Dobrý den chtěl bych se zeptat jestli se někde dá sehnat ještěrka zelená (Lacerta viridis)a jestli potřebuji nejaké povolení na chov
předem děkuji za odpověď
Dobrý den chtěl bych se zeptat jestli se někde dá sehnat ještěrka zelená (Lacerta viridis)a jestli potřebuji nejaké povolení na chov
předem děkuji za odpověď
Ještěrka zelená je chráněná, její držení v zajetí je nezákonné a povolení soukromá osoba nedostane.
Zdravím, na skupinu ještěrek se specializuji. Cvrk má víceméně pravdu, ale jsem v kontaktu i s chovatelem, který je měl (jako soukromá osoba) legálně. I mám info o dalších chovatelích, chovající české druhy na základě vydané výjimka a povolení legálně. Všichni se vcelku shodují v tom, že to úřední martyrium by znovu nepodstupovali, a navíc jejich odchovy jsou prakticky neudatelné.
Z hlediska ochrany druhu nesejde na tom, zda si jednotlivec odchytne/sežene za účelem soukromého hobby chovu několik mláďat/subadultů. Z právního hlediska je však i toto postižitelné.
V ČR je však legální chovat druhy podobné - Lacerta strigata, Lacerta trilineata, nebo Lacerta bilineata. Poslední jmenovaná se od L. viridis prakticky vůbec neliší. A dále samozřejmě velkou škálu dalších druhů pravých ještěrek. Kdyby jste měl zájem, možno se mi ozvat, líhnou se mi nyní mláďata z kanárských ještěrek rodu Gallotia 😀.