Aktuálně: 2 774 inzerátů261 113 diskuzních příspěvků19 162 uživatelů

Nový zákon o ochraně zvířat

biaca
biaca 20.08.2025, 20:28:37 xxx.xxx.47.71

Nevím, jestli je to vtip, ale na internetu na mě vyskočil tento článek 

https://ilovebryle.cz/2025/08/19/novy-zakon-o-ochrane-zvirat-z-roku-2025-uklada-velmi-vysoke-pokuty-majitelum-kocek-kteri-nedodrzuji-povinna-pravidla

Ps. Kolik ze zdejších uživatelů má očipované kočky - já tedy se musím přiznat,že mám kluky oba očipované, mým ideálem bylo s nimi chodit ven (ale skutečnost zůstala pouze v představách) 

ps. zatím to bylo podle GPT přijato pouze v EU, nikoliv v ČR

Sarah01
Sarah01 20.08.2025, 20:35:33 xxx.xxx.162.253

A on už existuje nějaký oficiální registr domácích zvířat? 🤔Že o tom nic nevím. Ten článek bude nějaký fejk.

Bodlinka
Bodlinka 20.08.2025, 21:29:03 xxx.xxx.30.72

normální clickbait, tyhle věci generuje umělá inteligence divným překladem bůhví odkud

nicméně je to tak, že v českém zákoně je povinnost zapsat psa a jeho číslo čipu a údaje o majiteli a o vakcinaci do registru

ale tato povinnost se (už roky 😀) nevymáhá, protože registr jaksi není

a je nějaký návrh směrnice eu, nevím, v jakém stavu schválení, ale buď už jo nebo skoro, co přikazuje čipování koček a taky nějaký registr

já teda kočky čipované mám, ale to čistě proto, abych je mohla špehovat dvířky.

kometa
kometa správce
21.08.2025, 11:29:34 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele biaca z 20.08.2025, 20:28:37

Kolik ze zdejších uživatelů má očipované kočky

Já své kocoury domácí ne. A vzhledem k tomu, že neexistuje ani centrální registr pro psy…

Jak chcete donutit majitele koček? Vždycky řeknou - tahle není moje. 

Poslední dobou přikrmuji hubenou chlupatou a nejspíš nikomu nepatřící březí. Holt nechám porodit a pak vykastrovat. 

Zrzavci
Zrzavci 21.08.2025, 12:06:18 xxx.xxx.226.62
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 21.08.2025, 11:29:34

Holt nechám porodit a pak vykastrovat.

hodná, moc hodná.

Tenurri
Tenurri 21.08.2025, 13:46:42 xxx.xxx.239.143

Těch falešných článků o čemkoliv začíná být nějak moc. Za chvíli bude internet z 90% plný plevele.

Jinak já mám kocoura čipovaného už od chovatelky, čip evidují ale jen na veterině a nikam jsem ho nezadávala. Kočka čipovaná není. Příští rok bude mít 10 let a když jsem si ji brala, tak se to ještě nějak u koček neřešilo a dočipovat jsem ji nenechala. Oba jsou jen domácí a ven nechodí. U kočky jsem o tom chvíli uvažovala kvůli miskám na čip, aby jí kocour všechno nesežral, ale nakonec to nebylo nutné.

Kdybych měla kočky, co courají ven, očipovat bych je určitě nechala a stejně tak bych i do nějakého registru čipy zaregistrovala.

kometa
kometa správce
21.08.2025, 14:00:01 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 21.08.2025, 12:06:18

hodná, moc hodná.

Ne, nejsem hodná, jenom pragmatická. A to mám výčitky, že jsem s návykem na přepravku a tím pádem s možností kastrace nezačala dřív. Protože to by se ta koťata nenarodila a nepřispěla tak k zástupu toulavek. Které nejspíš nikdo neodchytí a nekonečný příběh bude pokračovat.

Zrzavci
Zrzavci 21.08.2025, 14:31:28 xxx.xxx.226.62
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 21.08.2025, 14:00:01

Třeba se povede, že porodí někde poblíž? nebo je přivede a podaří se je odchytit. Neházejte brokovnici do ovsa🙂

Sarah01
Sarah01 21.08.2025, 14:32:59 xxx.xxx.162.253
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 21.08.2025, 13:46:42

Těch falešných článků o čemkoliv začíná být nějak moc. Za chvíli bude internet z 90% plný plevele.

