Aktuálně: 2 956 inzerátů222 880 diskuzních příspěvků18 439 uživatelů

Celoroční teplákofka

Buggyra
Buggyra 17.01.2025, 07:09:17 xxx.xxx.198.226

A protože vidím, že konverzační koutek v drůbeži nám tu chybí, zakládám téma, které může sloužit celý rok a není třeba na každý měsíc nového 🙂 Pan Honza se právě převalil na druhý bok, aby neměl proleženinky, a my se vrháme na první pranostiky:

Když roste tráva v lednu, roste špatně v červnu. 
V lednu moc sněhu, v červnu moc sena. 
Mnoho sněhu v lednu, mnoho hřibů v srpnu. 
Co leden sněhem popráší, to únor s vichrem odnáší. 
Leden jasný, roček krásný. 
Je-li leden nejostřejší, bude roček nejplodnější. 
Holomrazy – úrody vrazi. 
Suchý leden, mokrý červen. 
Není-li leden mokrý, sudy vinařů se naplní. 
Je-li teplo v lednu, sahá bída ke dnu. 
Mlhavý leden – mokré jaro. 

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktuality/lidove-pranostiky-leden-psi-dny-a-fabianska-zima

Tak ať se všem daří v drůbeženství i v tom ostatním 🙂

Obrázek
Anonymní (neregistrovaný) 17.01.2025, 07:31:41 xxx.xxx.196.231

Tak bych se hned zeptala zdejšich zahradnic jestli už si předpěstováváte doma nějakou zeleninu do skleníku a když ne tak kdy začínáte a jskou zeleninou? Děkuji, Marci.

Buggyra
Buggyra 17.01.2025, 08:03:20 xxx.xxx.198.226

Já se na to letos vykvajznu, předpěstovávala jsem si rajčata a papriky na ven, ale nejde mi to, letos raději nakoupím rovnou sazenice, když sazenice dojíždějí, jsou za pár kaček a letos mi i ty předpěstované rostliny začaly plodit hrozně pozdě, takže je to s těmi zlevněnými sazenicemi na roveň… A hlavně loni se mi podařilo vypěstovat pár úžasných melounů, tak to chci letos dohnat a mít melounovou velkoprodukci 😀 Rajčata a papriky jsem zakládala po přečtení zkušeností z diskuse v únoru. Tedy když jsem je předpěstovávala.

Na podzim šly loni do země cibule a česneky, ještě mám zbylou cibuli, ale musím se dokopat naplnit další zvýšený záhon, abych ji do něj mohla dát, takže ta bude až na jaře v zemi 😀 Na jaře pak mezi cibule a česneky rozhodím na řídko mrkev, to se mi loni náramně osvědčilo a dostala jsem na to dobrozdání i od zahradnictví, že je to dobré.

Snad zkusím doma jedině zase vyjet ačokču, ta se loni tvářila nadějně, ale bohužel sfiňa zrzavá (srnka) ji sežrala.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
ančovička (neregistrovaný) 17.01.2025, 09:30:05 xxx.xxx.2.159
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 17.01.2025, 07:09:17

Bugyro,díky!!!…díky za nově založené téma pro chovatele a  zahrádkáře 👍…a ty pranostiky,super počteni…jako kdysi na ifauně…🌹

ančovička (neregistrovaný) 17.01.2025, 09:34:26 xxx.xxx.2.159
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 17.01.2025, 07:09:17

..a chválím krásné slepičky 👍, jako Sněhurky..kdyby neměly ty krásně červené hřebínky,tak je na tom sněhu ani nenajdete 😄

ančovička (neregistrovaný) 17.01.2025, 12:16:46 xxx.xxx.2.159
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 17.01.2025, 08:03:20

Dobrý..😂.. mně naštěstí srnky na zahradu nechodí,ale občas mi tam vlítnout kozy,když “někdo ”(chlap)špatně zavře branku..a je sklizeno🤦..už jsem nakoupila první semínka..okurky nakládačky jedině partenokarpické,co květ,to plod..loni jsem zavařila přes 50 sklenic😀…papriky už budu vysévat,už je čas..dělám hodně sazenic,hlavně pro rodinu dcery,jsou jak kobylky 😂

..Mína ,televizní divačka..Igorek má sněhu😀

Obrázek Obrázek Obrázek
Horsana
Horsana 17.01.2025, 12:38:26 xxx.xxx.18.217

Super téma, vďaka.

