Náš klub tahle posílal kontroly na množku s PP. (Ta paní množitelka se nebyla schopná ani dopočítat kolik plemen odchovává a kolik psů aktuálně má.)
Udělal si svojí kontrolu s veterinářkou z klubu, ta to pak nějak sepsala a dala podnět na KVS. 2x nic nenašli, jako podmínky hrozný, nicméně ještě dle zákona (psi v malých ohrádkách, smrad, špína...). Až napotřetí se zrovna trefili, když měla štěňata a otočili to na tom, že plně kojící feny neměly nonstop přístup k vodě (paní se ohradila že dostávají napít 2x denně). Nicméně na odebrání psů to nebylo, docílilo se akorát toho, že ji ČMKU zatrhlo odchovy. Takže paní si vesele chová dál jen bez PP…
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 11.12.2025, 07:36:37
Jo to je to, co furt říkám já…páky jsou jenom na slušný lidi a člověk je defakto bitej na tom, že poskytne součinnost a snaží se mít všechno ok…no a ti ostatní na to dlabo a nikdo na ně nemůže…nejsem doma čus bus bambus a co jako…
Nebo viz výše…zakážete mi být defakto množkou s PP, no tak budu bez PP…a jede se dál…
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 11.12.2025, 22:25:47
To mě právě taky drtí. A ty úředníky na KVS zrovna tak. Jako chápu, že i mezi těmi úředníky se může najít shnilé jablko, někdo, komu prostě o zvířata nejde, při studiu veteriny mu šlo jen o dobrý flek a nebo vybíjet si sadistické choutky na živých tvorech (ale to může dělat i řezničinu na jatkách nebo zootechnika nebo co), ale vsadím se, že většina těch veterinárních inspektorů je z těch podmínek, se kterými musejí pracovat, zrovna tak frustrovaná jako my. Z toho rozhovoru na Equichannelu to vyloženě čiší…
Víte, že já nemám žádné výstavní ani sportovní ambice, ale že se raduju z každého úspěchu zdejších pejsků…tak bych se ráda pochlubila, i když teda zcela nezasloženě, ale přeci jen mě to hodně potěšilo, protože se jedná o Maťulkovo brášku…takže mu samozřejmě vždycky držíme palce a máme radost, když je úspěšný…
Calvin Silent Wind TRIOCACIB PRAHA 12.12.2025 - den první V1, CAC, CACIB, BOS a třešničkou na dortu je GRAND ŠAMPION ČR, 13.12.2025, den druhý a opět velmi úspěšný. V1, CAC, CACIB, BOS
Víte, že já nemám žádné výstavní ani sportovní ambice, ale že se raduju z každého úspěchu zdejších pejsků…tak bych se ráda pochlubila, i když teda zcela nezasloženě, ale přeci jen mě to hodně potěšilo, protože se jedná o Maťulkovo brášku…takže mu samozřejmě vždycky držíme palce a máme radost, když je úspěšný…
Calvin Silent Wind TRIOCACIB PRAHA 12.12.2025 - den první V1, CAC, CACIB, BOS a třešničkou na dortu je GRAND ŠAMPION ČR, 13.12.2025, den druhý a opět velmi úspěšný. V1, CAC, CACIB, BOS
To je moc krásné umístění 👍🏆🎉 A pejsek je fakt moc hezký.
Můj odchov Beanie z Kočovskeho dvora dnes získal V4 v třídě mladých. Ještě musí pořádně nasvalit a bude to možná lepší. 😊
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 13.12.2025, 20:14:31
Krásny👍, hlavně dejte vědět jak dnes dopadl. Ocenění luxusní👍.
Ohledně výstav a to já zase ráda chodila, ale musela jsem mít 100% pejska výstavního a to byl jeden jediný, pak jsem velice ráda konkurenci porážela a nakonec konkurence poráželi mě😉.
Fotku teda nemůžu dát, protože majitelka má na FB z kruhů jen videa. Pejsek se ofiko jmenuje Jazzman z Botičskych Meandrů. A včera taky získala v pracovní třídě CAC Cherry sestřenice Henrieta z Botičskych Meandrů. Krásný úspěch rodné chovky, chovatelka má velkou radost. Ono u takového početného a dost exteriérově rozmanitého plemena je to dost těžký, každý rozhodčí preferuje jiný typ, někdy i barvu.
Tak dnes jenom VD, pan rozhodčí upřednostňuje spíš medvídky a těžší psy, naše linie je jiná, lehčí. Však na fotce je to vidět. 😊
Jinak malý synoveček od Cherry získal v závěrečných soutěžích 3. místo o nejkrásnější štěně, BIS 3 Best Minor Puppy. 🥰
No za mě lehčí pes je vždycky výhoda…minimálně pro klouby…já teda retrívry v oku nemám…na fotce prostě vidím ještě mladého psa…ještě takový to “samá ruka, samá noha”
Pesan je ještě mladej, ak ono asi nejen lehčí linie, ale si myslím, že každý pes dozrává…mohutní v trochu jiným horizontu….
