Aktuálně: 2 768 inzerátů261 434 diskuzních příspěvků19 165 uživatelů

Pyometra - krevní transfuze

K.V. (neregistrovaný) 10.08.2025, 11:26:57 xxx.xxx.11.23

Přeji pěkný den aspoň vám. Naše fenka je na veterině a čeká ji zítra (v případě nutnosti dnes) operace. Má pyometru. Včera začala krvácet, tak jsme hned jeli na pohotovost. Během dneška jsme si měli sehnat raději dárce krve pro případné komplikace pro transfuzy. To se nám naštěstí díky webu červená tlapka podařilo docela rychle. Fenka má hodnotu krve 23, kritické číslo je 21, optimální 35 (nevím jestli si ta čísla pamatuji přesně, byla sdělena po telefonu dnes). Prý ta transfuze nemusí být potřeba ale je to takto na jistotu. Fenka má rozhozenou iontovou vazbu a v krvi málo draslíku. Prý stav, kdy už musí mít problémy 2 měsíce, ale projevilo se to až nyní. Má někdo zkušenost, jaká je pravděpodobnost komplikací při operaci? Jde o fenu 19 kg australský ovčák, 8 let. Odteď už budu všechny feny kastrovat a to je další dotaz. V kolika letech je nejlepší fenu vykastrovat. Samozřejmě se zeptám i doktora.

BaLu
BaLu 10.08.2025, 13:41:59 xxx.xxx.230.124
»
Odpověď na příspěvek uživatele K.V. z 10.08.2025, 11:26:57

Je to samozřejmě vaše věc, když se rozhodnete všechny své další feny kastrovat, ale tak jako všechno, i kastrace má své pro a proti. U větších a velkých plemen není zanedbatelné nebezpečí následné inkontinence. Sice existují léky, ale stačí malé nachlazení a úplně nefungují.

Když kastrovat, tak jak píše Sarah, až v dospělosti, po druhém roce života. 

kometa
kometa správce
10.08.2025, 14:07:37 xxx.xxx.147.163
»

Fenka má rozhozenou iontovou vazbu a v krvi málo draslíku. 

No, vaše informace jsou trochu kusé - číslo 23 se týká čeho? Rozhozená iontová vazba - co si pod tím máme představit? Málo draslíku - nenapadá mě, jak to souvisí s pyometrou.

Ale k věci - slyším prvně, že k operaci pyometry je potřeba dárce krve. Ad komplikace - každá narkóza je potencionální riziko. Bezpečnější je inhalační.

Co se týče preventivní kastrace - viz výše. Rozhodně počkat do minimálně dvou let věku feny.

Sardullah
Sardullah 10.08.2025, 15:37:16 xxx.xxx.221.216

Mám už druhou fenu, kterou jsem nechala preventivně vykastrovat.

Mohlo by se zdát, že teda jsem pro preventivní kastrace, ale musím říct, že je to hodně těžký a složitý rozhodnutí…alespoň tedy pro mě, protože jsem i u druhé feny zvažovala pro a proti. 

První fenu jsem kastrovala hodně mladou…v devíti měsících, před prvním háráním, nepočkala jsem do dospělosti, protože pro mě byla důležitější ta prevence a v tomto případě, při kastraci v tomhle věku prevence nádorů na mléčné žláze. Fena kříženka BSP a bernardýna…řekla bych, že ač kastrovaná v nedospělém věku, tak přesto dospěla. Měly jsme štěstí a tak nebyla inkontinentní (riziko inkontinence u kastrovaných fen velkých plemen je poměrně výrazné. Sice tedy kastrace splnila účel prevence nádorů na mléčné žláze a pyometry, ale kastrace v takto nízkém věku mohla mít vliv na osteosarkom, který byl feně diagnostikován v 10,5 letech. Jako nemuselo to být tím, ale mohlo. Jinak fena neměla problém s nadváhou…samozřejmě vlivem kastrace v tomto věku byla větší, mohutnější než by asi byla, pokud by kastrovaná nebyla. V srsti bych neřekla, že se kastrace nějak projevila…možná trochu na zadeli. Jinak byla fena celý život zdravá…až do toho osteosarkomu.

