Aktuálně: 2 774 inzerátů261 107 diskuzních příspěvků19 162 uživatelů

Rekonvalescence po torzi

PumaCZ
PumaCZ 22.08.2025, 20:17:05 xxx:xxx.3fd:28

Ahoj, 

Nemate tu nekdo zkusenost s rekonvalescenci po torzi zaludku s odebranou slezinou? 
Na veterine rekli dva tydny klidovy rezim, ale tezko pak pujdeme po dvou tydnech treba na obrany, ze.. 

Za ty dva tydny uz by mel mit normalni krmny rezim a asi uz bude pomalu schopny chodit na nejake klidne kratsi prochajdy, ale kdy bude moci zacit zase s nejakymi aktivitami? Kdy bude moci skakat na pohovku a chodit do/ze schodu? 

Urcite se na tohle jeste zeptam na kontrole, ale do te doby bych rada vyslechla zkusenosti ostatnich 🙂 

Diky!

Obrázek
Plaka
Plaka 22.08.2025, 20:45:02 xxx:xxx.1987:cd34

Ty bláho, Hachi si musí pořídit asi vše dostupný, že? ☹️ Přeju klidný srůstání a ať je to už poslední zdravotní problém u něj.🍀
Mý psiska torze ještě nepotkala (ťukám teď na vše kolem!!!). Ale u pár kamarádů jsem ji měla “live” - odvoz psa na kliniku a tak. Bylo to teda bez problémů se slezinou, ale i tak rekonvalescence trvala docela dlouho. Možná to bylo tím, že šlo o starší psy, 9-10letý. Měli přišitý žaludky, to má Hachi jistě taky. Rozkrmování hodně postupný, pomalý, po trošičkách dietu často. Po dvou týdnech určitě nebyli na běžném krmném režimu. 
Aktivity a tak byly podmíněný stavem psa, ale dřív než za měsíc od operace to nebylo, myšleno krátký prochajdy na vodítku. Kor, když měl Hachi i slezinu odebranou, to je velká břišní operace. Byla bych ráda, že vůbec přežil, rozcapovala bych ho a na aktivity posečkala, to poznáte, až si vevnitř sroste pěkně. 
Když bych to brala vzhledem ke kastraci feny s akutní pyometrou - dva týdny totál ve střehu, žádný hupsajda. Další dva týdny striktně vodítko i na zahradě, klidný pocourání občas i ven. A pak by se vidělo. 

acher (neregistrovaný) 22.08.2025, 21:03:53 xxx.xxx.222.196

Setkala jsem se s torzí 3x.Naposledy u 6ti letého čuvače.Slezinu mu také odebrali.Do vyndání stehů byl doma,pak už byl normálně na dvoře.Krmení zpočátku 5x denně malý dávky.Vařené maso,rýže,nic,co by nadýmalo.Asi po týdnu už dostával 3x denně a asi po měsíci už normálně 2x.Nekrmím moc granule,takže ty nedostával,ale po tom asi měsíci už normální stravu.Po vyndání stehů už chodil normálně i na procházky.Do schodů chodil od počátku jak se pořádně vyspal z narkózy.Spával na odpočívadle.Dožil se 12,5 roku.

Bodlinka
Bodlinka 22.08.2025, 22:57:21 xxx.xxx.30.72

tak kratší procházky jsme dávaly hned a aktivity uvidíte podle psa. žádná rychlá hitparáda to asi nebude, ale půl roku to taky netrvá

nejtěžší imho bylo krmení, z počátku fungoval jen a pouze hovězí vývar a to je nora normálně popelnice, takže nějaký “normální” režim se v tomhle směru nekonal. pak se chuť vrátila a byl to dlouhodobý boj s velikostí porcí (hlava byla zvyklá na něco, co žaludek nedával) no a asi za rok to prožrala jak tlustí po bandáži a od tý doby bez potíží.

Vahine
Vahine 22.08.2025, 23:42:35 xxx:xxx.1009:aa01
»
Odpověď na příspěvek uživatele PumaCZ z 22.08.2025, 20:17:05

Zrovna, jak jsem Vás zahlédla vedle v tématu, tak jsem si říkala, že se zvesela zeptám, jak se má náš hrdina Hachi…a teď smutně koukám, že je chudák po takové náročné operaci. Vůbec nemám v tomto směru žádné zkušenosti, ale Hachimu z celého srdce přeji, aby zvládnul rekonvalescenci, co nejdřív a nejlíp a hlavně ať je v pořádku a užívá si pěkný psí život na 100% a je zdrav! 🙏🍀🍀🍀 Posílám mu pohlazení!

PumaCZ
PumaCZ 23.08.2025, 00:34:29 xxx:xxx.3fd:13

Diky vsem za cenne rady i prani, vazime si toho. 

