Aktuálně: 2 773 inzerátů261 159 diskuzních příspěvků19 163 uživatelů

Zánět předkožky u sedmiměsíčního štěněte

Odberryho
Odberryho 29.08.2025, 09:03:16 xxx.xxx.11.96

Ahoj, jdu si k vám pofňukat a poprosit o zkušenosti. Naše sedmiměsíční štěně SAV má zánět předkožky. Po týdnu výplachů a braní antibiotik se stav nezměnil a v pondělí ho čeká sedace, aby mohli předkožkový vak i penis vet pořádně prohlédnout a udělat kvalitní stěry na bakteriologii.

Minulý týden měl ve stěru neutrofily a koky. 

Vím, že v pondělí budeme chytřejší (a napíšu, jak jsme pochodili), ale pomůže mi, když budu vědět, co se tam tak může najít. Minulý týden jsem si říkala, že to bude z nějaké nečistoty, jak ten chodící hormon chce neustále naskakovat na druhého psa. Ale to by se snad povedlo vypláchnout 🤔 Výtok (žlutý, hustý) má snad víc, než s čím jsme přišli.

janaa
janaa 29.08.2025, 09:24:04 xxx:xxx.2286:8a5c

Smrdí to? Napadá mě,jestli tam nemůže mít někde zapíchnutou osinu,travní semeno nebo tak něco

Odberryho
Odberryho 29.08.2025, 10:00:02 xxx.xxx.11.96
janaa:

Smrdí to? Napadá mě,jestli tam nemůže mít někde zapíchnutou osinu,travní semeno nebo tak něco

Nepřijde mi, že by to zapáchalo. Ani pes si toho nijak nevšímá (že by se otáčel, častěji olizoval….), ale říkám si, že je to takové nejpravděpodobnější vysvětlení, že tam je nějaký cizí předmět. Jsem za to ráda, že nebudou zkoušet na slepo další ATB a rovnou udělají důkladné vyšetření. 

Odberryho
Odberryho 01.09.2025, 11:50:23 xxx.xxx.234.90

Tak máme po vyšetření. Nakonec bez sedace, štěně spolupracovalo, takže nepovažovali za nutné.

Dělali sono (prostata, močový měchýř) - to je ok. 

V předkožce je pohmatem na ventrální stěně sliznice drsnější a hrbolatější. Pravděpodobně zánět předkožky u mechanického dráždění a kontaminace při masturbaci (máme ještě kastrovaného retrívra. Naskakování zakazujeme, ale co se děje, když jsme v práci…Nicméně víme, že ty tendence má). 

Odebrali vzorky na bakter. kultivaci. Vysazena ATB a čekáme na výsledky. Máme vyplachovat betadinou, objednala jsem si k tomu ještě ActiMaris. Pokud budou výsledky negativní a stav se lepšit nebude, další postup by byla biopsie změněné sliznice a histopatologií (lymfom předkožky…málo pravděpodobné). 

Věřím, že je to opravdu už chronický zánět…že jsme si výtoku prostě dlouho nevšimli a teď to bude na delší lokte. Zapomněla jsem se zeptat, jestli ta drsnější část sliznice se může zase “znormálnit”, nebo už to bude trvalé 🤔

kometa
kometa správce
01.09.2025, 14:52:17 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Odberryho z 01.09.2025, 11:50:23

nebo už to bude trvalé

Spíš to. Chronické záněty vedou vesměs k zesílení sliznice.

Odberryho
Odberryho 01.09.2025, 18:03:52 xxx.xxx.115.102
kometa:

nebo už to bude trvalé

Spíš to. Chronické záněty vedou vesměs k zesílení sliznice.

A bude to už napořád způsobovat záněty? Nebo je pravděpodobné, že pokud udoláme tu bakterii (která se tam doufám najde, ať máme co léčit), tak by to mohlo být třeba náchylnější, ale při hlídání dobré?

Dublinbarzoj
Dublinbarzoj 01.09.2025, 20:05:34 xxx.xxx.153.232

Já měla  podobný problém  u svého  prvního psa dalmatina. Nám pomohly výplachy hypermanganem,dost slabým, spíš růžovým než fialovým roztokem. Ale chtělo to trpělivost. V pubertě tím trpěl opakovaně, řešili jsme to s přestávkami cca 2roky,  ale potom už pohoda a to se dožil 15let a hodně kryl.

Odberryho
Odberryho 01.09.2025, 20:49:33 xxx.xxx.115.102
»
Odpověď na příspěvek uživatele Dublinbarzoj z 01.09.2025, 20:05:34

Díky moc za tvoji zkušenost. Teď už vím, že to musíme kontrolovat a hlídat. Čtvrtý pes (samec) a toto řeším poprvé 🙈

kometa
kometa správce
02.09.2025, 12:48:12 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Odberryho z 01.09.2025, 18:03:52

A bude to už napořád způsobovat záněty?