Pretože v džungli ktoréhosi pozemku som objavila dva pásy, ktoré sú, zrejme kvôli zverstvu, alebo proste nestihli ešte zarásť náletmi, alebo je pod nimi kryptonit, ťažko povedať, zdá sa, s menej kamenistou pôdou a tienené zo 4 strán džungľou.

Tak rozmýšľam, že tam niečo nasadím, lebo na svojom môžem pestovať jedine ak kaktusy. V tieni viniča mooožno paradajky a nejaké melóny a tekvice, lebo už budem mať konský hnoj.

Ale teraz rozmýšľam nad tými pásmi v džungli. Ak ma nepredbehne niekto s konope, že áno…

Slnečnica by asi bola vhodná, to je príma a čo ešte, čo myslíte?  Arónia?

Egreše z minulého roka asi neprežili, ale tie sú inde.

No a ešte sa chystám na výstavbu nového kurína, chcem ešte nejaké znáškové hybridy. A prepelice, samozrejme 🙂

Horsana
Horsana 17.01.2025, 12:39:46 xxx.xxx.18.217
»
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 17.01.2025, 12:16:46

Partenokarpické.

Dnes som sa naučila nové slovo, vďaka 🙂

Buggyra
Buggyra 17.01.2025, 12:57:40 xxx.xxx.198.226

Já kupuju okurky polňačky, ale loni jsem právě za levno pak vzala i pár keříků nakládaček, nicméně loni jsem měla ze všeho asi deset plodů (vč. těch nakládaček), prostě na okurky špatný rok, známá na jihu pod Prahou taky tak, loni bez okurek… Tak vymýšlím, kam je dát, aby to bylo lepší, ale já myslím, že ono to nebylo umístěním… Nějak to prostě nebylo ono. Jindy třeba sešly na plíseň nebo jsem je nestihla zalévat, ale tentokrát prostě odešly uprostřed léta, jedna okurka (plod) třeba narostla, ztloustla, jen do půlky svojí délky, a zbytek zůstal tenký jako těsně po opylení… divné.

Horsana
Horsana 17.01.2025, 13:03:53 xxx.xxx.18.217

My pestujeme uhorky na balkóne, aj paradajky, úroda super, ale tie má stále kto poliať.

Jediné, ktoré boli úplne na houno boli tie, ktoré doniesla sestra z trhu, inak to kupujem normálne v Obi, sadenice.

Pamätám časy, kedy sme to pestovali v kelímkoch od jogurtov za oknami, ale teraz by som ani nevedela, akú odrodu a kedy a ako, ja som to vždy max poliala, prácu v záhrade som nenávidela, radšej som šla na ryby 😀

Minulý rok nikto v okolí 15 km od dediny, nad ktorou mám pozemok nemal slivky. NIKTO!

A v iných dedinách úroda taká, že lámala konáre…tak možno tento rok budú? Dúfam.

Buggyra
Buggyra 17.01.2025, 13:06:24 xxx.xxx.198.226

Horsano, na to místo, kde by rostly ty kaktusy, co zkusit opuncie 🙂 Jsou i mrazuvzdorné a prý plodí, no ty naše na kupce písku na zahradě asi umořila definitivně mateřídouška. Jinak teda mateřídoušku můžu na úhor taky doporučit, zejména jestli je slunný 🙂 nebo třeba levanduli.

No a na ty džunglí zarostlé jsou tady jiní experti, já umím nejlíp pěstovat plevel 😀 co afrikány?

U nás nebyla zase jablka. Vůbec, maximálně pár stromů někde chráněných ze všech čtyř stran budovami, tak tam pár jablek vydrželo, jinak všechno poschlo a popadalo, a že my máme jabloní asi dvacet.

Horsana
Horsana 17.01.2025, 13:22:54 xxx.xxx.18.217

Levanduľu mám, neznášam jej smrad, vysadila som ju iba ako experiment a vyzeralo to, že aj ona zdochla, ale na jeseň sa prebrala, po dažďoch dokonca vstala z mŕtvych aj bazalka, ktorá vyschla na seno, v podstate.

Myslela som akože niečo jedlé. Tá opuncia- wow, to by stálo za to skúsiť!

