Aktuálně: 2 798 inzerátů258 202 diskuzních příspěvků19 100 uživatelů

Jak značit venkovní kočky?

Odberryho
Odberryho 28.09.2025, 16:09:57 xxx:xxx.d97d:7386

Zakládám téma k diskuzi, jak by se měli značit venku se pohybující kočky 😃

Včera jedno kotě následovalo děvčata z ulice asi kilometr. Holky mi volaly, co s ním mají dělat. Šla jsem to tedy omrknout. Kotě vypadalo zdravě, čistě, určitě není bezprizorní. Ještě mléčné zuby. Vzali jsme ho k nám domů, bylo už 23 hodin. 

Dnes byly vylepit letáčky v místě prvního kontaktu s kotětem a povedlo se jim najít majitele - manželský pár. Kotě se tedy vrátilo k nim. Holkám řekli, že kotě je venkovní, že v okolí asi vylepí letáčky, aby se vědělo, že není ztracené, ale jen zvídavé. 

Kdybych měla jistotu, že se venku běžně pohybuje, řekla bych holkám, ať ho odnesou, kde ho viděly a utečou. Takto jsem nechtěla riskovat, že mohlo být utečenec, co to venku nezná a něco by se mu stalo. Raději udělím dočasný azyl pěti venkovním, než jednou nevzít domů bytovou. Jak ale označit venkovní kočku, aby to bylo jasné? 

Obojek mi přijde jako krajně nevhodný. Napadla mě třeba místní databáze, kam by si mohli majitelé venkovních čičin fotku kočky vyvěsit, ale třeba mourky, černé, zrzavé….ty od sebe mnohdy nerozeznám 😅  

Tak co třeba drobnou náušnici, bylo by to vůbec reálné? Nějakou pecičku do ucha? Vím, že kastrované kočky, které se vrací zpět do lokality (kastrační programy) značí vytřižením značky do ucha, aby se nechytala kočka opakovaně. Ale hádám, že to by nikdo své vlastní kočce udělat nechtěl. 

Tak co? Napadne někoho neinvazivní a přitom jasná identifikace venku se pohybující kočky?

Obrázek
Orionka (neregistrovaný) 28.09.2025, 16:23:23 xxx:xxx.2c2c:676e

U nás na nádraží se pohybuje tlupa koček. Prostě se tam schází.  Obyvatelka nádraží těm “svým” dává obojky. Z textilního popruhu a reflexní. Zapíná jen na suché zipy a jen na okraji, aby v případě zachycení snadno povolily. Asi to funguje dobře, kočky je často ztrácí a dostávají nové. Většina jich je vykastrovaných, nově příchozí odchytávají v rámci kastračního programu a zase vrací. Teď už nás probíhá odchyt bezprizorných a následná kastrace. Můj a sousedův kocour vykastrovaní jsou, tak jsem poslala na obec zprávu s fotkami, když se chytí, aby je zas vypustili.

Odberryho
Odberryho 28.09.2025, 19:54:00 xxx:xxx.d97d:7386
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 28.09.2025, 16:23:23

Takže obec info má, tak to je super. Holky byly šikovné a než mi volali, projeli obecní fb stránky, zda kotě někdo nehledá, takže i ty puberťačky  si nejdříve ověřily, jestli si neporadí samy. 

Obojky právě mi přijdou zrádné v tom, že buď je budou ztrácet nebo se na tom mohou oběsit. Pokud paní obojky neustále dodává, tak je fakt skvělá..pořád ji záleží více na bezpečnosti než na materiálu 👍

Anonymní (neregistrovaný) 30.09.2025, 12:34:02 xxx.xxx.110.206

Počítejte, že do blízkého budoucna budou mít všechny domácí kočky čip s GPS a uvidíte ji v mobilu, kde se pohybuje. Už teď to tak jde, jen to není ještě rozšířené.

A toulavé kočky? Ty by se museli značit jedině po odchytu do klece.

kometa
kometa správce
30.09.2025, 13:11:05 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 30.09.2025, 12:34:02

Jenže Odberryho se ptá na vnější označení. Ne každý bude běhat za kočkou se čtěčkou. A čipování bez centrálního registru je zbytečné. Navíc - komu tu toulavku přiřadíte?