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 13.12.2025, 20:14:31
Tak Calvin dnes…V2, res. CAC…hodně jsem držela palce na “zlatej hatrick” a úplně to nevyšlo, ale i tak si myslím, že paráda…
Jako kdybych měla výstavní ambice, tak bych si z vrhu vybrala taky Calvina a ne Máťu…myslím, že Calvin a už to bylo vidět i na štěndu má zbarvení dle standardu takový ideál, alespoň podle mého…Máťa, i když má standardní zbarvení, tak jednu přední packu nemá bílou resp. jenom minimálně a ideál by bylo mít ty paciny vybarvené stejně nebo podobně…jako je to asi maličkost, ale když člověk přemýšlí o nějaký výstavní kariéře, tak si myslím, že třeba na tyhle věci prostě kouká už při výběru štěněte.
No za mě lehčí pes je vždycky výhoda…minimálně pro klouby…já teda retrívry v oku nemám…na fotce prostě vidím ještě mladého psa…ještě takový to “samá ruka, samá noha”
Pesan je ještě mladej, ak ono asi nejen lehčí linie, ale si myslím, že každý pes dozrává…mohutní v trochu jiným horizontu….
Určitě je to na klouby lepší, to je pravda. My máme v rodokmenu prababičku ze Španělska a ta je prostě jiná, nese napříč linií tu tmavší zlatou barvu, temperament a pozdější dospění a zmohutnění. Zatímco třeba ti světlí psi, kteří mají předky z východu jsou hotoví už cca v roce a půl, tak naše linie až tak ve třech letech. Teď se sem přivezlo taky dost psů z USA, tzv. americká linie, a to je úplně jinak stavěný pes, je hodně svalnatý, má těžší kostru a barvu tmavou až do mahagonova, někteří rozhodčí je třeba kvůli té barvě i vylučují, že už to není standard. A pak je tady ještě trialová linie, to je takový retrívří atlet a je hodně temperamentní. S tím mají rozhodčí občas taky trochu problém, třeba teď nedávno na klubovce byla ukrajinská rozhodčí a ta ho vůbec nedokázala posoudit, prohlásila, že je to kříženec a dala mu známku Neposouzen. Což mně přijde teda dost nefér. Hodně bývají debaty, jestli by právě ti američtí nebo ti trialoví neměli být posuzováni zvlášť. Občas si říkám, jestli my tam taky někde vzadu nemáme i toho trialáka. 😄
Tak Calvin dnes…V2, res. CAC…hodně jsem držela palce na “zlatej hatrick” a úplně to nevyšlo, ale i tak si myslím, že paráda…
Jako kdybych měla výstavní ambice, tak bych si z vrhu vybrala taky Calvina a ne Máťu…myslím, že Calvin a už to bylo vidět i na štěndu má zbarvení dle standardu takový ideál, alespoň podle mého…Máťa, i když má standardní zbarvení, tak jednu přední packu nemá bílou resp. jenom minimálně a ideál by bylo mít ty paciny vybarvené stejně nebo podobně…jako je to asi maličkost, ale když člověk přemýšlí o nějaký výstavní kariéře, tak si myslím, že třeba na tyhle věci prostě kouká už při výběru štěněte.
To je moc krásný výsledek, bráchovi moc gratuluju. 👍
Myslím, že zkušení chovatelé se v tom vyznají už od štěněte, který se bude hodit pro výstavní kariéru a který ne. Ne ale každej úspěšnej výstavák se pak hodí do chovu, to zdraví se vyvrbí až pozdějc. Znám několik nádherných goldenů, kteří mají x titulů, ale feny nikdy neměly štěňata a psi nikdy nekryli, je tam prostě to zdraví blbý.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 14.12.2025, 19:55:26
Tak já si obecně myslím, že americká plemena jsou prostě jiná….ono vlastně některá jsou extra…jako třeba americký akity, ale obecně si myslím, že v americe prostě ty psy vypadají jinak, že se to vyvíjí jiným směrem než evropští psi. Nevím, jak se to dá vůbec posuzovat dohromady.
Já jen doufám, že se u plemen, která ještě nedoplatila na to, že se jede na nějaký extrémější exteriér, zvýtězí zdravej rozum a že se plemeno bude udržovat hlavně s ohledem na funkčnost…že to nedopadne jako třeba u německých ovčáků, kde ti exteriéroví psi jsou hodně smutné podívání.
U těch mladých…no to je přesně o tom…obzvlášť pokud je ta rozdílnost už v liniích…prostě těžko pes, u kterého je pravděpodobné, že bude fyzicky hotový až kolem třetího roku, to potom může těžko konkurovat psu, který je fyzicky hotový podstatně dřív.