Aktuálně: 2 485 inzerátů • 293 125 diskuzních příspěvků • 21 488 uživatelů

NOVÁ DOBA, NECHÁPU

⋮
zjarda
zjarda správce
28.07.2025, 14:51:04 xxx.xxx.139.178

Zdravím všechny, nechápu a nevím čím to je nebo jak se to stalo? Ale, když se člověk shání po ručně dokrmených a krotkých papoušcích, tak většinou zní odpověď, že jsou teda ručně dokrmený(?), ale ochočit a vychovat si je musí nový majitel! No, ale když jsem já prodával své mláďata a že jich bylo, tak byli ručně dokrmené, ale i krotké, šli bez jakýchkoliv problémů novému zájemci, nechali se hladit, pusinkovat, lezli po něm a dokonce se schovávali i do jeho kapsy u kabátu…Nikdy jsem neřešil žádné “reklamace”, že by mládě bylo zlé nebo že by kousalo! Tak dnešnímu trendu nerozumím a popravdě ani s ním nesouhlasím, neuznávám ho a hodně se mi příčí! Jak můžu ručně dokrmovat a ve výsledku je mládě divoké a kouše? Je to vůbec možné? Tak jsem se na to trochu zaměřil a zjistil jsem, že u mnoha chovatelů a lidí co to takhle prezentují, tak ručně dokrmený a krotký znamená, že mladé jsou v nějakém společném prostoru a nebo dokonce ve volierě u rodičů a chovatel tam přiběhne se stříkačkou a "dotlačí" mladé kaší. Žádný jiný lidský kontakt neznají a o hlazení, mazlení si můžou nechat akorát, tak zdát. A pak nový majitel jen zírá a přemýšlí co se to stalo? A pak je logické a smutné, že putuje o dům dál. Ale to není chyba mláďat, ale jen těch dokrmovačů a ziskuchtivců co si říkají “chovatelé”! No a teď, nevím, mám jen já takové zjištění nebo i někdo další?  S pozdravem Zappe 

⋮
Sardullah
Sardullah 28.07.2025, 15:21:25 xxx.xxx.189.104

No upřímně, nejsem žádnej odborník na papoušky…ale pro mě vždycky “ručně dokrmeni” znamenalo, že teda je to papagáj krotký zvyklý na lidskou manipulaci, mazlení a podobně.

Moje kamarádka ručně dokrmovala ary a žaka, tak jsem ty papoušky viděla v reálu…tak si to tak nějak představuju…ochočený mazlítka…

⋮
acher (neregistrovaný) 28.07.2025, 15:48:45 xxx.xxx.222.196

ochočení papoušci

Obrázek
⋮
drvodelkafialova
drvodelkafialova 28.07.2025, 17:48:17 xxx.xxx.171.147

Po velkým papouškovi jsem vždycky pokukovala. Ale dokud chodím do práce, nemůžu se mu věnovat. A až půjdu do důchodu, budu už moc stará. 

Leda si koupit staršího, ochočeného. Zvykne si takový papoušek na změnu majitele? Chci říct, bude ho mít rád?

⋮
zjarda
zjarda správce
28.07.2025, 18:42:38 xxx.xxx.139.178

No samozřejmě by to šlo, ale u toho staršího ochočeného, už nikdy nezjistíte a ani se nedozvíte pravdu, proč ho prodávají…to je prostě tak. U mláděte je všechno na Vás a určitě nemá žádnou takovou nebo makovou minulost, což u toho staršího nebo dospělého, může být cokoliv - křik, kousání, napadání nebo jiné nervové neduhy a zlozvyky.  Něco jiného je, když se s tím majitelem nebo chovatelem znáte.  Zappe 

⋮
trojAAAcko
trojAAAcko 29.07.2025, 06:43:30 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 28.07.2025, 18:56:05

co s ním bude, když člověka přežije?

V nejlepší situaci asi to, že na Vaše úmrtí se přijde rychle a papoušek se dá nějak do stanice kde se o něj budou starat. V nejhorším asi to, že se na Vaši smrt se nejpřijde hned a on doma bude sám (ještě třeba ve voliéře) a buďto fyzicky nebo psychicky to nedá. Těžko říct.