Druhá moje kastrovaná fena je pyrenejská horská psice…kastrace v cca 2,5 letech věku. Tak tady teda musím zatím taky zaťukat, že zatím žádná inkontinence. Bohužel se kastrace negativně podepsala na srsti…má oblasti, kde je srst “normální” ale bohužel celá záď včetně zadních nohou ..tam jí srst “zbavlnkověla”. Srst pyrenejců je velmi funkční a dá se s minimálním úsilím udržet v provozuschopném stavu. U mojí feny je to boj a ve své podstatě je jediné řešení použití prořezávacího hřebenu a následné dočesání…srst má velké tendence dredovatět a tak často přijdou na řadu i nůžky. Fena je velká…ve své podstatě má proporce psa-samce. Další věc je nadváha…resp. ne že by fena byla vysloveně tlustá, ale je hodně mohutná a na omak bych řekla, že by klidně nějaký to kilčo mohla shodit…ale ona jí tak málo, že kdybych jí měla dávku skrouhnout třeba o třetinu, tak je to potom půl kila masa na den na šedesátikilovýho psa. Samozřejmě další řešení by bylo přidat na pohybu, ale její ochota k dlouhým procházkám byla vždy velmi nízká…nesouvisí to s váhou ani s věkem (feně je v současnosti 5 let). Takže je to boj jí udržet alespoň tak, jak je. 

Upřímně u obou fen byla pro mě ta rozhodnutí kastrovat tak náročná a když se nad tím zpětně zamýšlím, tak pokud bych si ještě někdy měla pořídit psa, tak to bude psí kluk…a to přestože feny mi povahově vyhovují líp.

Plaka
Plaka 10.08.2025, 20:46:53 xxx:xxx.a723:78c1
»

Se divím, že v případě pyometry neoperovali hned. Měla jsem rotvici, která do poslední chvíle nedala na sobě vůbec nic znát, pak se sesypala jak domeček z karet. Uzavřená pyometra, sepse, anemická už byla, operace těsně před rupturou dělohy, teplota necelých 36 stupňů, když jsme jeli k vetovi. Operaci zvládla taktak, hojila se hodně dlouho, největší problém byl ji po operaci rozežrat. Odmítala vše, tak pasta Calopet coby dotace aspoň něčeho a nakonec panenka na másle oprásknutá zabrala.
Jestli má vet inhalačku a je šikovný, bude to dobré, nebojte. Spíš bych se zaměřila pak na rekonvalescenci, bacha na klidový režim, nenechat ji nikde doma hupsat, ven striktně jen na vodítku až do stehů. Plus tedy hodně hlídat jizvu, zamezit jakémukoliv blemcání stehů. Takže límec/tričko a vydržet. 🍀

Sarah01
Sarah01 10.08.2025, 22:18:40 xxx.xxx.162.253

Moje první fena GR měla pyometru cca v 9 letech, operovali ji hned, jak jsme ji přivezli na kliniku, vše probíhalo bez komplikací. Rány si vůbec nevšímala, krásně jí srostla, jizva nebyla skoro vidět. Už je to asi 12 let, fenka už tu dávno není, ale pamatuju si, že žádné problémy nebyly. Až do 13 let, kdy ji postihla mrtvice. Od té doby jsem měla další 4 feny a kastruju v 8 letech, i když fena není chovná.

Ph (neregistrovaný) 10.08.2025, 22:41:46 xxx:xxx.1e6a:da14
»
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 10.08.2025, 20:46:53

Se divím, že v případě pyometry neoperovali hned

protoze nedele…. sehnat pohotovost bude cim dal tim tezsi ☹️

Doron
Doron 10.08.2025, 22:45:24 xxx.xxx.166.146
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 10.08.2025, 14:07:37

To asi budou hodnoty toho draslíku.. 3,5mmol/L, bude těch 35..

Ten ale spíš souvisí s onemocněním ledvin ..

Kde jste na té veterinární klinice? Doufám, že ne Jaggy Praha .

.

Plaka
Plaka 10.08.2025, 22:45:29 xxx:xxx.a723:78c1
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 10.08.2025, 22:28:48

Na pohotovosti je vždy operatér, může být třeba nějakou dobu zaneprázdněn, ale pak se kuchá. Snad to není jen reklama nebo upozornění na web červené tlapky. Transfuze se při operaci pyometry běžně nepoužívá. Uvidíme, co písne zítra zadavatelka, jak to dopadlo.

