Doporučuji delikátní rajče odrůdy Delikano.
Vynikající česká novinka, lahodná, odolá a hlavně raná.
Zraje výrazně dřív, než ostatní odrůdy.
Lze i do nádob, pozor na nedostatek vápníku.
https://www.zahradnidum.cz/rajce-tyckove-lahudkove-delikano-f1-moravoseed/
Rajče Goldkrone má střední plody té nejlepší chuti.
To si naše rodina zamilovala. Je odolné a rané, bohatě plodí.
Nechte plody plně dozrát a lepší nenajdete.
https://www.zahradnidum.cz/rajce-tyckove-goldkrone-moravoseed/
Celoroční teplákofka
To záleží, kde kdo žije. Nerezistentní odrůdy mi sežere plíseň, takže to nemá ani cenu pokoušet.
Zcela resistentní jsou německé odrůdy Sunviva, Resibella nebo Primabella.
Resistentních odrůd je celá řada.
Resibella už názvem říká, že je resistentní a zároveň lahodná (belle).
https://permaseminka.cz/rajcata/104-sunviva.html
https://permaseminka.cz/rajcata/82-primabella.html
https://permaseminka.cz/tyckova/173-resibella.html
Primabellu neznám. Resibella se snažila, ale nezvládla to. Sunviva je rozhodně nejodolnější, ale taky to nakonec vzdala.
Rajčata v nádobách jsou jiná liga, ta odolávají lépe, ale co mám v zemi na zahradě, to už několik let umírá nejpozději během srpna. Ať zkouším, co zkouším, před solidní sklizní se s rostlinami musím rozloučit. Tak zkusím dohledat tu Primabellu a dát jí šanci.

A kde se to bere, plíseň nebo co? Proč já nemám? Protože nejsem zahradník, že jo?
Koupím v květnu (tady dřív ven nesmí nic a doma zabiju úplně cokoli) už 10 20 cm rostliny (co mi přijde pod ruku, balkonové, keříkové, sudy, třešňové nebo co to bylo, …), hodim do záhonu a bum,
velká álej s fůrou stromů. Nedá se tamtudy projít, eště že to prožírají slépky. Jenom teda vysoké keře a dlouhé větve přehodím přes provázek… prý se to má stříhat, no jo, ale mi to někdo řek až po deseti letech, co to tady takto provozuji, nula hnojiva, pořád stejné místo.
Co když je něco špatně tam u vás s vodou, hlínou (už ta koupená na výsev?), hnojivem?
Myslím, že je zamořená půda na zahradě.
Rajčata se nemají pěstovat 4 roky na stejném místě nebo kde byly brambory. Zahrada není tak velká, abychom to mohli dodržovat.
Nebo se pletu a rajčata mi kosí něco jiného než plíseň. To je pak houby platné mít odrůdy a hybridy odolné vůči ní.

Nejsou nějaké fotografie? Pak Gůgl lens.
Až mi to zas všechno chcípne, tak ti to vyfotím. A na oplátku mi vysvětlíš, co je to lens.
Bereš? 😀
Spíš se zamyslete nad úpravou záhonu, než nad sháněním nejresistentnějších
resistentů a hledáním nemožného. Zvolte lepší místo pro pěstování, pečujte o půdu.
Proč jsou v rajčata v nádobách lepší, zdravější?
Jednoduše proto, že celý fór je v tom, zabránit plísni, aby během deště
(zálivky) stříkala ze země na listy.
Předpokládáme, že záhon vůbec nemulčujete.
Přitom stačí záhon po výsadbě důsledně mulčovat (plíseň zůstáne pod mulčem
v zemi, nedojde k jejímu rozstřiku na listu), zároveň důsledně odstraňujte spodní
ještě zdravé listy, které případné spóry zachycují a šíří pak plíseň výše do rostliny.
Celkově držte rostliny prosvětlené, plně osluněné a suché a pěstujte je ve vhodné mikrolokalitě (třeba srážkový stín domu, vzdušné místo, osychavá zem).
Sazenice vysazujte dále od sebe, důsledně vyvazujte a dbejte na večerní oslunění.
Půdu upravte - popel, dusíkaté vápno. Používejte textilie, kokosovou rohož,
posekanou trávu. Vždy od začátku léta odstraňujte spodní listy rajčat.
V nádobách používejte vždy substrát, čerstvý, nikdy zeminu.
Pokud dáte rajčata např. na chodník, terasu, mimo zem a okolo bude trávník
(minimální odstřik během dešťů), pak není problém pěstovat i méně odolné odrůdy.
Já nejsem začátečník. Všechno, co jste napsal, znám a dělám nebo mám důvod nedělat.
A proč jsou rajčata v nádobách zdravější? Protože jsou pod střechou a neprší na ně. Ta jsou většinou v pohodě nebo to zabalí až na podzim, kdy už to je stejně jedno.
Každopádně díky za sesumírování obecně platných rad, někomu to rozhodně může pomoci.

