kometa:a takový rozmarýn, potřebuje být vydýchán
A proto mám radši na maso tymián.
..já také..miluju tymián 😇👍..mám ho plné truhlíky, potom ostříhám a suším…rozmarýn také pěstuji, ale jen jako voňavý a krásně kvetoucí keřík 😇
list:Koupil jsem si v Orionu, takovou pěknou litinovou pánev s nandávací litinovou ručkou, aby se s tím dalo manipulovat, která je akorát do toho mýho grilíku a je dost mělká. Maso vybalím z alobalu kompletně a fláknu do pánvičky, pěkně poliju pivkem a zbytek vypiju, do té pánvičky se ho moc nevejde 🤭
Inspiroval mě švagr, jehož postup jsem lehce obrátil, samozřejmě omylem. On maso balí do alobalu až ke konci vaření. Já rád používám čerstvé bylinky a takový rozmarýn, potřebuje být vydýchán, jinak je moc silnej 😊
Díky za recepis, už mi je jasno a určitě budu zkoušet 👍 Jen mi pořád není jasný, když takhle udělám jen dvě kila, co pak budu jíst druhej den 😂
kometa:a takový rozmarýn, potřebuje být vydýchán
A proto mám radši na maso tymián.
..já také..miluju tymián 😇👍..mám ho plné truhlíky, potom ostříhám a suším…rozmarýn také pěstuji, ale jen jako voňavý a krásně kvetoucí keřík 😇
Tak to já můžu i tymián, ale rozmarýn jsem si nějak oblíbil, asi právě pro jeho silné aroma, to snad žádná jiná bylinka nemá, tymián, saturejka, šalvěj, smyl jsou taky dobré, ale zrovna na tom trhaném mi rozmarýn vyhovuje asi nejvíc. Jen se s ním musí víc šetřit, nebo když ho pokladu na maso a zabalím do alobalu, pak odkrýt a nechat pěkně dýchat, jinak zůstává chuť a vůně jen v místě "dotyku" a silně koncentrována 🙂
Jak jsem psal, dělám to v keramickém grilu, takovém tom zavíracím vajcu, a tam je to luxusní. Vůbec na něm rád griluju. Ale dvě kila ve dvou jsme schopni sežrat opravdu skoro celá, tak tam si budete muset, Jardo, v tý troubě udělat trochu větší kousek plecka 😉
to je právěže velmi ekonomický! Ušetřím práci na další roky, a toho krmení..!
Buggyra:Já je teda odpočívat nenechám, fakt je, že se zálivkou to u nich nepřeháním (jsou s polosukulenty), ale v zimě a temnu rozhodně nejsou a málokdy jsou bez listí. Mluvím v množném čísle, protože se mi množí vegetativně v tom květináči, ale ve skutečnosti kvete jen ten hlavní a veliký kytek.
Právě proto, že je necháte přes zimu “zaschnout,” vám nekvetou..musí odpočívat musí odpočívat..nezalévat..v chladu..moje amárky už listy nemají nebo jen sem tam , nějaký žlutý, uvadlý.. později je buď rozdělím nebo všechny vcelku přesadím do větší “mísy”, očistím od zbytku uhynulých listů a přenesu na světlo. ..začnu pomalu zalévat a přihnojim.. většinou vykvetou všechny cibule…ta bílá Marylin jich má 17😀…
..opr..nenecháte..zaschnout….
