Aktuálně: 2 521 inzerátů266 530 diskuzních příspěvků19 240 uživatelů

Všeobecný pokec

janaa
janaa 14.12.2025, 20:14:28 xxx:xxx.af42:604d

Ali,tak ti trialový goldeni,to je ještě větší sranda než labíci. Oboje vypadá,jak kříženci retrívra z útulku. Nic ve zlým, ale prostě…. koneckonců i kvůli tomu se pro ně změnili podmínky chovnosti. A americká linie za mě děs,nelíbí se mi to vůbec. Krátké nohy,krátké stopy většinou. O zdraví ani nemluvím

Sardullah
Sardullah 14.12.2025, 20:30:26 xxx.xxx.221.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 14.12.2025, 20:00:55

No já si myslím, že on je to obecně problém, i když je pes zdravej…alespoň to, co jsme “studovala” u berňuchů a nebo co vídám ve skupině…

Si to vem…Máti brácha už je chovnej, je to pěknej pes, výstavně úspěšnej…jako rodokmen by mohl být o fous lepší (teda já se o to zajímám z pohledu zdraví a délky dožití), ale je to si myslím docela dobrý, proto jsem taky Máťu kupovala…takže si myslím, že se určitě nějaká nevěsta, možná několik nevěst najde, prostě myslím si, že asi nějaké potomstvo mít bude (jestli teda už nějaké nemá, ale to jsem zatím nezaznamenala) …psu jsou 4 roky, teď je zdravej a já doufám že mu to vydrží…ale víme jak to je…berňáci klidně odejdou v 5, 6, 7 letech na rakovinu, ledviny…a to už jeho potomci klidně můžou mít potomky…a nějaká predispozice tam potom být může…

Loni v září umřela Máťovo babička, o měsíc nedožitých 11 let, tak jsem si říkala dobrý…11 let na berňáka je víc než slušný a že jsem snad ten rodokmen nastudovala zodpovědně s ohledně na tu dlouhověkost….resp. dožití cca 10 let a více…

janaa
janaa 14.12.2025, 20:45:57 xxx:xxx.af42:604d
Sardullah:

No já si myslím, že on je to obecně problém, i když je pes zdravej…alespoň to, co jsme “studovala” u berňuchů a nebo co vídám ve skupině…

Si to vem…Máti brácha už je chovnej, je to pěknej pes, výstavně úspěšnej…jako rodokmen by mohl být o fous lepší (teda já se o to zajímám z pohledu zdraví a délky dožití), ale je to si myslím docela dobrý, proto jsem taky Máťu kupovala…takže si myslím, že se určitě nějaká nevěsta, možná několik nevěst najde, prostě myslím si, že asi nějaké potomstvo mít bude (jestli teda už nějaké nemá, ale to jsem zatím nezaznamenala) …psu jsou 4 roky, teď je zdravej a já doufám že mu to vydrží…ale víme jak to je…berňáci klidně odejdou v 5, 6, 7 letech na rakovinu, ledviny…a to už jeho potomci klidně můžou mít potomky…a nějaká predispozice tam potom být může…

Loni v září umřela Máťovo babička, o měsíc nedožitých 11 let, tak jsem si říkala dobrý…11 let na berňáka je víc než slušný a že jsem snad ten rodokmen nastudovala zodpovědně s ohledně na tu dlouhověkost….resp. dožití cca 10 let a více…

Určitě máte pravdu,ale mě  fakt děsí,že jsme vyšlechtili plemena,kde se za dlouhověkost považuje 10 a více let. Což platí o více plemenech,třeba o flatech. To  je fakt noční můra

Sardullah
Sardullah 14.12.2025, 20:59:32 xxx.xxx.221.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele janaa z 14.12.2025, 20:45:57

No myslím, že obecně velká plemena neměla nikdy stejnou dobu dožití jako malí psi…jasně i velký pes se může dožít třeba 16ti let, ale nemyslím, že by to byl nějakej standard…už za mých mladých let třeba němečtí ovčáci nejčastěji 11-13 let…většinou…alespoň, co člověk tak nějak viděl kolem sebe, tak to všechno “odešlo” na zadní nohy…prostě jednoho dne už se pes nepostavil…

