Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 18.01.2025, 16:36:04
Bez milosti pryč s tím. Pro xxxxx6c85. Tím invazivní šíření začíná, že někdo něco někam zasadí/vypustí. Když to něco tam najde vhodné podmínky bez nepřátel a predátorů, je předpoklad, že se to bude šířit a vytlačovat místní druhy. A to by se např s opuncií na Pálavě stát mohlo.
Když uvažujete o aronii, co zkusit muchovník nebo zimolez? Jedlá je i hlošina, a pokud se nepletu, mohla by vylepšovat půdu pro ostatní rostliny, jelikož patří mezi dusíkáče.
Co lísky? Jedlé jsou i plody klokoče, fajn mohou být mišpule. Zkusit můžete i myrobalány, špendlíky a mirabelky, jsou odolnější než švestky a spol. Třešně mohou být taky dobrou volbou. I angrešty a rybízy v keřové formě mohou fungovat. Dařit by se mohlo třeba ostružiní - spíš než klasické bych zkusila typ Black Jewel - někdo jim říká černé maliny, čert ví, co to vlastně je, ale máme to na zahradě po prarodičích a je to dobré a životaschopné, s minimem péče to plodí už desetiletí… a žerou to i slepice. 🙂
Pokud máte teplo, překvapivě odolné mohou být i broskve.
Nevím, jak se stavíte k mahonii. Někdo její plody nejí, že jsou nejedlé až jedovaté. My to od dětství jedly a žijem.
Z jednoletek můžete zkusit divoká rajčata nebo jít cestou jedlých plevelů. Např. šrucha se dá normálně koupit jako osivo.
A kdykoli slyším, že někdo pěstuje slunečnici, doporučuju zkusit i topinambur. Nároky to má prakticky stejné, jen se liší výsadbou.
Nevím, jaké máte podmínky, vycházím jen z toho, že to tam máte zarostlé a nechcete se moc starat.
Rakytník je nutné každoročně stříhat, je to dost vopruz. Ten bych si tam nedávala.
My jsme rakytník nestihli ostříhat, nebylo co, ty tři roky, co přežil, prostě nerostl. Ale jezdíme kolem zplanělého sadu rakytníku, kde stopro už pár let nikdo nic nestříhá a taktéž na chatě jsme jej vůbec nestříhali a než ho spolu s živým plotem po povodni vybagroval stát, aby to nebyla překážka rozlivu řeky a aby se v něm nezachytával splavený nepořádek, žil si tam bez zásahu celkem velmi spokojeně a plodil nadšeně…
Tak on žít bude a něco plodit taky. Ale bude z něho strašné koště.
Rakytník totiž obráží jen na mladém dřevě, kde také plodí. Takže je vhodné ho při sklizni nebo po ní zastřihnout klidně až do poloviny délky mladého dřeva. Tím se podpoří v růstu, plození a tvorbě listů.
Jakmile ho nezastřihnete, všechny další roky to poznamená. A nesmíte ani zastřihnout příliš, nebo neobrazí.
Jak se zazelená, vyfotím toho našeho chudáka. Na něm jsem se učila stříhat rakytníky a sem tam jsem vynechala a negativně se to na něm podepsalo. Sklizeň maličká, křák obrovský a většina bobulí nahoře, kam se nedá dosáhnout. Navíc je škaredý jak noc, ale to bych mu odpustila. Dlouhé holé větve, na koncích pár lístků a jedna bobule. Trochu lepší to je u nejvyšších větví, kde jsem ho zastříhávala poctivěji, aby nepřerostl, ale tam se blbě sklízí.
Aspoň je dobrý pro ptáky, ale my z něho nemáme nic.
Pokud někdo chce bezúdržbovou zahradu, tak ho nemůžu doporučit. Oproti obyčejným stromům typu jabloň, třešeň je s ním práce podstatně víc za podstatně menší úrodu.
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 20.01.2025, 05:50:39
Nie, nie, ja to nemám zarastené, ale mám kamenistú pôdu a príšernú slnečnú expozíciu, od východu do západu slnka, v lete brutál, nežiteľne.
V strede je obrovský vinohrad, ktorý idem značne preriediť, aby mali priestor kone. Sadiť môžem do vinice, kde je navozená úrodná pôda a tieň, zarastené je to okolo mňa, keďže o pozemky okolo sa nikto nestará už desaťročia, no našla som tam v džungli dva pásy, ktoré sú nezarastené. Tak pokiaľ to nemá niekto na pestovanie marihuany, tak ja sa o to rada postarám.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 20.01.2025, 12:52:21
Heh, jsem ten svůj přípěvek měla delší o větu, že mě překvapuje, že to nabízí Kamir, že kdyby to měl v nabíce nějakej hypersupermárket, kterýmu jsou zvířata u zadnice, tak mě to nepřekvapí, ale nabízí-li to někdo, kdo prodává dlouhodobě potřeby kolem zvířat, tak je to divný…….. a pak jsem to smazala, protože mi došlo, že třeba Kamir bude třeba něco jako slepičář?
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 20.01.2025, 10:14:12
Kamenitá půda, hromada slunce, zarostlé vše až na dva pruhy? To mi zní, že předchozí majitelé to zkoušeli zkrotit nějakou chemií. Mám obavy, že tam v těch pruzích chcípne všechno. Ale třeba ne, zkuste a uvidíte, jen bych do toho zpočátku moc neinvestovala, kdyby náhodou.
Zrzavci: Ni ni, Kamír obchod si zařídila ta rodina v podstatě proto, že sami sobě dováželi různé systémy pro chov dobytka, ohrady, ohradníky, také vymýšleli kombinace a různá chytrá řešení, a chtěli se o to vše podělit. Časem to samozřejmě přerostlo v “čím víc toho budem mít v nabídce, tím víc budem kchůl” a trochu se to obrátilo, v oblasti chovatelství zejm. velkých hospodářských ovšem pořád poskytují slušný servis. Kdysi se hlavní Kamírák chlubil tím, že v šopu nenajdete nic, co by sami neodzkoušeli a neuznali za dostatečně kvalitní a užitečné, no tak to asi už padlo 😀
sháním na jaro hrušku mého mládí a nemůžu nikde najít, třeba by někdo pomůže. Plody byly malé hrušičky, opravdu mini a říkalo se hruškám pixalky. Byly to takové jednohubky, asi nic co si dnešní maximalistická doba žádá ale přesto bych je ráda sehnala. Znáte je také ještě někdo další a kdyžtak co to je za odrůdu?
.. já Vám sice nepomůžu, ale hruštičky pixalky/piksalky🤔😀,znám…doma jsme je sbírali a trhali ze staré hrušně..mamka je sušila a také dělala marmeládu.😇…tak dobré hrušky už nikde nejsou…kdyby se objevily,také bych je chtěla..ale bohužel..bydleli jsme na Vysočině..tak snad se někdo ozve,kdo je ještě má..
Tap (neregistrovaný)21.01.2025, 11:18:24xxx:xxx.262e:b9cc
Starých odrůd hrušní jsou stovky. Doba není maximalistická. Naopak se staré odrůdy těší vzrůstající oblibě a zájmu. Doporučuji navštívit například genofondový sad v Praze na Břevnově. Z malých hruštiček je skvělá celá skupina Muškatelek.