U nás má granule pořád nasypaný skoro senior Gučka ( 11let), dělá se mu blbě z hladu. Občas si užíbne, ale čeká spíš na večerní krmení syrovým. Ostatní dva si toho víceméně nevšímají.
Přitom všichni štíhlí, atletické postavy., prostě každej pes je jinej..
No jo, ale pokud je pes fakt tlustej, tak toto cituji, je fakt špatně: Doteď sem krmila celodenně nasypáním granulí do misky a měli přístup neustále.Včera hned jsme misku odendali a dorána trochu hladověli.
V noci pes spí, normálně nežere. To je to samý, jak když člověk v noci vyžírá ledničku.
Doteď sem krmila celodenně nasypáním granulí do misky a měli přístup neustále.Včera hned jsme misku odendali a dorána trochu hladověli.Dostanou teď 2x denně po 30 minutách.Oddělení misek si nedovedu představit,ale zkusíme něco vymyslet.
No ale to je velmi špatně, to je jako kdybyste měla k dispozici po celý den obří mísu instantní čínský polévky a mohla pořád ujídat. Jak by člověk dopadl?
V čem je problém oddělení misek? I kdyby nebyla možnost dát každou misku do jiné místnosti (min. koupelna oddělená bude), tak prostě nandám a dohlédnu, že každý snědl, co jeho je. Kdo dojí, jde kupř. na místo, aby nešaškoval, neotravoval druhého. Nebojte, jde to. Měla jsem tu teď na hlídání cizího psa a pochopil hned první den, jak se slušně stoluje a že se neokrádá, neotravuje.
Plus - jak tu bylo zmíněno - vyměňte doporučované light granule za normální stravu, kde jste schopna si kontrolovat, co pesan jí a hrát si s tím, jak “nafouknout” jeho dávku.
Když nebyly žádné hydrovany pro psy, řešili jsme vylepšení kondice u feny, běháním “do kopečka”. Nemusí být velký, ale do procházky zařadit několikrát nahoru a dolů. (I mně se vylepšila kondice). Bordera by to možná zvládla na míček a majitelka by běhat nemusela.
Když nebyly žádné hydrovany pro psy, řešili jsme vylepšení kondice u feny, běháním “do kopečka”. Nemusí být velký, ale do procházky zařadit několikrát nahoru a dolů. (I mně se vylepšila kondice). Bordera by to možná zvládla na míček a majitelka by běhat nemusela.
To bych nedělala. Stereotypní aportování míčku je už tak pro borderu nevhodná aktivita. Když k tomu připočtu nadváhu a smykování při brzdění z kopce, je to tak na urvaný vazy. 😉
No však to je dobře, že nebudou mít ani jedna, ta mladá by se vyžrala na úroveň té starší dřív nebo později taky. Každá svou dávku, mladá může standardní množství standardní stravy, stará kalorickou redukci, a dobře bude.
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 09.07.2025, 04:50:42
Jo takhle. No se přiznám, že jak tento způsob krmení nechápu, tak mě to nedochází. Však žádnej masožravej tvor nemá přísun potravy celodenně, tak je to pro mě totál nesmyslný a tímhle směrem moje myšlenky nejdou. To je jako kdyby člověk měl celý dny, 24 hodin na stole furt něco k jídlu a tím se fedroval. Bude jak sud. A navíc nemocnej sud.
Jako u všeho záleží na povaze toho kterého soudruha. Ono kdyby měl člověk celý den na stole chleba nebo brambory (se vším, co k tomu ležení na stole patří, tj. vyčpí vůně, natáhne to vodu nebo naopak oschne…), tak se tím běžně upe fedrovat nebude 🙂 No když to bude člověk žravý, který si třeba jídlem kompenzuje nějaké stresy a nebo razí teorii “dokud je co jíst, jez”, tak se bude koulet 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 09.07.2025, 07:12:46
No ale normální a přirozený to prostě není. Pokud ten tvor není býložravec, tak nemá naservírováno 24/7/365. Někdy klidně jo, když se dostane k velkýmu kusu, ale pak zas nějakou dobu tráví, neloví, pak se ten lov nepovede…….. není to prostě pro ten organizmus přirozený. ešče navíc chemický králičí bobky.
No a co se přirozenosti týče, když máte nepřirozeného psa, tak ho musíte nepřirozeně krmit, no. Pro psa taky není přirozené dostávat jídlo denně ve stejnou dobu (a můžeme opět rozjet debatu o dalších nepřirozenostech proti šakalímu způsobu života). No u všeho je jen otázka, jak moc se kdo chce přiblížit té přirozenosti - nakonec je to jen rozhodnutí a odpovědnost majitele, a pokud to tomu psu jde skutečně k duhu, tak za mě osobně nic není špatná volba.
No jo, ona je otázka, co je nepřirozený pes v souvislosti s jídlem. Mám ve svém okolí dvoje lidi a vždy to skončí tím, že každý jejich pes dělá ofuky s jídlem. Myslím, že by to u těch dvou lidí platilo i v případě, že budou vlastnit bígla nebo labroše.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 09.07.2025, 07:44:25
Ale tak pokud jsou ti psi zdraví a jinak jim to na komfortu života neubírá…
Tak jasně, že jsou jedinci, kteří se tím nefurtrujou, ale prostě jdou, zobnou si tu a tam…… ale kolik jich je, že jo. A u dvou psů tohle praktikovat - pak nemám vůbec tucha, co kdo snědl/nesnědl.
Já za sebe v tom prostě smysl moc nevidím, pro mě to má samý negativa. A navíc - jako se vším - ten pes se ani na to jídlo, které přijde - večer/ráno - těšit nemůže, páč ho má furt. 😀
začetla jsem se tu do vlákna,a jestli můžu, přidám svou zkušenost s krmením Čendy-taky bordercolie-10-11 leté..Pro neznalé-jezdila jsem hlídat k nim domů přes dovolené a prostě,jak bylo potřeba…V poledne jsem nasypala vrchovatý kelímek od velkého jogurtu granulí,na to dala kapsičku…Když se dávaly léky,zamíchala jsem do granulí a pak je našla někdy vespod,ve vylízané misce🤭Zdálo se mi to málo,ale on byl prý na to zvyklý..Když jsme šli do lesa,nosila jsem v kapse ze 5 kousíčků sušeného masíčka,pán sušíval..velikosti půlky vlašského ořechu,i větší..a večer už nic..Dopol max.2 piškotky,když stál u dveří do kuchyně a loudil..ale pak odešel,a byl klid..Vlastně do lesa jsme chodili ráno i večer..takže asi proto jen jednou za den…Už není-je v psím nebíčku..Jako kdyby věděl,že letos bych ho nemohla hlídat👎
Já teda v krmení nevidím problém, je fakt že mám pesany normálně žravý. 3 starý, jednoho mladýho, 3 kastráty, zatím všechny přiměřeně aktivní. Baští ráno a večer. Každej svojí misku a svoje místo. Nandám kaýždýmu podle jeho potřeb, roznesu, pesani během 5ti vteřin zbaští, seberu misky, opláchu a šlus. Nemám problém s nadváhou ani jsem zatím za 40 let se psy neměla.