Trošku morbidní, ale chápeme se jak to myslím - doufám. 😀 Jak nastínil Zjarda:

U mláděte je všechno na Vás a určitě nemá žádnou takovou nebo makovou minulost, což u toho staršího nebo dospělého, může být cokoliv - křik, kousání, napadání nebo jiné nervové neduhy a zlozvyky.

Pokud si pořídíte už nějakého staršího a i Vás přežije tak je tich scénářů opravdu mnoho. Pokud nežijete sama tak to tak drastické nebude. Podle mě je to těžce zodpověditelná otázka.

⋮
zjarda
zjarda správce
29.07.2025, 07:44:50 xxx:xxx.7eb0:be3f

Paní to nemůžete brát až takhle tragicky. To by se nemohlo nic a to by byla škoda. Když si pořídite nějakého takového dlouhožijícího, tak budete mít aspoň důvod žít o to déle 🤔.  A nebo rodina, daleký příbuzní… to je jedno, jen aby měl dotyčný papouška rád a byl spokojen. U mě je to horší, rodina se k němu nemá, bojí se ho a ostatní příbuzní, tak ti by ho obratem zpeněžili, tak to ne a přítelkyně by si ho prý nechala, ale taky se ho bojí, takže by mu byla souzena volierka a tak jsem si ho dal do závěti, že pak půjde ke známým na vesnici nebo oni se nám o něj starají, když jsme na dovolené a navíc tomu rozumí, taky chovají a je mu u nich dobře, takže se vším všudy půjde k nim. A ještě ani o tom neví 😁. Když to teď čtu, tak je mi to nějak divné, ale je to život a on patří taky do něj.   Zappe 

⋮
kometa
kometa správce
29.07.2025, 07:48:33 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele zjarda z 29.07.2025, 07:44:50

tak budete mít aspoň důvod žít o to déle

Taky mám závazek být tady ještě dalších minimálně 15 let. Kvůli novému kocourovi. Tak snad to klapne.

⋮
Sardullah
Sardullah 21.08.2025, 19:56:55 xxx.xxx.221.216
Sardullah:

No upřímně, nejsem žádnej odborník na papoušky…ale pro mě vždycky “ručně dokrmeni” znamenalo, že teda je to papagáj krotký zvyklý na lidskou manipulaci, mazlení a podobně.

Moje kamarádka ručně dokrmovala ary a žaka, tak jsem ty papoušky viděla v reálu…tak si to tak nějak představuju…ochočený mazlítka…

Teď na mě vyskočila na FB fotka od té mojí kámošky, co si bere papoušky na ruční dokrmení…papouší školka 🙂…tady potom ručně dokrmený papoušek=papoušek ochočený…

Obrázek
⋮
Anonymní (neregistrovaný) 22.08.2025, 10:27:15 xxx.xxx.295.12
Sardullah:

Teď na mě vyskočila na FB fotka od té mojí kámošky, co si bere papoušky na ruční dokrmení…papouší školka 🙂…tady potom ručně dokrmený papoušek=papoušek ochočený…

Obrázek

V ČR je spoustu lidí co se živí ručním odchovem a je to doména především žen. Buď sami chovají papoušky nebo jen vykupují mláďata a ty dokrmí. Mají klidně několik desítek papoušků naráz ale rozhodně to není žádný med. Péče podobná malému dítěti, vstávání i v noci.

⋮
Lenka (neregistrovaný) 23.08.2025, 09:56:17 xxx.xxx.101.213

My jsme před pár dny šli kupovat ručně dokrmené korelky. Čekalo mě nemilé překvapení, 2 korely měly bokem od ostatních v malé kleci. Pán řekl, že je nechá prolítnout , než pojedou,tak je začali nahánět v kleci, pak jim utekly, jedna letěla jak sekyra ke dnu za auto, tak ji smetákem honili. Protože auto bylo v průjezdu těsně u zdi, kde by nikdo se neprotáhl . No děs běs.  Druhou chtěli taky vypustit,ale tu jsem raděj chytla a dala do přepravky, aby ji neubili. Takže výsledek je ten, že máme obě ve voliéře , ale bojí se. Takže si ochočovat budem muset sami. 