Zrovna jsem dnes slyšela, jak o tom mluvili na rádiu Beat….loni prý využívali lidi AI na internetu z cca 30%, letos už více než že 70%. Popravdě loni jsem si toho ještě ani nevšimla a teď to na nás leze odevšad.

Xerxova
Xerxova 21.08.2025, 14:35:59 xxx:xxx.5249:be2

s umělou inteligencí je psina - na jaře jsme se jí zeptali, jaká je provozní doba a cena na “ruském kole” v Málaze - ona nám odpověděla přesný čas i cenu… a my jsme zjistili, že kolo bylo demontováno již před pěti lety. Prostě vychází se starých dat. 

assil
assil 21.08.2025, 22:50:33 xxx.xxx.121.3
»
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 21.08.2025, 14:35:59

AI se hlavně snaží zavděčit, takže si vymyslí cokoliv. 😀

No ale třeba na téma rozpoznávání mimozemských umělých objektů jsme si pokecali docela dost. 😀

brandt
brandt 26.08.2025, 05:47:59 xxx.xxx.213.34

Povinné čipování psů je v tomhle stavu úplná idiocie. Musím nechat psa očipovat, ale nemám povinnost nikam tyto údaje nechávat zapsat. Ono vlastně není ani kam a v ČR fungují dvě velké soukromé, nepropojené databáze, které umí dobře pouze vybírat peníze za registraci. MP odcyhtí někde psa, načte dokonce jeho čip a když není ani v jedné z těchto databází, tak je výsledek, jako kdyby byl pes bez čipu.  Ty dvě databáze ještě způsobují, že část lidí jede na té a druhá na oné, takže je velká chybovost dohledávání Celý fór je v tom, že veterináři podle zákona mají povinnost provadět čipování psů, ale nemají povinnost vedení evidence čipů. 

drvodelkafialova
drvodelkafialova 26.08.2025, 07:51:46 xxx.xxx.171.147
»
Odpověď na příspěvek uživatele brandt z 26.08.2025, 05:47:59

A co byste ještě po těch veterinářích chtěl? To nejsou ajťáci někde u stolu, mají léčit zvířata a za to jim platím, když k nim jdu. Neplatím a ani nechci platit za to, že velmi vzdělaný člověk s vysokou hodinovou mzdou bude dělat práci, kterou zvládne takřka kdokoli s běžnou znalostí čtení a ťukání jedním prstem do klávesnice.  Stát na nás tuhle povinost vymyslel a má se také postarat o funkční databázi i kdyby pověřil soukromou firmu jejím provozem.

Odberryho
Odberryho 26.08.2025, 08:07:09 xxx:xxx.765b:bf96

Existuje vyhledávač, který projede známé registry a zjistí, je-li tam číslo čipu vedeno. Pak už stačí jen obrátit se na konkrétní registr. 

K dotazu…všichni mí tři kocouři jsou čipování i registrovaní, i když jsou čistě domácí. Náhoda je blbec a mít kočku čipovanou a neuvedenou v žádném registru nedává smysl. 

A co se týče nějakých případných zákonů na ochranu zvířat….kdo to jako bude kontrolovat? Ti samí, co kontrolují psy? Ty psy, kteří jsou zavření v garážích a sklepích, veterináře neviděli, jak je jejich život dlouhý až když už se tam dostane náhodou nějaká kontrola (zpravidla na udání, jinak se tam nemá jak zjevit), tak pokud se tam neprodírají zdechlinami, tak se nic neděje. 

Takže opět jen buzerace slušných lidí, kteří to budou chtít mít v pořádku.

Obrázek
kometa
kometa správce
26.08.2025, 08:58:00 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele brandt z 26.08.2025, 05:47:59

ale nemají povinnost vedení evidence čipů.

Nemají. Protože to zase někdo nahoře nedomyslel.

