No, může za to nízka teplota, znečištěná voda nebo nedostatečné UVB záření. Projevuje se bělavými až šedými mapami na kůži či krunýři, někdy změknutím tkáně. Doporučuji zlepšit filtraci, zkontrolovat teplotu i osvětlení a navštívit veterináře se zaměřením na plazy, který potvrdí diagnózu a nasadí antimykotickou léčbu.
Teplotu vody je okolo 27, filtrace perfektní pravidelně čištěná. Voda čistá, jediný to UVB je bídné. Mám ji zhruba rok a půl. Po celou dobu v pohodě a pak odjedu na víkend, přijedu a kajmanka bílou hlavu a všechny rybky, které tam má na zpestření jídelníčku mrtvé. Veterináře jsem kontaktoval, dostal jsem nějaký přípravek do vody, denně musím měnit polovinu vody, čistit filtraci a aplikovat přípravek. Tak snad to dopadne dobře. Jaké je pro ni nejlepší UVB? Moc jsem ho neřešil, protože je stejně pořád zalezlá v jeskyni.
I když je kajmanka většinu času zalezlá, UVB potřebuje. Ne kvůli aktivitě, ale kvůli metabolismu vápníku a imunitě. Dlouhodobě slabé nebo žádné UVB vede k oslabení organismu a větší náchylnosti k infekcím.