Bodlinka
Bodlinka 30.09.2025, 17:49:09 xxx.xxx.28.59
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 30.09.2025, 12:34:02

nic takového jako “čip s gps” neexistuje

rfid čip nemá žádný vlastní energetický zdroj, to je pasivní záležitost, kterou přečtete čtečkou (ta má zdroj) na vzdálenost několika cm, to znamená v tom okamžiku víte, kde kočka je

gps potřebuje vlastní zdroj a na kočku lze takovou věc, co pak můžete sledovat na dálku, připevnit jedině na obojek. dovnitř do těla se to opravdu nevejde.

honza (neregistrovaný) 22.10.2025, 14:47:28 xxx.xxx.92.87

jak pomuže značení?????????? v zastavbe nemaji venkovni kocky co delat jelikož škodí, ničí pěstované potraviny !pro deti, konají potřebu kdekoliv v travniku, v zahonech a to predevsim na pozemku který není majitele koček!nekolikrát za den! perou se ,vypr, cavaji se v záhonech lámou rostliny, močí značkují cokoliv potkají.   Obce se nezabývají odchytem, nezajímá je to. Kočka nadelá stejnou spoušt jako kuna, potkan. Vbyte at si jich lidi chovaji milion v jednom, ale kdo to necha takto skodit jinym lidem, nacpal bych mu výkaly od kocek do ůst.

kometa
kometa správce
22.10.2025, 19:34:26 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele honza z 22.10.2025, 14:47:28

ničí pěstované potraviny !pro deti, 

Které potraviny pro děti máte konkrétně na mysli?

Varaxi
Varaxi 22.10.2025, 20:43:27 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 22.10.2025, 19:34:26

Asi zahradničí a pěstuje pro svou rodinu.

rapotačka (neregistrovaný) 22.10.2025, 20:46:53 xxx.xxx.168.162
»
Odpověď na příspěvek uživatele honza z 22.10.2025, 14:47:28

Pes?

kometa
kometa správce
23.10.2025, 10:05:39 xxx.xxx.224.101
Varaxi:

Asi zahradničí a pěstuje pro svou rodinu.

To spousta lidí. Zahradničí a pěstuje pro svou rodinu. Vidím kolem sebe. A na kočky si nestěžují. Naopak jsou rádi kvůli myším a hryzcům.

Nevyberete si, co je horší.

acher (neregistrovaný) 23.10.2025, 10:17:59 xxx.xxx.222.196

Honza by nejraději zavřel kočky a já bych zase nejraději zavřela řadu lidí.Dělají bordel kudy chodí,odhazují všude papírové kapesníčky,obaly od cigaret,pití atd,vozí bordel do lesů,příkopů,všude kde se dá,ničí kde co ……

lesnizinka
lesnizinka 23.10.2025, 11:34:06 xxx.xxx.30.99

Postřeh😉Naše kočky(britky venkovní) nemají rády když fouká. To prakticky nevylezou z baráku. Ještě živím toulavého bezdomovce Mourka, dostává jídlo vzadu u zahradního domku, aby se nervali s naším kocourem. Mourek tam někdy ,,pracuje" se mnou, vidím ho číhat na políčku na myši. U nás myši loví zřejmě jen kočka, kocour se víceméně poflakuje😏 Onehdá jsem vyčistila čmelín, zbytky medu a pláství(nevím, jak se ty vylíhlé zbytky u čmeldů jmenují) jsem vyškrabala na pole. Hned se na to slítaly sousedovy včely. Na druhý den muž žaloval, že se v tom válejí nějaké zhulené myši a ten Macek žere misku, co jsem mu naložila a myší si ani nevšimne…nevděčník😉

Tenurri
Tenurri 23.10.2025, 11:53:59 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 22.10.2025, 19:34:26

Pravděpodobně má na mysli to, že kočky kálejí a čůrají do záhonků (nebo do dětských pískovišť).

Jako, já jsem taky zastánce toho, že kočky mají být doma, nebo na zabezpečeném pozemku, případně chodit ven na postroji a vodítku, pokud o to stojí. Nikdy bych svou kočku jen tak ven mimo pozemek nepustila, protože je obrovská šance, že se už nevrátí. Bydlet v domku na vsi, nechám postavit průchozí voliéru z domu, ať můžou být kočky bezpečně venku (viděla jsem to i u několika chovatelů např. mainek)…případně je pustím na zahradu pod dozorem( zrovna naše brambory by se nesnažily přelézt ani přeskočit plot...).

Jsem původem z vesnice a naše kočky byly venkovní, ale jejich životnost byla tak 2-3 roky. Jen jedna kočka se dožila asi 12 let. Většina se ztratila bezestopy, jednu vím, že srazilo auto a to jsme nebydleli úplně u silnice. Jednou se nám kocour vrátil se zlomenou nohou…je možné, že tam někdo ty kočky cíleně likvidoval, protože jsme nebyli jediní, komu by se ztrácely…ale nikdy se na nic nepřišlo.

kometa
kometa správce
23.10.2025, 12:33:53 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 23.10.2025, 11:53:59

Jako, já jsem taky zastánce toho, že kočky mají být doma, nebo na zabezpečeném pozemku

Už to tady bylo několikrát. 