A když tak vidím třeba u těch ber|ňáků je to fakt katastrofa….někdy mi přijde, že se to zlepšuje, protože čtu na skupině komu umřel pejsek třeba 13 let a ostatní, jak projevují soustrast, tak většinou písnou v kolika umřel jejich pejsek a opravdu je to 10, 11, 12, 13…jo na berňuchy super….a pak tam někdo písne, že mu pes odešel v šesti letech a najednou se množí příspěvky těch, komu berňák odešel opravdu v šesti letech, někdy i dřív a to je prostě katastrofa…

Myslím, že retrívr není žádný óbr medvěd…tam bych si prostě říkala, že těch 12-13 let je nějakej standard…

Sarah01
Sarah01 14.12.2025, 21:28:20 xxx.xxx.162.253
janaa:

Ali,tak ti trialový goldeni,to je ještě větší sranda než labíci. Oboje vypadá,jak kříženci retrívra z útulku. Nic ve zlým, ale prostě…. koneckonců i kvůli tomu se pro ně změnili podmínky chovnosti. A americká linie za mě děs,nelíbí se mi to vůbec. Krátké nohy,krátké stopy většinou. O zdraví ani nemluvím

Jo, máš pravdu. Na druhou stranu člověk si přiveze trialaka, výstavní ambice moc nemá, chce se psem hlavně pracovat, ale chce i uchovnit a to ty dvě výstavy prostě potřebuje. Takže chápu, že je pak z první výstavy, kdy pes je neposouzen, dost rozladěnej, ne-li přímo nas.anej. Co tak vím, hodně s nimi dělají ty WT, na to se ten pes hodí, je podobně střelený jako toller.

Co se týká americké linie, někteří lidi jsou z ní nadšení, jedna chovka v Polsku chová už jenom je a už jich je tady přivezených docela dost. Taky si myslím, že zdraví tam nebude nic moc a co mně hodně vadí, tak že už je některé chovky kříží s anglickou linií, třeba zrovna ti Poláci. 

janaa
janaa 14.12.2025, 21:45:26 xxx:xxx.af42:604d

Alenko, trial linie nemusí na výstavy, je možnost uchovnit na výjimku

Sardullah - jj, u retrívrů považuju těch 13 let za průměrný věk dožití určitě,ale zrovna u těch flatů je to velmi podobné berňákům,tuším,že průměr je 9,ale hodně psů odchází i v těch pěti,šesti….

Sarah01
Sarah01 14.12.2025, 22:54:19 xxx.xxx.162.253
janaa:

Alenko, trial linie nemusí na výstavy, je možnost uchovnit na výjimku

Sardullah - jj, u retrívrů považuju těch 13 let za průměrný věk dožití určitě,ale zrovna u těch flatů je to velmi podobné berňákům,tuším,že průměr je 9,ale hodně psů odchází i v těch pěti,šesti….

Tak to je dobře, můžou to mít bez stresu.

Kamarádce se fenka dožila 16, ale co tak vím, tak dlouho už byla hluchá a špatně chodila. Prostě měla delší to stáří, naprd no.

Buggyra
Buggyra 15.12.2025, 06:53:31 xxx.xxx.198.226

Naše labina odešla taky ve 13, začal se jí tvořit v uších (těch plackách převislých) zánět, tvořila se jí tam vždycky kapsa s tekutinou, svědilo to, zanícené. Jedno ucho se otevřelo, vyškrabalo, zašilo, a když se uspávala na operaci toho druhého ucha, v prvním se ten výpotek zase začal tvořit, dohodlo se, že už se nebude probouzet… Bylo to takové nečekané. Jinak byla celkem jsoucí, když nešel výtah, tak ze schodů jsme jí pomohli vodítkem pod břichem, do schodů do 4. patra zvládala sama, po venku si pochodila, všechno si vyřídila, hůř slyšela, ale ještě pořád jo, viděla dobře.

kometa
kometa správce
15.12.2025, 09:32:31 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 14.12.2025, 20:59:32