Hachi je teprve treti den po operaci (torze ve stredu rano), dnes (v patek odpoledne) ho pustili domu, ale uvedomuji si, ze je stale riziko, ze se to muze jeste pos*at. Kazdopadne uz od vcerejska zere konzervy v malych  castych davkach a to fakt s chuti. Pry muze klidne i ciate mlete maso bez kosti, ale to tu bohuzel nemam. Nejradeji by sezral i misku. Nastesti se to chytlo vcas, takze tam nebyla jeste nekroza, ale zaludek byl prekrveny, takze je porad riziko, ze tam jeste tkan nekrotizovat muze (dle sona to ale vypada snad na dobre ceste). Plus krvacel do brisni dutiny z pretocene slinivky - zaludek i slinivka pretocene o 360 stupnu. Na veterine mu schody i pohovku zakazali a doporucili pobyt v kleci. Venku na zahrade (na voditku) si to ale straduje statecne 🙂 

Obrázek
Bodlinka
Bodlinka 23.08.2025, 10:19:18 xxx.xxx.30.72

největší riziko je bezprostředně po, kdy prostě může být někde ještě nekróza, může být DIC, můžou být různý iontový nestability, reperfuzní syndrom a tak

když už je pes z veteriny doma, tak už je to jen o hodně velký operační ráně

jo teď jsem si vzpomněla, noře se v tom udělal skvělý serom, ale to byl detail

PumaCZ
PumaCZ 23.08.2025, 12:34:46 xxx:xxx.3fd:2b
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 23.08.2025, 10:19:18

Tak co jsem cetla ruzne studie, tak pisou, ze prvni 4 dny jsou stale i po uspesne operaci kriticke, ale riziko umrti je relativne vysoke az do sedmeho dne. A je to tak dva tydny zpet, co jaem cetla o ND, kterou druhy den po operaci poslali take domu, vse vypadalo dobre a ctvrty den bohuzel zemrela ☹️ 

Jinak ranu ma obri, ale vypada moc pekne. Je sucha, neni skoro zarudla (jen hned u pindi ma asi modrinu). Dnes rano jsem ji radeji strikla dezinfekci na rany, ale myslim, ze se to hoji zatim hezky (tuk tuk). 

Dnes v noci jsme se teda moc nevyspali, ale ve ctyri rano se Hachi rozhodl, ze do klece uz nechce, a pak teda zbytek noci prospal v klidu az do rana, kdy se i poprve vykadil. Tak snad uz bude jen lepe.. 

Obrázek Obrázek
Doron
Doron 23.08.2025, 18:35:56 xxx.xxx.166.146

Brouček zlatej, co si to zase vymyslel ?

Vždyť jsem mu výslovně vzkazovala, že ta minulá polízanice už má být poslední !

Moc na vás oba myslím a držím palce, ať je brzy ve formě !

Můžu se zeptat, jak se to projevovalo a jak dlouho to bylo po jídle? Jen aby člověk věděl..

PumaCZ
PumaCZ 23.08.2025, 19:07:12 xxx:xxx.0:5
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 23.08.2025, 18:35:56

Mockrat dekujeme. 
Jedl asi o pulnoci, v 8:30 byl ok a o pet minut pozdeji najednou apatie nasledovana snahou zvracet (ven neslo ale nic). Mel ale stesti v nestesti, ze u toho byla pritomna i veterinarka, takze se vezl hned na kliniku, kde na nej uz byli nachystani a sel po potvrzeni diagnozy ihned na sal. Proste stesti v nestesti, ze vsichni lide kolem neho fungovali perfektne ❤️ 

Dnes odpoledne uz chtel okusovat klacek, ktery si nasel na zahrade, a pote, co jsem mu to zatrhla, sel alespon rozbordelit uhli na gril 🙂 Jako je videt, ze neni ok, ale i tak uz zacina vymyslet :)) 

Obrázek
PumaCZ
PumaCZ 05.09.2025, 12:16:36 xxx:xxx.3a1:4f

Ahoj, 

zase ja 🙂 

Hachi bul predevcirem na kontrole a vyndani stehu a samozrejme jsem se zapomnela zeptat, jak ted s krmenim. 
Krmim stale 3x denne cistou mletou svalovinu, ale rada bych zacala zase pridavat mlete maso s kostmi (rybi a husu) a vratila se zpet na krmeni 2x denne. 
Na kliniku jsem volala dnes i vcera, ale zatim se zpet nukdo neozval. 
Diky moc a hezky den 🙂 

Obrázek
Plaka
Plaka 05.09.2025, 20:38:25 xxx:xxx.1987:cd34
»
Odpověď na příspěvek uživatele PumaCZ z 05.09.2025, 12:16:36

