Hezkou neděli. Zaznamenali jste také včera co neskutečné množství všech možných broučků, dřepčíci, blýskáčci, mravenci, včera se snad všechno rojilo že se nedalo být venku. Jak je možné, že se více druhů takto domluví v jeden den.
Odpověď na příspěvek uživatele Cyclo z 20.07.2025, 09:01:13
No to teda zaznamenali - bohužel. Mám na kadeřavé a růžičkové kapustě asi krytonosce. Tak je chodím každý den setřepávat a sypu do sklenky s olejem. Plus zakryto netkankou.
A včera odpoledne přijdu a hrůza, nálet asi milionu krytonosců po celé zahradě, něco jako invaze sarančat. Lezli úplně po všem, i po nás. Nevím, zda odněkud nalétli nebo se vylíhli. Tak se asi s úrodou pro letošek rozloučím a přemýšlím, zda se vůbec na zahradě pořád s něčím nervovat.
Obdivuju lidi, kteří se pěstováním živí, protože to je prostě psycho - počasí, choroby, škůdci…
Já už brukvovitou zeleninu přestala pěstovat. Nerada to přeháním z chemií a bez ní to sice jde, ale musíte zeleninu zakrýt textílií. Nejlíp si vybudovat jednodichou konstrukci a textílí to překrýt. Já se spíš vrhla na plodovou zeleninu, pokud ji máte ve fóliáku, dá se pěstovat bez chemie, stačí využít různé druhy užitečných parazitických potvůrek.
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 21.07.2025, 08:10:43
Mám jen devět růžičkových kapust, takže jsme k nim zapíchli tyčky, na to dali netkanku a dole zatížili silnějšími klacky. Stejně tam vlezl kocour na průzkum a jednu kapustičku zlomil. Ti krytonosci tam stejně asi taky někudy vlezou, stačí škvírečka, jsou úplně šílení.
Já denně chodila, vzala bílý papír, na něj je setřepala a nasypala do skleničky s olejem. Ale nejsem schopna setřepat milion xindlíků, takže asi taky s brukvema končím. K tomu ještě dřepčíci, bělásci, molice a takový zelený housenky, který jsou blbě vidět.
Sice jsem se každý rok dopěstovala, ale za tu námahu mi to asi nestojí. Zahrada má být pro radost a ne pro tenzi a napětí. Ještě, že nás to neživí - velký obdiv všem velkopěstitelům.
Odpověď na příspěvek uživatele Cyclo z 20.07.2025, 09:01:13
A ještě musím dodat, že máme na zahradě letos neskutečné množství hmyzu všech možných druhů, tvarů a velikostí. Máme přírodní zahradu se spoustou stromů, keřů a kytek, přírodní “trávník”, kde kvete všechno možné, nesekanou loučku, kytky na záhonech, kvetoucí od jara do podzimu a hmyzu mraky.
Komický jsou ti odraní motýli se zbytky křídel - divím se, že ještě mohou lítat. Motýlů tam máme mraky a to ani nemáme komuli, stačí oregano, šanty, šalvěje, mavuň, rozchodníky, netřesky, hlaváče, třapatkovky, okr.česneky. Taky mraky čmeláků všech druhů, včelky, různé samotářky, ploštice, můry, vosy, a těch pestřenek !, dlouhozobky, drvodělky… Letos jsou hmyzů fakt mraky. Krása střídá nádheru.
To samé ptáci, taky plno všech možných. Asi to jde “ruku v ruce”.