⋮
kometa
kometa správce
23.08.2025, 11:40:14 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lenka z 23.08.2025, 09:56:17

Taková papouščí množírna?

⋮
zjarda
zjarda správce
23.08.2025, 13:50:00 xxx.xxx.139.178
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lenka z 23.08.2025, 09:56:17

Zdravím. No a teda proč jste je brala, když nebyli dle Vašich představ a ještě i divoké! Jen jste dál podpořila nějakého vykuka, který bude vesele dál pokračovat. V nabídce je jich dost, tak bych mu to ještě hezky vysvětlit a otočil bych se na podpadku a jedu dál. I když vím, že s korelami, by  neměl být problém, ale náhoda je blbec a už pár takových jsem zažil…  S pozdravem Zappe 

⋮
Alex66
Alex66 23.08.2025, 22:48:31 xxx.xxx.102.195

Absolutní souhlas s předchozím příspěvkem. Něco takového zažít tak ne že se otočím na podpadku ale vystřelím odtud jako raketa.

⋮
Sardullah
Sardullah 24.08.2025, 09:34:30 xxx.xxx.221.216
Alex66:

Absolutní souhlas s předchozím příspěvkem. Něco takového zažít tak ne že se otočím na podpadku ale vystřelím odtud jako raketa.

Myslím, že to je stejný, jako když si lidi berou štěňata s množírny….jako při koupi vidí, že všechno není ok, že štěně je třeba bojácné a že asi není ani zdravotně cajk, ale koupí ho, protože toho chudinku u toho chovatele nenechají a štěndo tím pádem zachrání. Jinak si to neumím vysvětlit.

⋮
brandt
brandt 26.08.2025, 05:39:41 xxx.xxx.213.34

Ahoj, někdo dokrmuje ručně, protože je chyba u rodičů apod. a někdo cíleně, aby dosáhl krotkého ochočeného ptáka. Je to docela jednoduché a proto, abyste vychovali krotké, ochočené odrostlé mládě, musíte mu kromě vymáčknutí instatní směsi do volete věnovat průběžně adekvátní čas a pozornost. Znám chovatele, který dokrmuje poměrně velké množství velkýc papoušků od žaků, přes molučáky až po ary a výsledek vždy na jedničku, protože má manželku, která to má jako mateřskou dovolenou. 

Jinak ještě k tomu nešvaru s pořizovaním zanedbaných nebo jinak nevyhovujícíh zvířat: je to sice smutné, ale není jiná možnost, než to nedělat a nechat je u toho, kdo je nabízí!!! To jestli třeba pojdou nebo něco podobného je klidně možné, ale to není starost toho zájemce! Tohle není metoda, jak nečemu pomoct a nelze zachránit celý svět. Když podvodník prodá, tak nakoupí další. Když neprodá, tak přijde o peníze a znovu už to většinou neudělá. 

Klidně se na to dá koukat tak, že zvířata, která možná pojdou byla obětí za xxx dalších, která nebodou mít podobný osud. 

⋮
Anonymní (neregistrovaný) 01.09.2025, 16:40:40 xxx.xxx.101.213
»
Odpověď na příspěvek uživatele zjarda z 23.08.2025, 13:50:00

Je to pravda, že mi jich bylo líto. Já jsem pořád doma, tak se jim můžu věnovat.  Tihle lidé byli staří a prý postupně  ruší chov. Já nemám jinak zkušenosti  s jinými chovateli, jestli to nedělají i jiní takhle. Asi je chyba ve mě , že beru lidi vůbec za podvodníky.  Tak jsem to vzala na sebe. Syn si kdysi pořídil senegálce z trhu.  Byl totálně divoký a taky jsem ho ochočila. Dnes je to největší mazel.  Dnes už jedna korelka mně vyhledává a začala mi zobat z ruky. Tak mám radost

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.