o štěstí.
Chovám králíky přes čtyřicet let. Nikdy jsem Na mor ani mixomatozu neockoval . Jediný úhyn byl asi před třiceti pěti lety. Bylo to tehdy na mor a padlí mimo dvou všichni . Tehdy to byl venkovní odchov a kralici na maso . Tehdy to hodně mrzelo ale od té doby klid. U králíků kteří jezdí Po výstavách si to bez očkování neumím představit. To riziko nákazy je moc vysoké.
Právě že otec takto vede chov už 12 let a bez úhynu. Vnitřní prostředí chléva a samozřejmě bez výstav. Zjišťuji jak moc to je raritní záležitost. Věřím, že ani vnitřní chov není uchráněn, ale asi má tím pádem štěstí nebo se ty nemoci a nákazy přeceňují.
má štěstí. není to totiž tak, že každý rok je všude stejný tlak nákazy. mxt je vyloženě nemoc s přirozenou ohniskovostí a mor jde v takových nepravidelných vlnách.
Bodlinka má pravdu že mixomatoza přichází po vlnách. S mixomatozu jsem se, u nás na Českokrumlovsku , nesetkal . Na Třeboňsku , kde jsou rybníky je to nutnost . Dříve jsem měl vnější chov. Dneska chovám králíky v chlivku. Navíc u nás chovatelů králíků značně ubylo , to je další důvod proč se riziko nakažení morem snížilo.