Výšky - rozhledny většinou dávám, pokud jsou pevné, nic se nekývá, neprohýbá, “neplave” , mají zábradlí,… Můžu letět ledadlem, ale do gondoly balonu bych nevlezla…
Nevylezu na žebřík, ani na ten domácí, teda jo, ale musím se držet oběma rukama a mám pocit už na druhé šprušli, že spadnu. Takže nesundám a nepověsím záclony. A to jsem jako dítě lezla po stromech, jenže se to nějak pořád zhoršovalo… Kámen úrazu jsou pro mě lávky nad vodou, a když se houpe, tak obzvlášť. Sedačkové lanovky, když pode mnou “nic” není…
Je to docela dost omezující fobie.
Ostrou horku v Soběšicích jsem nedala, přitom není moc vysoká. Ale kymácela se tehdy, dost foukalo. Přitom na rozhlednu Podvrší u Blanska jsem vylezla až nahoru, to jsem asi měla nějaký lepší den nebo co.
No, lanovky, to vždycky překonávám sama sebe. Byli jsme v Tatrách na lanovce na Skalnaté pleso, zastavila se a tím zastavením se rozhoupala. Netuším, jestli to tam dělají schválně, ale já byla v šoku, nedokázala jsem sedět a skoro jsem brečela, ještě že tam nikdo cizí nebyl. Pokračovat dál na Lomničák jsem už nedokázala. Další lanovku v Rakousku, Goldried I jsem zvládla, ale musela jsem sedět tak, abych viděla na kopec. 😄
V Tatrách jsme jeli dvousedačkou, na Skalnaté, nebo na Hřebínek. V sedačce před námi jeli naši dva desetiletí dárečci. Na prvním sloupu byla cedule “nehondajte sa”. Ač Češi, okamžitě pochopili a rozhoupali se. Muž jenom říkal - neřvi na ně.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 30.12.2025, 16:35:15
Většina rozhleden v pohodě. Na Moravě, kousek od Radějova, celá kovová konstrukce, mi přišla jak sloup VN - nevím už jak se jmenuje - Žinka asi bude vědět, tak tam asi 3 patra a konec. Obsluha říkala “tak tam pusťte aspoň toho kluka, ať si to užije….” Ten se nebál, stejně musel dolů.
V Tatrách jsme jeli dvousedačkou, na Skalnaté, nebo na Hřebínek. V sedačce před námi jeli naši dva desetiletí dárečci. Na prvním sloupu byla cedule “nehondajte sa”. Ač Češi, okamžitě pochopili a rozhoupali se. Muž jenom říkal - neřvi na ně.
Spíš na Skalnaté, na Hrebienok je pozemní, je podobná jako ta v Praze na Petřín.
Výšky mi nevadí, mám dvoupatrový dům a střechu v pochůzím sklonu ( tedy mírném ) a běhám po ní jak čamrda, vyčistit komín, natřít štítový prkna, když mi vichřice urvala pár hřebenáčů tak zakrýt díry atd.
No jak to tady čtu tak snad každá má nějakou fobii, já ne, já si fakt nevzpomenu co by mi vadilo, to snad až bych k něčemu přišlo a já měla tu fobii, opravdu u mě nic.
No jak to tady čtu tak snad každá má nějakou fobii, já ne, já si fakt nevzpomenu co by mi vadilo, to snad až bych k něčemu přišlo a já měla tu fobii, opravdu u mě nic.
Já mám od té doby, co mě jako dítě málem umačkali v autobuse, v určitých prostorách i klaustrofobii. Takže do stísněných prostor radši nelezu. 😁
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 31.12.2025, 07:46:03
Aha tak, že já mám taky jednu fobii a to stísněné prostory , nesnáším Magnetickou rezonanci, chodím pravidelně každý rok a jsem v ní hodinu než doni vjedu musím zavřít oči a neotevřít až vyjedu jinak se tam zblázním.
Ooo tam je hezkých věcí…. No asi si něco objednám. Děkuji za odkaz.
Opravdu doporučuju, mám šaty asi od června a pořád pěkně drží tvar a hlavně barvu. Teď jsem objednala další. Cena je bezkonkurenční ve srovnání s podobnými e-shopy, které také nabízejí nepálské výrobky. Jen teda doba dodání je trošku delší.
Jinak pavouky taky nemusím. Ty nohatý zabíjím a pokoutníky můj muž vyhazuje ven. Nicméně asi by je zabíjel, ale když viděl mou paniku v očích, že můj tatínek je vždycky nosil ven v ruce, tak souhlasil, že je bude vyhazovat ven, ale potřebuje krabičku a noviny, do ruky je taky nevezme. Takže u mě je Sardullah prostě hrdinka 😀.
Akorát jednou jsem vzala pavouka střední velikosti do ruky v Itálii kdysi před lety. On totiž byl na tašce na pláž v takovém záhybu a takhle s námi chodil asi týden, na pláž a zpět a pak se jednou rozběhl na té pláži pryč. Nejdřív jsem mu uhnula, ale pak jsem si říkala, že tam nemá kde zalézt a ještě ho někdo zabije, tak jsem ho vzala do ruky a zanesla na tu tašku….tak třeba to s Fančou bude podobný. Taky si na ní Sardullah zvykne a skamarádí se s ní 🤭.