Sarah01
Sarah01 26.08.2025, 09:10:34 xxx.xxx.11.197
Odberryho:

Existuje vyhledávač, který projede známé registry a zjistí, je-li tam číslo čipu vedeno. Pak už stačí jen obrátit se na konkrétní registr. 

K dotazu…všichni mí tři kocouři jsou čipování i registrovaní, i když jsou čistě domácí. Náhoda je blbec a mít kočku čipovanou a neuvedenou v žádném registru nedává smysl. 

A co se týče nějakých případných zákonů na ochranu zvířat….kdo to jako bude kontrolovat? Ti samí, co kontrolují psy? Ty psy, kteří jsou zavření v garážích a sklepích, veterináře neviděli, jak je jejich život dlouhý až když už se tam dostane náhodou nějaká kontrola (zpravidla na udání, jinak se tam nemá jak zjevit), tak pokud se tam neprodírají zdechlinami, tak se nic neděje. 

Takže opět jen buzerace slušných lidí, kteří to budou chtít mít v pořádku.

Obrázek

Jenže neexistuje žádná povinnost tam mít zvíře registrované, není to žádný oficiální státní registr, ten se totiž několik let jenom připravuje a skutek utek. A jak známo, pokud lidi nemusí, registrovat nic nebudou, zvlášť když se za to ještě musí platit.

Jinak pro info já mám registrované všechny své 3 psy v NRMZ.

Odberryho
Odberryho 26.08.2025, 09:24:31 xxx:xxx.765b:bf96
Sarah01:

Jenže neexistuje žádná povinnost tam mít zvíře registrované, není to žádný oficiální státní registr, ten se totiž několik let jenom připravuje a skutek utek. A jak známo, pokud lidi nemusí, registrovat nic nebudou, zvlášť když se za to ještě musí platit.

Jinak pro info já mám registrované všechny své 3 psy v NRMZ.

Jj, souhlasím. Opět jen nedotažená povinnost u psů (povinnost čipovat a dál už nic), takže je blbost zavádět něco podobného u koček. 

Já mám taktéž všechny v NRMZ (tři kocoury, dva psy a i fretku jsem tam měla…i když pochybuji, že tu by někdo načítal ). Příklad, který jsem dávala, bylo ověření, zda veterinář opravdu registroval bratrovi psa, když si za to vzal poplatek (což je v pořádku, když se tak opravdu stalo). 

Sarah01
Sarah01 26.08.2025, 09:38:27 xxx.xxx.11.197
Odberryho:

Jj, souhlasím. Opět jen nedotažená povinnost u psů (povinnost čipovat a dál už nic), takže je blbost zavádět něco podobného u koček. 

Já mám taktéž všechny v NRMZ (tři kocoury, dva psy a i fretku jsem tam měla…i když pochybuji, že tu by někdo načítal ). Příklad, který jsem dávala, bylo ověření, zda veterinář opravdu registroval bratrovi psa, když si za to vzal poplatek (což je v pořádku, když se tak opravdu stalo). 

Vím, že někteří veterináři to dělají, asi i proto, že mnozí majitelé ani nevědí, jak na to, pokud vůbec vědí, že nějaké registry jsou. Jestli to dělá i ten můj, vůbec netuším, ale vím určitě, že v registrech hledá, když někde ošetřuje zatoulaného a nalezeného psa.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 26.08.2025, 09:50:24 xxx.xxx.171.147

Mě třeba to čipování přišlo jako dobrý nápad. Jsem proti plošným poplatkům ze psů, ale kdyby registr fungoval jak má a třeba se za to vybíral pravidelný poplatek, proč ne. Taky by se pak mohly vybírat pokuty - cíleně, když třeba někdo po psovi neuklízí apodobně, s tím že při opakovaném prohřešku se může pokuta automaticky navyšovat. Taky by se díky tomu mohli vytipovat psi a i majitelé s problematickým chováním. Prostě šlo by to nastavit tak, aby systém slušné majitele zvýhodnil a naopak. Umím si i představit, že třeba útulek místo požadavků na psaní motivačních nesmyslných dotazů, by pomocí databáze částečně mohl prověřt zájemce z řad nových majitelů a nedávat psa tomu, co má hlášeno každý rok nové zvíře apod.

Ovšem tak jak je to teď je čip k ničemu.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.