Hahá! Tak amárylis vyhnala stvol a pokvete! Jsem ji podcenila! 🙂
Já mám jen jednu tu velkou cibuli, ty dvě další jsou maličkaté, asi bych je musela přesadit, pod tou aloí jsou dost udušené 😀 Ale já jsem známý kytkovrah a kytkotyran, takže mají holky asi smolíka…
Buggyra:Já mám jen jednu tu velkou cibuli, ty dvě další jsou maličkaté, asi bych je musela přesadit, pod tou aloí jsou dost udušené 😀 Ale já jsem známý kytkovrah a kytkotyran, takže mají holky asi smolíka…
No hurá 🥳 gratuluji k úspěchu 😃..ale není nutné malé cibulky přesazovat, já je nechávám, pokud se do květináče vejdou🤦😀a všechny větší kvetou..vůbec jim to nevadí…hlavně podle potřeby zalévat a hnojit..mně ta červená krasavice na okně vyhnala druhý stvol s poupaty 🥳😇
Hnojit… no, dobře, stínky se šváby vyrobili pěkný substrát v akva, už delší dobu se lámu něco jim odtamtud vyhrabat, že to přihodím k různým kytkám vůkol, které “vyžraly” svoje květináče, tak další impulz… tak uvidím, kdy se dolámu 🙂
..a jen tak..moje malé hejno slepiček, jsou stranou od ostatních, protože tam mám pana kohouta Igora a jeho poslední slepičku Mášu 😀..s nimi bydlí pár hybridek, krásná zdrobnělá wyandotka a loňské maransky..zatím..Igor má číro nastranu , trochu pršelo..pomáhají mi s hnojem od králíků 😄😂
Wyandotka se schovává 🐔
JardaPecival:Wyandotka se schovává 🐔
😄jj..wyandotka se schovává úmyslně, protože vypadá příšerně 😂..nějak divně pelichala.. prvně po těle a teď má holý krk s dorůstajícími brčky peří 🤦..vypadá jak malý sup😂..Igorek má nohu v obvazu..netuším, jak to dokázal, ale asi nešťastně strčil nohu do žebříčku plechového krmítka a strhnul si nehet z ostruhy🙈🙈..krve,jak z “vola..”naštěstí jsem to objevila včas a patřičně ho ošetřila 🙏🙏…tři dny trávil na samotce v králíkárně…ostruhy mu podle potřeby zkracuji,už má 5 let, přesto se stalo.. poprvé 😀🤦…teď už je fit, obvaz už mu musím sundat, aby zase někde nevisel🤣🤣🤣🐓..🤦
Ten Novak Djokovič mi udělal takovou radost,
že smáznul toho nesympatického Itala, tak to hned musím jít napsat do drůbeže.
Jo a vlašky dneska 13 vajec a blázen Angelína tam ještě seděla.
Takže 14.
Ona je líhnutá v dubnu 2024 a na samém konci ledna 2026 stále klade.
To už jako podzimní přepeřování vyšlo z módy nebo co? OMG
Tradiční výstava v Kralovicích se koná přespřístí sobotu 14.2.
Já tedy tenis nesleduji, ale Djokovič se mi líbí, tak radost sdílím s Vámi 😀👍
.a gratuluji k velmi pěkné kladbě👍…Angelina je inteligentní slepička, na podzim bylo teplo, teď je zima, přece nebude chodit nahatá 😂👍
Dnes zase 14 vajec. Budu muset nějaké vlašky prodat.
Já vejce téměř nejím a ostatním už to leze krkem.
Aspoň 4 prodám. Ale které? To je vždycky největší dilema. ♥
..to je moc pěkné 🤗..ale já bych slepičky neprodávala, bylo by mi to líto 😥…člověk to vypiplá a potom nevíte, kam slepičky přijdou, jak se budou mít…já teď mám také trochu přebytek vajec, ani dcera s třemi dětmi to nestíhají 😂..občas něco prodám, tak to jde 🙂
Škoda, že nejste s těma volnejma vejcema poblíž, bych si koupila. Moje paní vejcoprodejkyně teď nemá.
Jj, nebyl by žádný problém..za chvíli ještě začnou snášet starší slepice, které si v pohodě déle odpočívaly 😀, některé už také půjdou “šlapat nudle”…vnoučata potřebují silný slepičí vývar 😂..(ale stejně mi jich je líto😥)..je ještě brzy, ale už začínám plánovat líhnutí nových kuřátek, nejspíš maransek..i když to žádné přebornice ve snášce nejsou, tak mají pěkná, hnědá vajíčka a slepičky jsou krásné a klidné, věčně o ně zakopávám😂👍😀..