Doron
Doron 10.08.2025, 22:50:42 xxx.xxx.166.146
»
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 10.08.2025, 22:45:29

No nevim, na tý Jaggy určitě nebyl. 

Ph (neregistrovaný) 10.08.2025, 22:51:05 xxx:xxx.1e6a:da14
»
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 10.08.2025, 22:45:29

sorry, ale pohotovost neznamena automaticky, ze je k dispozici operacni team. bohuzel….

Plaka
Plaka 10.08.2025, 22:53:26 xxx:xxx.a723:78c1
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 10.08.2025, 22:51:05

Aha, jsem rozcapená od nás. ☹️ 

Ph (neregistrovaný) 10.08.2025, 23:07:30 xxx:xxx.1e6a:da14
»
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 10.08.2025, 22:53:26

co je od nas? 

jsem kousek od hranic Prahy a kdyz se neco bude dit -tak uprimne -nemam plan… se vsim, co jde jen trosku odlozit jezdim do brna ☹️

ale tohle je typicke- prijmeme pacose, budeme shanit transfuzi -ale hlavne odoperujeme az v pracovni den ( co nemusi byt ale vzdycky na skodu )

Plaka
Plaka 11.08.2025, 00:08:16 xxx:xxx.a723:78c1
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 10.08.2025, 23:07:30

HK vet. Tedy teď už spadá pod Vetino, ale vždy je tam vet při pohotovosti, rozhodně se tam nedějí věci, které zažila Doron v Praze. Zakladatel kliniky si asi trvá na jistém standardu. Z Prahy je máte po dálnici kousek, jsem jejich klientem už dávno i jen na očkování a tak. Za sebe a svý psiska (Vořecháček a Librela nežádoucí účinky, ledviny, slinivka, rotvice a akutní kastrace, Netvor a spešl zacházení před a po kastraci) je můžu jen a jen doporučit.

K.V. (neregistrovaný) 11.08.2025, 09:37:19 xxx.xxx.11.23
Plaka:

Se divím, že v případě pyometry neoperovali hned. Měla jsem rotvici, která do poslední chvíle nedala na sobě vůbec nic znát, pak se sesypala jak domeček z karet. Uzavřená pyometra, sepse, anemická už byla, operace těsně před rupturou dělohy, teplota necelých 36 stupňů, když jsme jeli k vetovi. Operaci zvládla taktak, hojila se hodně dlouho, největší problém byl ji po operaci rozežrat. Odmítala vše, tak pasta Calopet coby dotace aspoň něčeho a nakonec panenka na másle oprásknutá zabrala.
Jestli má vet inhalačku a je šikovný, bude to dobré, nebojte. Spíš bych se zaměřila pak na rekonvalescenci, bacha na klidový režim, nenechat ji nikde doma hupsat, ven striktně jen na vodítku až do stehů. Plus tedy hodně hlídat jizvu, zamezit jakémukoliv blemcání stehů. Takže límec/tričko a vydržet. 🍀

neoperovali hned právě protože má rozhozenou iontovou vazbu a strašně málo draslíku v krvi, takže ji prvně chtějí stabilizovat a zavodnit ale zároveň ji hlídají a kdyby se to začlo zohšovat šli by do toho hned. Teplotu má 39,5 takže zvýšenou. Už jsem se informovala i na tu hodnotu krve 23 jak jsem psala. A to je obsah červených krvinek, normálně má pes 35-55 % a proto je připravena infuze pro případ nouze.

kometa
kometa správce
11.08.2025, 09:51:26 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 10.08.2025, 20:46:53

Se divím, že v případě pyometry neoperovali hned.

Já taky.

kometa
kometa správce
11.08.2025, 09:54:21 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele K.V. z 11.08.2025, 09:37:19

normálně má pes 35-55 %

Takže hematokrit. Nabízí se otázka, proč je tak nízký - třeba ledviny. I ten draslík. Jak píše Doron - ledviny? Cushing? Cukrovku asi nemá, to byste zmínila.

Ph (neregistrovaný) 11.08.2025, 11:43:06 xxx.xxx.90.56
»
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 11.08.2025, 00:08:16

diky! 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.