Aktuálně: 2 778 inzerátů261 384 diskuzních příspěvků19 165 uživatelů

Chov ještěrky zelené

Anonymní (neregistrovaný) 11.08.2025, 18:26:13 xxx.xxx.234.58

Dobrý den chtěl bych se zeptat jestli se někde dá sehnat ještěrka zelená (Lacerta viridis)a jestli potřebuji nejaké povolení na chov

předem děkuji za odpověď 

Cvrk
Cvrk 12.08.2025, 08:38:10 xxx.xxx.190.190

Ještěrka zelená je chráněná, její držení v zajetí je nezákonné a povolení soukromá osoba nedostane.

sharingan
sharingan 12.08.2025, 09:52:04 xxx.xxx.186.2
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 11.08.2025, 18:26:13

Zdravím, na skupinu ještěrek se specializuji. Cvrk má víceméně pravdu, ale jsem v kontaktu i s chovatelem, který je měl (jako soukromá osoba) legálně. I mám info o dalších chovatelích, chovající české druhy na základě vydané výjimka a povolení legálně. Všichni se vcelku shodují v tom, že to úřední martyrium by znovu nepodstupovali, a navíc jejich odchovy jsou prakticky neudatelné. 

Z hlediska ochrany druhu nesejde na tom, zda si jednotlivec odchytne/sežene za účelem soukromého hobby chovu několik mláďat/subadultů. Z právního hlediska je však i toto postižitelné. 

V ČR je však legální chovat druhy podobné - Lacerta strigata, Lacerta trilineata, nebo Lacerta bilineata. Poslední jmenovaná se od L. viridis prakticky vůbec neliší. A dále samozřejmě velkou škálu dalších druhů pravých ještěrek. Kdyby jste měl zájem, možno se mi ozvat, líhnou se mi nyní mláďata z kanárských ještěrek rodu Gallotia 😀.

Obrázek

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.