Nerozumím otázce. Co má způsobovat ty záněty?

Odberryho
Odberryho 02.09.2025, 15:21:12 xxx.xxx.115.102
kometa:

A bude to už napořád způsobovat záněty?

Nerozumím otázce. Co má způsobovat ty záněty?

Ta drsnější sliznice. Jestli je pravděpodobné, že už tak zůstane, může vyvolávat dráždění a častější záněty? 

kometa
kometa správce
02.09.2025, 15:23:22 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Odberryho z 02.09.2025, 15:21:12

No, ona ta drsnější sliznice je následkem zánětu. Ne jeho příčinou.

Odberryho
Odberryho 03.09.2025, 08:26:07 xxx.xxx.234.90

Takový technický dotaz….jestli bude někdo vědět…

Jak je možné, že když vyplachuji roztokem Betadiny, který má barvu slabšího černého čaje, stane se (např. dnes ráno, ale není to poprvé a vrtá mi to hlavou), že vytéká nezabarvená tekutina? (tedy…. mléčně zakalená, vzhledem k zánětu). 

Většinou zůstává stále zabarvená, ale někdy ne….je to reakcí s “nepořádkem”, který vyplachujeme? Nebo muze být vyšší teplota? (To jsem se někde dočetla, že nad 40 stupňů to snižuje účinnost a že se to pozná podle barvy 🤔)

Přešli jsme na výplachy 4x denně a nelepší se to. Jsem totálně frustrovaná. Štěně je hodné a trpělivé…vzhledem k povaze plemene jsem šťastná, že je tak spolupracující ❤️

acher (neregistrovaný) 03.09.2025, 08:46:57 xxx.xxx.222.196

Naši psi na záněty předkožky nijak netrpěli, ale když se nějaký výtok objevil,tak jsem používala řepík.Po pár dnech byl pryč.

Odberryho
Odberryho 03.09.2025, 09:32:59 xxx.xxx.234.90
acher:

Naši psi na záněty předkožky nijak netrpěli, ale když se nějaký výtok objevil,tak jsem používala řepík.Po pár dnech byl pryč.

Retrívr měl dvakrát slabší zánět.. stačilo jen párkrát vypláchnout roztokem na výplach dutiny ústní a intimních partií a byl klid. U malého nezabírá zatím nic, ani 10 dní antibiotik, takže čekáme na výsledky kultivace, co se posílalo do Německa. Doktor si stěr hodil i na sklíčko a koukal do mikroskopu a krom různých typů bílých krvinek (z hlavy nevím, zprávu mám doma) tam nic nebylo. Žádná bakterie. Prvně tam byli koky. 

Dnes by měl přijít Actimaris…gel i roztok, takže to budeme střídat s tou betadinou. Ta mi přijde obecně super na drtivou většinu věcí. Koupila jsem v pondělí pro jistotu novou, jestli ta, co mám doma, nemůže být “vyčpělá”, když nezabírala. Ale ani s novou se to nezdá lepší. 

Pravdou je, že MVDr. zmínil, že výtok se jeví jako i z penisu. Ale řekl, že to může být z toho, jak se mu to hromadí v předkožce. Nicméně čím déle nezabírají výplachy, tím více mám pocit, že zdroj infekce je tam, kam výplach “nedosáhne”. 

acher (neregistrovaný) 03.09.2025, 10:24:31 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele Odberryho z 03.09.2025, 09:32:59

No vidíte a já jsem z betadiny nikdy nadšená nebyla.To jsem raději udělala silnější odvar.

Jinak používám jak pro lidi,tak zvířata Dubovky a Měsíčkový olej od Dědka Kořenáře.

Ph (neregistrovaný) 03.09.2025, 10:37:13 xxx.xxx.192.248
»
Odpověď na příspěvek uživatele Odberryho z 03.09.2025, 08:26:07

že vytéká nezabarvená tekutina?

proc se to deje nevim, ale kdyz pouzivam hypermangan -slabouce ruzovy, tak taky zesvetla

Odberryho
Odberryho 05.09.2025, 14:33:09 xxx:xxx.f589:408e

Máme telefonicky sdělené výsledky výtěru…. nenašlo se vůbec nic. Na moje sdělení, že jsme zvýšili frekvenci výplachů na 4x denně a nevidím žádný posun k lepšímu…. vypláchnutá tekutina je mléčně zakalená s obsahem malých částic/vloček, máme pokračovat dalších 14 dní a v případě, že nedojde ke zlepšení, domluvíme biopsii té změněné části sliznice. 

Vím, že případný chronický zánět nezmizí ze dne na den, ale ráda bych viděla aspoň náznak zlepšení 😟

janaa
janaa 05.09.2025, 15:59:29 xxx:xxx.cf8b:f0d9

To je na prd,no. Mě jen napadá(nevím,jestli to exituje),u fen je poměrně častá juvenilní vaginitida,nemůže něco obdobného existovat i u kluků?

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.