že obecně velká plemena neměla nikdy stejnou dobu dožití jako malí psi

To už taky neplatí. Byla jsem si pro čivavu na pitvu - 9 let. Eutanázie, kardiak. A prý je to běžný věk dožití.

janaa
janaa 15.12.2025, 09:57:32 xxx:xxx.af42:604d

Tak on jakýkoli extrém snižuje průměrný věk dožití,ať už je to čivava,německá doga nebo placatá tlama

Sarah01
Sarah01 15.12.2025, 09:59:41 xxx.xxx.162.253
janaa:

Tak on jakýkoli extrém snižuje průměrný věk dožití,ať už je to čivava,německá doga nebo placatá tlama

Jani, a čím si myslíš, že je to u těch flatů? Zvýšený výskyt rakoviny, srdeční vady nebo něco jinýho?

assil
assil 15.12.2025, 10:16:00 xxx.xxx.121.3
»
Odpověď na příspěvek uživatele janaa z 15.12.2025, 09:57:32

Já myslím, že už se prostě začínají projevovat ty dlouho uzavřený plemenný knihy. Nevím jak u jiných plemen, ale třeba u špiců  když se člověk koukne do PP ne na ty 4 obligátní generace, ale třeba na 10, tak v podstatě nenajde nepříbuzný jedince a to nikde, nejen u nás neb samo importy a exporty jedou.

Lapiny mají průměrný věk dožití 15-17 let, tak jsem zvědavá kam to dotáhnem a fakt myslím, že je to tím, že u nich plemenný knihy začaly až v 60.letech a minimálně ve Finsku se nikdy neuzavřely, takže pořád k nim chodí nová krev.

janaa
janaa 15.12.2025, 10:41:06 xxx:xxx.af42:604d
Sarah01:

Jani, a čím si myslíš, že je to u těch flatů? Zvýšený výskyt rakoviny, srdeční vady nebo něco jinýho?

Rakoviny všech duhů,to se o flatech ví

kometa
kometa správce
15.12.2025, 13:05:36 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 15.12.2025, 10:16:00

, že už se prostě začínají projevovat ty dlouho uzavřený plemenný knihy.

Taky bych v tomto viděla hlavní problém. 

Verun
Verun 15.12.2025, 21:07:50 xxx.xxx.220.9
janaa:

Rakoviny všech duhů,to se o flatech ví

Kamarádky flatka 10let a to už věděla.ze má rakovinu plic….

janaa
janaa 15.12.2025, 21:11:58 xxx:xxx.422e:46f4
Verun:

Kamarádky flatka 10let a to už věděla.ze má rakovinu plic….

Flataři by řekli, hezkej věk😟

Sardullah
Sardullah 15.12.2025, 22:53:41 xxx.xxx.221.235

Známá má flatku…no já bych o ní řekla, že je chodící diagnóza…nikdy přddtím jsem o flatech neměla blžšího tucha… prosrě černej retrívr… myslela jsem si, že to není módní plemeno a tudíž to zdraví bude obecně dobré. Myslela jsem si, že zbámá má prostě smůku na “ špatný kus” a koukám jak blázen, že to plemeno je na tom takhle…

Buggyra
Buggyra 16.12.2025, 05:00:39 xxx.xxx.198.226

Flat byl můj sen od dětství, od té doby, co jsem stiskla první ilustrovanou knihu o psech. Mno, tak nic.

Xerxova
Xerxova 16.12.2025, 06:45:07 xxx:xxx.ae7b:977e

znám českobudějovické fletky - a ty drží normální věk srovnatelný s labradořím… Asi klika a dobrá chovatelská práce

Sarah01
Sarah01 16.12.2025, 07:56:48 xxx.xxx.11.197
Buggyra:

Flat byl můj sen od dětství, od té doby, co jsem stiskla první ilustrovanou knihu o psech. Mno, tak nic.

Mě flat nadchnul, ale až nedávno. Chtěla bych ho, moc bych ho chtěla, ale nepořídím si ho. A to jsem letos měla fakt takový svrbění, když dvě chovky kousek ode mě měly štěnda a z moc pěknýho spojení. Už je pozdě začínat s jiným plemenem a ještě s tak aktivním. Takže zatím zůstanu u svojí nynější srdcovky.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.