On to úhor nie je, je tam veľká vinica a ovocné stromy, ale tie nezarodili ani prd, okrem hrušky a broskyne- teda u mňa (a mám aj orechy, tie sú úžasné, ale ešte mladé, no už rodia). No a úplne všade rastú driene, ale zbierala som ich? Iba z konárika do úst a pritom je to taká super vitamínová bomba! A sú všade a sú gigantické.

Vedľa to teda úhor asi je, kde tu rastú krásne orechy, ale to iba teraz, keď nie je vegetácia sa tam môžem potulovať, inak iba s mačetou a aj to chodím iba po zvieracích chodníčkoch. 

Pomôže orechom, keď okolo nich odstránim trebárs polozhnité no name stromy? 

Buggyra
Buggyra 17.01.2025, 13:34:42 xxx.xxx.198.226

U těch dřínů mě napadl rakytník. Protože rakytník je zrovna taková vitabomba a my ho nějak máme rádi, hlavně ten, co je hodně trnitý 😀 Bohužel u nás všechen pošel díky naší nepéči, ale nejraději bych z něj měla všechny ohrady (takhle se nám tam rozrůstají jen ostružiny. Jako dobrý, ale…). No a sazenice jsou drahé, tak si nechávám zajít chuť a zachraňuji rybízy a angrešty, které rostou ze semínek, co nám nechává kolem stáje kuna…

Myslím, že ořechy jsou velmi pomalu a rozvážně rostoucí stromy a potřebují pár let. Rychle nám vyrostly jen ty u řeky, kde si snadno dosáhnou pro vodu, tedy mluvím o vlašském ořechu (ořešák královský?).

Horsana
Horsana 17.01.2025, 15:24:53 xxx.xxx.18.217
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 17.01.2025, 13:34:42

Hm, veď práve, nepéče….

Vlastne hľadám rastliny, ktoré budú plodiť aj navzdory nepéči 😀

megi-the-pes
megi-the-pes 17.01.2025, 15:35:57 xxx.xxx.124.197

Patizon se z mé nepéče zbláznil, naplodil hromadu. Moje nepéče je výjimečná, začínám tím, že koupím sazenice něčeho, co vůbec nepotřebuji. Netuším ani, jak to funguje, to zahradničení, jeden rok roste cibule, neroste petržel, druhý rok opačně, švestka jeden rok nebýt opřená o plot, padla by pod úrodou, druhý rok nula bodov. 
Letos jim všem povím - dělejte si, co chcete! 

Tak jako jabko, třešeň, hruška… ježiši, máslovky, nikde nejsou… to stačí prořezat?
Agáve můžete pěstovat, ještě na tom zbohatnete! A jaké pití na léto z toho je!

Ladd
Ladd 17.01.2025, 22:45:02 xxx.xxx.31.161
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 17.01.2025, 13:06:24

Opuncii prosím nikam do přírody ne. Je to invazivní druh (a tenhle je ještě pichlavý svinstvo). I u nás v Česku se již proti ní musí zasahovat.

Anonymní (neregistrovaný) 18.01.2025, 05:04:46 xxx:xxx.d113:6c85
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 17.01.2025, 22:45:02

Vážně? Ještě jsem ji nikde krom zahrádek nepotkal..

Anonymní (neregistrovaný) 18.01.2025, 11:02:39 xxx:xxx.d113:6c85
»
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 18.01.2025, 09:30:55

Napíšou jak se šíří..někdo je tam vysadil. To na invazi zrovna nevypadá, ale kdo ví 

Horsana
Horsana 18.01.2025, 16:36:04 xxx.xxx.51.17

Hm, zaujímavé.

Ako, zrovna opunciu nemám v úmysle sadiť do prírody, ale do kvetináča.

Že niekto vysadí kaktus do stepného ekosystému, tak to je….mno, divné. Ľudia radi experimentujú, ja tiež, ale ctím chránené územie, kde sa nachádzam.

Ale evidujem tam v lokalite, hore, aj v dedinách sumach pálkový, ktorý som minulé leto nekynožila, lebo poskytoval aspoň trocha tieňa pre obyvateľov hydinárne. Ale teda niečo som vytrhala na jeseň a zvyšok pôjde do preč pri bagrovaní. To je hnusný ker, nemám ho rada, ani neviem prečo.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.