Už vím, co to je, jak to vypadá, měla to rajčata, co jsem je nechala na záhonu hrozně dlouho, jsem si říkala, že to tam jako pohnojí… ten rok šíleně pršelo, furt, furt, skoro žádné léto, zem to sice vsakovala, ale rajčatům se to nelíbilo, to jsem si pak říkala, že kdyby se takové počasí mělo opakovat (tady buď prší, nebo sněží, nic jiného 😀), záhony zastřeším, jak u blbejch… loni bylo extrémní horko, letos se uvidí, zatím skoro 3 týdny “mrazy”, sněhu mraky…
Ale rajčata šla následující rok na stejné místo jako ta záplavová a nic se jim nestalo.
Přijde mi nepravděpodobné, že by Varaxi nepoznala plíseň nebo nevěděla, co s tím,
fakt, když si vzpomeneš, vyfoť.
(Jeden pán mi řek, že jak máme moc skládek a ony občas hoří… tak ten déšť likviduje zahrady. Jelikož nejsem chemik křížený s meteorologem, mlčela jsem a mlčím dál.)
Tak jsem zasela jahody. Sice je trochu brzo, ale únor mam rozlítaný, tak radši dřív než později.
A když už jsem měla ruce od hlíny, frkla jsem tam i pár semínek mých oblíbených papriček Shishito. Mívám je v nádobách, tam je datum výsevu celkem jedno.

Jo, Buggyrooooooooooo díky, mám doma vosum kousků na čtyři záhonky, objednaný olej a budu dělat natěračku. HURÁÁÁÁÁÁÁJIPIJAÉÉÉÉÉÉ!

Jó, jaro je cítit, přestože se ještě dva měsíce pomalu neukáže. Holubi už sedli na vejce, kohouti šli do světa jinak by mi ty slepice snad u… No, však víte co🤭 Jarní cibuloviny už vykukují z půdy a pupeny šeříku nabývají, že jsem už nevydržel a nakoupil si hlízy kan a chystám se na zasazení semínek, na to už taky nadešel čas. Ještě si koupím něco kvetoucího a jaro vyhlásím za zahájené😄

ježiš nestrašte s jarem, dostala jsem loni v létě od macechy tunu modřenců, to je jako mám už strkat do země?! (samozřejmě na podzim to nešlo, to bylo moc co dělat. Teď je taky moc co dělat, tak to taky nepůjde…)
Kdyby nebylo srnky, vysela bych si podél cesty slunečnice. Ale že je srnky, svině jedný zrzavý, tak nevyseju nic, to by se jim akorát hodilo, mrchám.

No, cibuloviny jsou v zemi od listopádu, teda, co už v zemi nebylo. Modřence si ani nedávají pauzu a zelenají se celoročně 😀
O víkendu byla ještě zima.

Mně si modřence taky nedávají pauzu a zelenají se celoročně. Mám je vyrýpané i s drnem, takže prostě jako kontejnerové. Tak nemají zábrany.

Mě třeba v zemi moc nejdou, nevím jestli je psi neušlapou, ale v nádobách si vegetí velmi dobře 😉

O víkendu byla ještě zima.
Moc krásná zima! Ta fotka Kikiny!!! - tedy strakapouda, oni jak furt dělají to svoje kik-kik, tak jim už sto let skorem jinak neřeknu. Krásná fotka, opravdu.