Já bych ještě počkala. Krmila bych aspoň měsíc po operaci minimálně 3x denně a pak bych opatrně jednu dávku smíchala půl napůl s mletým s kostmi. Vidělo by se, co to udělá, pak jednu dávku vyměnit za jen mleté s kostmi a zase po pár týdnech najet na krmění 2x denně. Lepší nic neuspěchat, Hachi měl velkou kliku, že to zvládnul. Držím palce. 🙂

PumaCZ
PumaCZ 06.09.2025, 08:48:38 xxx:xxx.3a3:4
»
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 05.09.2025, 20:38:25

Krmila jsem 5x denne, jenze Hachimu to proste nevyhovuje. Je neustale hladovy. Proste ma potrebu se nazrat dvakrat, ale poradne. Diky tomu, ze je neustale hladovy, je take poradne nervni, coz taky zrovna nepomaha :/ 

kometa
kometa správce
06.09.2025, 09:11:20 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele PumaCZ z 06.09.2025, 08:48:38

Možná hloupý nápad, ale… Žere granule nebo nějaké pamlsky? Dát do konga?

Mám dva kocoury, krmím dvakrát denně, ale mají k dispozici granule právě v takových koulích s otvory. Takže se zabaví a zaplácnou žaludek najednou.

Vím, že kočka není pes ohledně příjmu potravy. Jenom nápad.

PumaCZ
PumaCZ 06.09.2025, 09:46:53 xxx:xxx.411:29
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 06.09.2025, 09:11:20

Ma maso, granule ma jako pamlsky. Kongy dostava mrazene, ale pri vylizovani se bojim, ze polyka take dost vzduchu. Kdybych dala jen granule do nejake hracky, tak tady s tim bude litat a nahanet to, coz je spatne - jeste ma tyden uplny klidovy rezim. 

kometa
kometa správce
06.09.2025, 10:25:34 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele PumaCZ z 06.09.2025, 09:46:53

Hračku přivázat? Já to udělala s těmi koulemi, protože mi je kocouři vždycky někam zašantročili a já pak lezla po kolenou a hledala. Tak jsou na půlmetrovém provázku a můžou si do nich pinkat, jak chtějí.

Doron
Doron 06.09.2025, 10:58:10 xxx.xxx.166.146

Tak to asi raději ještě chvilku vydržte, krmit třikrát denně, já už o něj mám strach, je to strašný pechfógl..

Jinak chápu, moji psi, teda hlavně briard Fram, se taky chtějí nažrat jednou a pořádně, no ostatně i já k tomu mám sklony..🙂

Tak já poměrně pozdě večer vycenčím, pak nakrmím a hned lehnout a spát až do rána.

Taky nekrmím granule.

Bodlinka
Bodlinka 06.09.2025, 11:08:11 xxx.xxx.20.133

to bude muset vydržet. Nora taky byla pak dlouho rozladěná, že se nemůže dlábnout jak byla zvyklá, ale prostě tak to je

ten žaludek potřebuje neroztahovat, to znamená malý množství žrádla co nebobtná a co se rychle vyprazdňuje, což prostě omezuje, ale nic s tím nenaděláte.

PumaCZ
PumaCZ 06.09.2025, 13:22:31 xxx:xxx.3a4:1c
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 06.09.2025, 11:08:11

Tomu urcite rozumim, ale jaky mas nazor na davani kosti po torzi? Protoze jsem dostala odpoved od osetrujici veterinarky, ze ktere to vyznelo, ze uz kosti nikdy vice. A popripade kdy s nima pomalu zase zacit? 

Jinak Hachi by aktualne sezral klidne i celeho kone, kdyby tu prilezitost mel 😀 Apetit mu fakt nechybi, tvari se, ze bychom mohli hned z fleku na cvicak, bobky ma ukazkove. Tim nechci rizi, ze jeho rekonvalescenci chci uspechat. Porad ho nenechavam ani lezt do/ze schodu a chodi pouze na nutne vencici se kolecko na voditku a hned domu. Ale vidim, ze ma fakt hlad. Navic hrozne zhubnul (nastesti mel zasoby). 

Plaka
Plaka 06.09.2025, 19:38:22 xxx:xxx.1987:cd34
»
Odpověď na příspěvek uživatele PumaCZ z 06.09.2025, 13:22:31

Nejsem Bodlinka a neměla jsem u psa torzi. Nicméně všichni kamarádi, kteří touhle peripetií se psem úspěšně prošli, nikdy už pak kosti nekrmili. Kusové vůbec a ani mletiny, kde člověk nemůže odhadnout množství nadrcených kostí. Dospělýho psa lze dotovat jinak, viz téma slinivkové od Tenurri, kde na poslední stránce padly rady ohledně balanceru.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.