Jak to chcete dělat, když máte doma hospodářství, stáje a zvířata (koně, krávy, prasata..)? Pak  potřebujete venkovní  kočky, aby lovily myši a jiné hlodavce. My měli u koní vždycky pár myšilovek (kastrované, odčervené, ale holt s volným pohybem).

Mí kocouři jsou čistě bytoví, ale mít hospodářství, tak viz výše.

Tenurri
Tenurri 23.10.2025, 12:47:49 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 23.10.2025, 12:33:53

tak tam bych udělala výjimku, kočky ze statků a stájí, které mají za úkol skutečně lovit myši v daném objektu tvoří naprosté minimum koček, které se toulají volně po venku. Problém jsou hlavně ty kočky u domečků, které chodí kam chtějí a které nejsou kastrované.

acher (neregistrovaný) 23.10.2025, 12:50:32 xxx.xxx.222.196

U nás jsou všechny kočky,nalezenci,venkovní, myšilovky. Bydlíme u hlavní silnice,přesto za ta léta a množství koček,co u nás prošla,je těch přejetých minimum.Většina se ve zdaví dožila a dožívá 15ti až 20ti let.

Sardullah
Sardullah 23.10.2025, 12:59:40 xxx.xxx.189.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 23.10.2025, 11:53:59

No já asi nemám nějak problém s venkovními kočkami…resp. mně nemají jak škodit, nevadí mi, když se pohybuje cizí kočka na mém pozemku…resp. jo trochu mě to štve kvůlivá tomu, že na ní pak štěkají psi, ale není to nic, co by se nedalo přežít.

Já osobně bych venkovní kočku nechtěla…bydlím u silnice a už jsem za ty roky viděla několik koček sousedů, co přejelo auto…navíc vím, že třeba moje přímá sousedka na kočky dost nadává kvůlivá rozhrabaným záhonům.

Jako takhle, pokud bych měla prachy, tak to samozřejmě vyřeší nějaká venkovní voliéra kolem baráku…jako mít kočku zavřenou v domě je u mě sci-fi…od jara do podzimku máme venkovní dveře přes den dokořán a neumím si představit, že bychom zavírali třeba dveře do obýváku, aby byla kočka doma, když se psi neustále courají sem a tam.

Jako hodila by se mi nějaká myšilovka, ale prostě na to nemám takový podmínky, jak bych si představovala, aby moje případná kočka byla v bezpečí.

A fakt nechci trnout, když se mi kočena nevrátí z rajzu, co se jí stalo.

Co se týče označování venkovních koček…no to mi obecně přijde jako problém…tedy teď nemyslím čip, ale to, podle čeho by majitele kočky identifikoval obyčejný člověk.

Pokud bude mít kočka obojek, tak mi lepší varianta přijde takovej, co se rozepne, když se kočena obojkem někde zachytí a to samozřejmě, jak už bylo popsáno výše dopadne tak, že obojky bude kočka ztrácet a je velmi pravděpodobný, že když jí nakonec někdo najde, tak stejně žádný obojek mít nebude.

Jako nějaká místní databáze a založení nějaké FB skupiny místních kočkařů je určitě částečné řešení. Dají se tam pak vkládat ztracené a nalezené kočeny. No a pokud je obec třeba i menší, tak zase úplně nevidím problém založit si nějakou místní databázi koček…dle čísla čipu a mít třeba na tom obecním úřadu čtečku čipů…

Tenurri
Tenurri 23.10.2025, 13:27:24 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 23.10.2025, 12:59:40

Já osobně taky nemám problém s tím, že by něčí kočka chodila po “naší” zahradě. Pokud to ale někdo provozuje, musí počítat s tím, že se ta kočka nemusí vrátit. V tom lepším případě ji jen někdo “zachrání” a odveze, v tom horším…však víme. Je dost lidí, kteří berou kočku jako škůdce a zbavují se jich úplně stejně, jako např. nezvaných hlodavců.

Osobně beru své kočky úplně na stejné úrovni jako psa, toho bych taky nenechala běhat bezprizorně po venku a umírala bych strachy, kdyby se vytratil. 
Taky bych se bála, že by jim někdo ublížil (navíc já mám kočky “šlechtěné” a ani jedna z nich by venku bezprizorně moc dlouho nepřežila). 

Chápu ale, že to tak každý nemá. Za čím si ale stojím je to, že by se ty volně se pohybující kočky venku měly všechny kastrovat.

Až se toto bude v nějaké větší míře skutečně dít, potom se můžeme bavit o tom, coby kdyby, když budou všechny kočky vykastrované (no, nebudou).

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.