Hezký den. Chovám několik kachen různých druhů – indické běžce, pižmovky i jednu kachnu pekingskou. Každý druh má trochu jiné chování i nároky, a tak přemýšlím, jestli je lepší je chovat odděleně. Zatím jsou všechny ve společném výběhu s rybníčkem a vychází spolu celkem dobře, ale mám obavy z křížení až přijde jaro. Může se stát, že se mi mezi sebou spáří různé druhy a vzniknou kříženci?
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 16.10.2025, 12:34:13
Já bych je určitě chovala odděleně..není dobré křížit mezi sebou různá plemena, bůhví, co z toho vznikne..a v době páření budou boje, pokud máte více kačerů…za mě plemena rozdělit…
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 16.10.2025, 12:34:13
Zdravím. Ve skutečnosti máte u Vás druhy pouze dva. Kachna pekingská a indičtí běžci jsou domestikované formy (plemena) druhu kachny divoké (Anas platyrhynchos).
Pižmovky jsou samostatným zoologickým druhem, domácí formy odvozené od divoké americké původní formy. Cairina moschata.
Na jaře se Vám opravdu klidně mohou všichni pářit a vzejít z nich kříženci.
U pekingské + běžců vzniknou pouze meziplemenní kříženci (avšak stejnodruhoví), sami dále normálně plodní.
U pekiny či IB + pižmovek vzniknou mezidruhoví kříženci. Sami již dále plodní nejsou, ale bývají to vynikající jatečná zvířata.
Pokud u Vás zatím skupina funguje bez konfliktů, a mají i dost prostoru aby i v době jarních půtek samců a pojímání měla jednotlivá zvířata relativní klid, tak je dle mého zbytečné skupinu rozdělovat.
Odpověď na příspěvek uživatele sharingan z 16.10.2025, 15:20:42
.. přesně tak 👍👍…i když já bych radši chovala dál čistá plemena…popř.pižmovce koupila kačera a další kačenku, jedna je na kačera málo...ale rybníček je jen jeden 😀